Версія для друку

Зіркові здобутки молоді на «Зоряному шляху»

6 травня завершилася XIX Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях», до організації якої долучилися Національний центр аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова та Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. У цей день у рамках конференції відбувся круглий стіл «Космічна Україна – країна майбутнього».

Уже майже два десятиріччя юнацтво України збирається на конференції-конкурсі «Зоряний шлях», вражаючи всіх яскравими думками, цікавими ідеями, глибокими знаннями, працелюбністю і наполегливістю щодо втілення своїх мрій у життя. Молодь цікавлять різні теми, до яких вони підходять з великою відповідальність за майбутнє всесвіту, планети, людства та рідної держави. Так було і на нинішній, дев’ятнадцятій конференції. До організаційного комітету надійшло 138 конкурсних робіт від школярів України, безпосередньо в конференції взяли участь близько 200 учасників і гостей. Роботи представили молоді дослідники і розробники з Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей. Школярі працювали за десятьма тематичними напрямами: «Астрономія», «Наукові дослідження у космосі», «Природні явища та екологія космосу», «Космічна медицина і біологія», «Духовність і космос», «Космічні апарати та ракетоносії», «Історія космонавтики та ракетно-космічна техніка», «Комп’ютерні технології», «Технічна творчість та ракетно-космічне моделювання», «Космічна фізика».


Цього року життя продиктувало формат проведення заходу – у зв’язку з епідеміологічним станом він відбувся on-line (конкурс проходив заочно і on-line). Але, по-перше, це не завадило жвавому, цікавому спілкуванню, а, по-друге, виявило вміння школярів з легкістю застосовувати форму дистанційної колективної роботи з презентації наукових матеріалів і дискусій щодо їх змісту. Автор дослідження ділився екраном, і починалося підключення до нового, до його думки, його здобутків. А потім – обговорення за активної участі як координаторів секції, так і школярів. Під час спілкування учні не тільки ставили запитання одне одному, а й висловлювали альтернативні думки або із захопленням пропонували власні ідеї для розвитку дослідження іншого автора. Незважаючи на on-line-формат, на конференції-конкурсі були й урочисте відкриття, яке розпочав генеральний директор НЦАОМ ім. О.М. Макарова Олексій Володимирович Кулик, і робота в секціях, рознесена на декілька днів, і святкове закриття у формі круглого столу «Космічна Україна – країна майбутнього». Ймовірно, коли повернемося до звичного формату проведення конференції, додаткове використання напрацювань дистанційного підключення розширить можливості конференції, додасть їй більшого масштабу.


Фахівці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара завжди з великим задоволенням беруть участь у проведенні цього форуму. Адже під час безпосереднього спілкування можна побачити рівень знань молоді шкільного віку (майбутніх абітурієнтів вищої школи), відчути їхні думки та прагнення, а також привнести у конференцію для юнацтва традиційні підходи і стандарти наукових заходів. Цього року до проведення конференції-конкурсу долучилися представники професорсько-викладацького складу фізико-технічного факультету і факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Зокрема, координаторами секцій працювали завідувач кафедри проектування і конструкцій літальних апаратів Василь Юхимович Шевцов, професор Олександр Йосипович Соколовський, доценти Сергій Григорович Бондаренко, Станіслав Олексійович Білогуров, Тетяна Вікторівна Лабуткіна, Олена Григорівна Левицька, старший викладач Олег Володимирович Колесніченко.

Глибина і яскравість думок молоді, як завжди, вражали. Різноманіття ідей, проєктів, напрямів досліджень були дуже широкими. Школярі створювали проєкти і моделі технічних систем космічного призначення, вирішували проблеми з космічним сміттям, пропонували ідеї застосування космічних апаратів у різних аспектах на користь нашої держави, аналізували розвиток поглядів людства щодо побудови всесвіту, замислювалися про шляхи і проблеми подальшого розвитку мешканців планети Земля.


Чергова конференція-конкурс школярів «Зоряний шлях» засвідчила, що разом із розвитком завдань засвоєння космосу ідеї юнацтва у цьому напрямку стають дедалі глибшими за сенсом та оригінальними. Майже всі координатори секцій відзначили суттєве покращення якості підготовки матеріалів (були високий відсоток оригінальності тексту, гарна робота щодо викладення матеріалу у текстовій частині і подання її у формі презентацій, структуризація роботи та обґрунтування набутих результатів). І варто відзначити у цьому великий внесок учителів, які підтримують цікавість школярів до набуття нових знань, до творчої наукової роботи, винахідницької діяльності, технічних розробок, з ранніх років навчають культурі наукової роботи. А ще є в цьому заслуга таких конференції і конкурсів: високі вимоги і стандарти, які вони задають, досвід, якого набувають учасники, та можливість порівняти власні здобутки з іншими пришвидшують зростання багатьох позитивних якостей юної особистості.

Дев’ятнадцята зустріч «Зоряний шлях» була плідною, принесла радість і поштовх до нового, знову стала майданчиком, на якому перевіряються здобутки і стартують до нових досягнень. А ще – учасники мріяли про зустріч у «живому» форматі наступного року, на ювілейній XX Всеукраїнській конференції-конкурсі науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях».

Доцентка фізико-технічного факультету
ДНУ імені Олеся Гончара
Тетяна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram