Версія для друку

«General motors» чекає цікавих пропозицій від науковців університету

У Дніпропетровському національному університеті ім.О.Гончара відбулася загальна презентаця однієї з найбільших у світі автомобільних компаній «General motors». Відповідальний за науковий офіс корпорації у країнах СНД О. М. Ушаков ознайомив викладачів технічних спеціальностей ДНУ з нагальними проблемами науково-дослідного підрозділу корпорації та запросив наших учених до співпраці.

Візит О.М.Ушакова до університету не перший – у 2007 році між ДНУ та «General motors» був підписаний договір про співпрацю у сфері безпечного керування транспортом. У рамках цього проекту розроблялася методика дослідження напружено-деформованого стану рами автомобіля і відновлення на основі отриманих результатів основних параметрів, які визначають динамічний стан автомобіля. Керівник проекту, завідувач кафедри теоретичної та прикладної механіки професор В.В.Лобода зауважує: «У реалізації проекту задіяні доцент кафедри електронної автоматики фізико-технічного факультету ДНУ Ю.В.Сохач, викладач кафедри теоретичної і прикладної механіки С.М.Павлишин, а також аспірант Д.Терещенко. В процесі дослідження з використанням скінчено елементного аналізу було отримано ряд важливих теоретичних результатів, які в подальшому перевірялись експериментально шляхом експлуатації автомобіля в різних режимах його роботи. Зараз розробки перебувають на завершальній стадії і є перспективи продовжити співпрацю з «General motors» уже в нових проектах».

«General motors» має партнерські стосунки з багатьма університетами світу, які реалізовуються через облаштування лабораторій спільного використання, де координується діяльність вчених «General motors» та університетських винахідників. Науковці працюють на території своїх університетів за кошти компанії. Наприклад, спільний проект з ДНУ здійснює лабораторія електричних систем та систем управління.

«Оскільки 96% нафтопродуктів використовуються на транспортні потреби, то «General motors» поставила за мету поступово замінити бензин відновлюваними джерелами енергії. Наша компанія є провідною і з використання біопалива, що містить целюлозу (сіно, рисове лушпиння, ошурки). «General motors» вибудувала сучасну стратегію двигунних систем, за якою одночасно існуватимуть традиційний двигун трансмісії та гібридний електричний, акумуляторні електромобілі та найпрогресивніші – водневі авто. Пропорції цих двигунних систем з часом змінюватимуться на користь екологічно безпечних, що залежить від зусиль ваших і наших вчених», - наголосив О.М.Ушаков. Зараз наукові пошуки зосереджені на створенні електромобілів. У цьому році «General motors» готує до випуску першу серію таких автомобілів під назвою «Wolt». У США уже випущені моделі, які аналізують ситуацію навколо, наприклад, при ожеледі, перешкодах поблизу, й надають водієві сигнали, а у разі ДТП викликають міліцію та швидку допомогу. Надалі планується також розробка електричної системи взаємозв’язку між автомобілями, який полягав би у повідомленні сусідніх транспортних засобів про стан дороги у найближчому радіусі.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram