Версія для друку

До Всесвітнього дня води

22 березня відзначають Всесвітній день водних ресурсів або День води. Це міжнародний день ООН, який бере свій початок із 1993 року і запроваджений Генеральною Асамблеєю. Щороку саме цього дня проводяться заходи, присвячені проблемам чистої води, збереження водних ресурсів і екосистем. Метою заходів є привернення уваги до проблем збереження, раціонального використання та охорони водних ресурсів.

Тематична експозиція «Забруднення водного середовища», виконана студентами кафедри до Дня науки в ботанічному саду ДНУ

Цього року девіз свята – «Цінуйте воду». З нагоди святкування Всесвітнього дня води кафедра загальної біології та водних біоресурсів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проводить конкурс серед студентів і школярів, який відбудеться 24 березня на платформі Zoom.

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара підготовкою фахівців зі збереження водних біоресурсів займається кафедра загальної біології та водних біоресурсів, яка готує студентів за освітньою програмою «Системна біологія та гідробіоресурси» в межах спеціальності 091 «Біологія». На сьогодні кафедра є потужним науковим ядром, яке включає кооперацію освіти, наукових досліджень та популяризації науки за рахунок співпраці з НДЛ гідробіології, іхтіології та радіобіології та ННК «Акваріум». На базі кафедри готують здобувачів вищої освіти за всіма рівнями освіти: від бакалаврів до PhD. У НДЛ гідробіології, іхтіології та радіобіології НДІ біології проводяться дослідження водних екосистем регіону. На базі ННК «Акваріум» за підтримки директора Миколи Єруха проводяться популяризаційні заходи для молоді Дніпропетровщини – біоквести, семінари, наукові школи і практикуми.

Колектив і аспіранти кафедри: асистентка Поліна Корженевська, завідувач Олег Маренков, аспірантка Вікторія Курченко, аспірант Олег Нестеренко на гідробіологічному з’їзді в Інституті гідробіології НАН України (м. Київ).

Співробітники кафедри входять до складу науково-технічної ради Державного агентства рибного господарства та Державного агентства водних ресурсів України, де беруть участь в обговоренні головних нормативних документів, які стосуються водних ресурсів. Усі співробітники та аспіранти входять до громадської організації «Гідробіологічне товариство України», яке поєднує всіх небайдужих навколо сучасних проблем водних екосистем і проводить конференції різного рівня.

На кафедрі проводять наукові дослідження якості водного середовища, причин і наслідків «цвітіння» водойм, розподіл і накопичення токсичних і радіоактивних речовин, фізіолого-біохімічні відповіді гідробіонтів на зміну якості водного середовища, оцінки і наслідки біологічних інвазій, збереження та відтворення рідкісних і зникаючих видів водних тварин і рослин. Новим напрямом досліджень є цитологічні та гістологічні дослідження адаптацій репродуктивної системи гідробіонтів, а також вивчення та вирішення проблем біологічних перешкод водойм стратегічного призначення.

Завідувач кафедри загальної біології
та водних біоресурсів,
доцент Олег Маренков


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram