Версія для друку

Диплом ДНУ – щасливий квиток у майбутнє

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося урочисте вручення дипломів про вищу освіту іноземним студентам. Цього року випускниками ДНУ стали десятеро студентів із шести країн світу.

На свято завершення навчання зібрався дружний колектив випускників-іноземців, велика команда їхніх наставників та керівництва ДНУ, а також шановні гості – колишні іноземні випускники, а нині друзі та партнери нашої Альма-матер. Тому не дивно, що в цей радісний день у залі, де проходило нагородження, лунали різні мови, адже свої довгоочікувані (й цілком заслужені) українські дипломи магістрів отримували представники Азербайджану, Гвінеї, Зімбабве, Китаю, Росії та Туркменістану. Серед них – випускники п’яти факультетів, Навчально-методичного центру післядипломної освіти та підвищення кваліфікації і Навчально-методичного центру заочної й вечірньої форм навчання ДНУ. Ці випускники стали фахівцями з міжнародної економіки, менеджменту, біології, соціології, філології, історії та археології.

Зі словами вітань та підтримки до іноземних вихованців ДНУ найперше звернулася виконувачка обов’язків ректора, професорка Ольга Соколенко: «Шановні випускники і на тепер вже наші колеги! Я вдячна вам, що ви – кожен зі своєї країни – знайшли можливість здобути знання саме у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Разом із нашою командою професіоналів ви пройшли довгий і, дійсно, непростий шлях. Тож я щиро вітаю вас з успішним завершенням навчання та отриманням почесних дипломів найвищої кваліфікації нового зразка!» – сказала на відкритті такої хвилюючої події Ольга Леонідівна. Майбутніх успіхів молодим фахівцям уже після повернення додому побажав проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайло Д’яченко. «Я щиро зичу, щоби ви у рідних країнах стали не лише справжніми професіоналами, а й були гідними представниками Дніпровського університету. Пам’ятайте, що двері нашої Альма-матер завжди відкриті для вас, членів ваших родин та друзів», – наголосив Михайло Павлович.

А от начальниця відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів ДНУ Кристина Геті, навпаки, пригадала наскільки іноземні вихованці змінилися за роки навчання в Україні. «За ці шість років ви стали іншими: помітно виросли та змужніли, хтось із вас навіть знайшов тут свою любов і створив сім’ю. Тепер подивіться на себе і порадійте цим змінам. А ще міцно усвідомте, що від сьогодні – дня вручення дипломів про вищу освіту – ваше дитинство офіційно завершується. А що ми зазвичай беремо з дитинства? Звичайно, мрію. Тож не переставайте мріяти – ставте перед собою високі цілі та досягайте їх. І якби вам не було важко підійматися на життєвому шляху, продовжуйте старатися не менше, ніж ви старалися тут. Завжди пам’ятайте свій повноцінний старт в Україні, і нехай магістерський диплом Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара буквально стане для вас щасливим квитком у майбутнє!» – побажала іноземним вихованцям ДНУ Кристина Віталіївна.

Вдалі перспективи власної професійної долі на Батьківщині вбачає для себе випускниця підготовчого відділення ДНУ (кафедра перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства) Хуей Цінсян із провінції Сичуань (КНР). У Китаї дівчина вже встигла отримати кваліфікаційний рівень бакалавра з економіки, а нині планує закінчити магістратуру зі спеціальності «Українська мова та література» чи «Російська мова та література» в Україні. «Український диплом у моїй країні цінується та визнається, тому я розраховую, що з поверненням додому зможу легко знайти роботу викладача-філолога. Наразі я дуже задоволена своїм перебуванням і навчанням в Україні. Дніпро – дуже красиве й затишне місто з приємним кліматом, цікавими будівлями та милими людьми», – поділилася враженнями китаянка.

Подібні позитивні емоції та спогади від України мають і двоє випускників Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, які завітали на урочистий випуск своїх колег. Сьогодні камерунець Тамбе Ожі Жідеон та марокканець Бенфділ Мохаммед Іліас стали добрими друзями й повноцінними партнерами нашого університету у себе на Батьківщині. Обидва іноземці є своєрідною зв'язуючою ланкою між Україною та абітурієнтами своїх країн. Наприклад, випускник спеціальності «Комп’ютерні науки» факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Тамбе Ожі Жідеон зараз є директором фірми Mega Studies – офіційного партнера ДНУ у справі залучення студентів, що цікавляться українською освітою. «Я запам’ятав Україну прекрасною країною, де мені було абсолютно комфортно. За роки мого навчання студенти і викладачі Дніпровського національного університету стали для мене стали ніби єдиною сім’єю, з якою я пережив багато різноманітних ситуацій. Із вдячності українцям за тепло і підтримку, я вирішив допомагати іноземцям відкривати для себе Україну. Наразі я бачу, наскільки це було вдалим рішенням, адже зацікавлених вступників-іноземців виявилося чимало. Абітурієнти з Афганістану, Камеруну, Китаю чи Туркменістану, яким ми допомагаємо, виявляють неабиякий інтерес до освіти на теренах України за фахом комп’ютерних технологій, менеджменту, слов’янської філології та інших популярних напрямів», – підкреслив Ожі Жідеон, відзначений цього дня подякою ДНУ за багаторічну плідну співпрацю.

Зазначимо, що серед іноземних студентів ДНУ загалом найбільшим попитом користуються майже всі технічні та природничі спеціальності, а також медичний напрямок. Усього на цей час у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара навчається близько 150 студентів з-понад 20 країн світу: серед них – 98 бакалаврів та 11 магістрів, інші іноземці здобувають освіту на підготовчому відділенні чи в аспірантурі ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram