Версія для друку

Повернення до витоків

25 лютого 18 учнів Вищого професійного училища №17 разом з учителями відвідали легендарну кафедру двигунобудування фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, яка дала путівку в життя цілій плеяді ракетників зі світовим ім'ям.

Такі зустрічі викладачів фізтеху з майбутніми абітурієнтами проходять у рамках договору про співробітництво між ДНУ імені Олеся Гончара і Вищим професійним училищем №17, який був підписаний цього року.

Завідувач кафедри, д-р техн. наук Юрій Мітіков показав вихованцям училища навчальні класи, лабораторії, конструкції з унікальними двигунами – посадково-злітний на Місяць, найнадійніший двигун від ракети-носія «Циклону», величезний двигун від міжконтинентальної ракети «Залізна діва» тощо. Також Юрій Олексійович розповів про особливості навчання на спеціальності «Ракетні двигуни».

Керівник космічної лабораторії інжинірингової школи при ДНУ, що функціонує під патронатом громадської організації «Асоціація Ноосфера», канд. техн. наук Олексій Кулик ознайомив юних гостей з прекрасно обладнаними навчальними та виробничими аудиторіями. Також він розповів про систему грантів для активних учасників проєктів. Ними повинні стати першокурсники. Сьогодні перед студентами та їхніми досвідченими менторами стоїть завдання виготовити ракету для суборбітального польоту на висоту 20 км. Наступний крок – ракета на 100 км.

У далекому 1983 році легендарний директор Південмашу Олександр Максимович Макаров, імя якого сьогодні носить ДП ВО «Південний машинобудівний завод», переконав свого начальника цеху М.В. Терентьєва очолити ПТУ-17. Заводу були дуже потрібні висококваліфіковані робітники в ракетні цехи.

Багато води спливло з тих пір. Вище професійне училище №17 сьогодні – одне з кращих в Україні. М.В. Терентьєв – заслужений учитель України, кандидат наук, відзначений Орденами «За заслуги» III, II, I ступенів.

Після прийняття Верховною Радою закону про дозвіл комерційним фірмам займатися ракетно-космічною діяльністю, в Дніпрі, як гриби після дощу, з'явилися фірми з іноземними інвестиціями. Усім їм потрібні ракетники, і в першу чергу, двигунобудівники.

Педколектив Вищого професійного училища вирішив відповісти на запит часу і повернутися до рідної гавані – готувати своїх випускників і для ракетних спеціальностей фізико-технічного факультету.

Вихованці училища вкрай зацікавилися ракетною тематикою, ставили безліч запитань, тож зустріч вийшла за відведені часові рамки. Після відвідин університету учні повернулися до ВПУ №17, але обіцяли повернутися. Студентами. На шість років.

Завідувач кафедри двигунобудування,
д-р техн. наук Юрій Мітіков


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram