Версія для друку

Волонтери – наша гордість

5 грудня світ відзначає Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку.

Генеральна Асамблея ООН у 1985 році на 40-й сесії у спеціальній резолюції запропонувала урядам відзначати 5 грудня як «Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку», закликавши їх здійснювати заходи для спонукання людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як волонтерів.

Волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара волонтерство і соціальні ініціативи є важливим напрямом суспільної діяльності активних і небайдужих студентів, які допомагають пораненим військовим, знедоленим дітям, вимушеним переселенцям, тяжкохворим людям, пенсіонерам. Волонтери виконують значний обсяг потрібної суспільству роботи, проводячи масштабні благодійні, освітні, психологічні та соціально-педагогічні акції й створюючи соціальні проєкти. Зокрема, відвідують дитячі будинки і соціальні заклади для літніх людей, готують патріотичні привітання для військовослужбовців, збирають гуманітарну допомогу і подарунки для дітей-інвалідів та дітей із постраждалих від війни міст Донбасу, опікуються питаннями протидії булінгу і гаджетозалежності, працюють із дітьми з особливими освітніми потребами.

Волонтери ДНУ в координаційному центрі по роботі з переселенцями «Допомога Дніпра»

Університетські волонтери взаємодіють з громадськими об’єднаннями. Довгий час вони співпрацювали з Дніпропетровським обласним військовим шпиталем та центром Фонду оборони України «Вокзал-Дніпро» у справі допомоги військовим. Триває спільна робота з координаційним центром для тимчасово переміщених осіб «Допомога Дніпра», благодійним фондом «За майбутнє України» й громадськими організаціями, такими, як «Два береги» та «Хто, як не я?»

Волонтерки ДНУ на залізничному вокзалі м. Дніпро, в затишному куточку відпочинку для бійців АТО

Координацію волонтерської роботи здійснює Центр соціальних ініціатив і волонтерства, який діє на базі факультету психології та спеціальної освіти. Центр був створений 2002 року і нині є унікальним громадським об’єднанням студентів, що не має аналогів у системі вищої школи України. Ним, у співпраці з керівництвом університету, профспілковим комітетом, Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, факультетами, студрадою, проводиться цілеспрямована доброчинна робота, яка відповідає викликам, вимогам і потребам часу.

Студенти-волонтери університету з вихованцями дитячого будинку №1

Керівником Центру соціальних ініціатив і волонтерства є доцентка Зоя Бондаренко, яка у листопаді 2018 року отримала за доброчинну діяльність престижну премію Фундації імені Івана Багряного. У своїй статті «Волонтерство і патріотизм: веління часу», що вміщена у книзі «Ми пам’ятаємо! Університет звитяжний», Зоя Петрівна зазначає: «Волонтерство й доброчинність, студентську ініціативну діяльність можна сьогодні розглядати як ресурс соціально-педагогічної та психологічної підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності, як активну громадянську позицію молоді у студентському віці».

На базі Центру соціальних ініціатив і волонтерства діє «Школа волонтерів», мета якої – сформувати й удосконалити волонтерські навички студентів, використовуючи формати цікавих зустрічей, інтерактивних лекцій, дискусійних обговорень та форумів, інтерактивних тренінгів та ігор.

Відтак наш університет є загальновизнаним флагманом волонтерського руху серед закладів вищої освіти Дніпропетровщини.

Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram