Версія для друку

Сумуємо з приводу смерті Олександра Дегтярева

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара глибоко сумує з приводу передчасної смерті генерального директора – генерального конструктора Державного підприємства «Конструкторське бюро “Південне” імені М.К. Янгеля», Почесного доктора ДНУ Олександра Вікторовича Дегтярева.

Академік Національної академії наук України, доктор технічних наук, академік Міжнародної академії астронавтики, віце-президент Міжнародної астронавтичної федерації, кавалер ордена «За заслуги» III і II ступенів, Олександр Вікторович був видатним ученим, фаховим управлінцем, прекрасною людиною.

О.В. Дегтярев пройшов школу проектування, конструювання і експериментального відпрацювання ракетних комплексів стратегічного та космічного призначення. Зробив значний практичний внесок у розроблення й модернізацію ракетних комплексів з ракетами сімейства SS-17, SS-18 і SS-24 (за класифікацією НАТО), а також проектів з модернізації та комерційного використання космічних ракетних комплексів сімейства «Зеніт», «Днепр», низки космічних апаратів і супутникових систем. Зробив істотний внесок у створення відомих ракетно-космічних комплексів у міжнародній кооперації – «Морський старт», «Наземний старт», «Днепр». Велику увагу приділяв реалізації перспективних космічних проектів, створенню власних КА і рушійних установок у комерційних цілях. О.В. Дегтярев є автором 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

Із Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара Олександра Дегтярева та очолюване ним підприємство пов’язувала давня і плідна співпраця задля розвитку ракетно-космічної галузі України, яка розпочалася ще в 1951 році – з моменту створення у складі нашого університету фізико-технічного факультету. Відтоді концептуальною метою співробітництва обох установ завжди було об’єднання потужних наукових і виробничих потенціалів для вирішення актуальних проблем ракетно-космічної галузі, спільної наукової роботи та підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів.

Так, у співробітництві з науковцями «КБ “Південне”» була створена низка навчальних посібників, а провідні фахівці конструкторського бюро традиційно читають лекції нашим студентам фізтеху. Крім того, студенти всіх випускових кафедр фізико-технічного факультету щорічно проходять виробничу і переддипломну практику в підрозділах «КБ “Південне”», а потім успішно долучаються до творчого конструкторського колективу.

2018 року під головуванням Генерального директора «КБ “Південне”» Олександра Дегтярева був укладений черговий договір про всебічну співпрацю, а також додатковий договір про створення навчально-наукового виробничого центру дуальної освіти ДНУ в ДП «КБ “Південне”».

2019 року очільник головного підприємства ракетно-космічної галузі України Олександр Дегтярев у рамках VII Міжнародної наукової конференції «Космічні технології: сучасне та майбутнє» був нагороджений званням «Почесний доктор ДНУ».

Під час круглого столу ректорів провідних ЗВО України «Університетська наука – космосу» атрибути (мантію і диплом) Почесного доктора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Олександру Вікторовичу тоді урочисто вручили ректор ДНУ член-кореспондент НАНУ Микола Поляков, перший проректор університету професор Олег Дробахін та декан фізико-технічного факультету професор Сергій Давидов.

У середині січня 2020 року Генеральний директор ДП КБ «Південне» приймав делегацію фізико-технічного факультету ДНУ на робочій нараді з упровадження у вищу школу України дуальної освіти, що передбачає посилення співпраці ЗВО із роботодавцями.

Неоціненним є внесок Олександра Вікторовича в розвиток вітчизняної та світової аерокосмічної галузі. Він був багатогранною, щирою особистістю, справжнім лідером колективу. Ми добре розуміємо, як не вистачатиме його всім, хто його знав та працював з ним.

Поділяємо біль та гіркоту скорботи разом із рідними, близькими та колегами покійного.

Колектив Дніпровського національного
університету імені Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram