Версія для друку

Робота науковців ДНУ висунута на здобуття Державної премії України

Науково-технічна робота співробітників Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара «Створення антенно-фідерних пристроїв для космічної техніки» висувається на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки.

Авторами проекту є п’ятеро науковців нашого університету: проректор ДНУ, кандидат технічних наук Дмитро Свинаренко, доктор технічних наук, завідувач лабораторії Віктор Овсянніков, кандидат технічних наук, доцент Сергій Бухаров, завідувачка лабораторії Лідія Ципко та провідна інженерка Олена Безносова. Спільно зі своїми колегами – Євгенієм Романенком, начальником відділу ДП «Конструкторське бюро "Південне" імені М.К.Янгеля» (Дніпро), Вадимом Слюсарем, доктором технічних наук, головним науковим співробітником Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України (Київ) та Олександром Панченком, доктором фізико-математичних наук, завідувачем кафедри Харківського національного університету радіоелектроніки (Харків) – вони працювали над створенням бортових антенно-фідерних пристроїв та антенних решіток для космічних апаратів і наземних систем для забезпечення випробування бортової радіоапаратури КА як на технічній, так і на стартовій позиціях. Зокрема, це антенно-фідерні пристрої (АФП) та антенні решітки (АР) НВЧ діапазону нового покоління з мінімально можливими габаритами та масою, із розширеним робочим частотним діапазоном та можливістю їхнього корегування діаграмами спрямованості.

Робота наших співробітників відображає загальні досягнення українських вчених і спеціалістів у створенні бортових антенно-фідерних пристроїв для космічної техніки та наземних систем і містить опис низки розв’язаних науково-технічних та інженерних проблем з метою забезпечення завдань Національної космічної програми України. Наприклад, авторами проекту вже було вирішено питання створення широкого класу малогабаритних, багато частотних і надширокосмугових антен із керованою ДН. Впроваджено нові методи розробки АФП і АР. Створено, удосконалено та впроваджено нові методи розрахунків АР з цифровим управлінням. А запропоновані методи досліджень і розрахунків нових АФП та АР для космічних апаратів дозволили розробити, впровадити та забезпечити нормальну роботу при запусках КА й на космічних орбітах за темами «АУОС З», «АУОС С», «НХМ», «Океан», «Січ-1М», «Мікросупутник», «Січ-2», «EgyptSat», «Дніпро» та інших. Також ракетами-носіями із розробленими АФП і АР виведено на орбіту КА різних держав, в тому числі США, Великобританії, Німеччини, Японії та інших.

Запрошуємо усіх бажаючих до громадського обговорення: просимо підтримати працю наших колег відгуками та коментарями. Власне, громадське обговорення презентованої роботи відбудеться 27 жовтня 2020 року о 14:00 на засіданні вченої ради Інституту радіофізики та електроніки імені О.Я.Усикова НАН України. У зв’язку з пандемією засідання відбудеться в дистанційній формі у вигляді відеоконференції. Заявку для попередньої реєстрації надсилайте на електронну пошту: pn.melezhik@gmail.com. Запрошення на відеоконференцію та інструкцію для підключення буде надіслано на Вашу електронну пошту.

Для докладного ознайомлення з роботою:

Сторінка на сайті комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки

Відеопрезентація на каналі YouTube

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram