Версія для друку

Кафедра образотворчого мистецтва та дизайну відзначила 25-річчя

До ювілею кафедра образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ підготувала професійну виставку-презентацію творчих та науково-практичних робіт своїх вихованців.

Привітати з ювілеєм унікальну й перспективну кафедру в структурі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства прийшли колеги – деканеса факультету Ірина Попова та завідувачі кафедр факультету Алла Анісімова, Ярослава Ковальова, Валерія Корольова, Олена Панченко, Вікторія Ліпіна, Інга Кірковська, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Д’яченко.

Урочистості пройшли у холі 12-го поверху головного корпусу ДНУ, в оточенні кращих дипломних проектів вихованців кафедри. «Що ми хотіли цим продемонструвати? Поєднання творчості, креативності, нестандартного мислення і таланту на сьогодні замало. Ми заявляємо про науково-теоретичне фундаментальне дослідження, високу методологічну базу і рівень дипломних робіт, які представляють студентський продукт – конкурентоздатний, функціональний, який поєднує дизайнерське і творче рішення, – розповів про задум виставки завідувач кафедри-ювілярки, доцент Віктор Корсунський. – На всеукраїнських і міжнародних конкурсах наші проекти підтверджують це призовими місцями. Випускники кафедри працюють у відомих брендових компаніях Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, вітчизняних поліграфічних підприємствах, в IT-підприємствах, викладачами художніх студій. Наша філософія: зміни навколишній світ, а концепція кафедри спрямована на створення сучасного продукту і подальше його впровадження».

«Коли 25 років тому задумували в нашому університеті створити не зовсім характерні для університетської освіти, специфічні спеціальності «Образотворче мистецтво» і «Дизайн», то було трохи страшно, було чимало скептиків, – зізналася деканеса факультету, професорка Ірина Попова. – Минав час, створений колектив напружено працював. І сьогодні ми маємо надзвичайно самобутній колектив, який вирізняється. Тут працюють висококваліфіковані фахівці своєї справи, люди творчі, серед яких є члени Національної спілки художників України, Національної спілки дизайнерів України, інших творчих об’єднань. На кафедрі вчаться особливі студенти – креативні, обдаровані, а викладачі намагаються розвивати талант, який дала їм природа. Студенти разом з викладачами беруть участь у багатьох міжнародних проектах, виставках, які відбуваються у межах нашого міста та регіону. Приємно, що кафедра проводить плідну міжнародну діяльність, студенти проходять практику на пленерах за кордоном. За час функціонування кафедри образотворчого мистецтва та дизайну змінилася візуалізація, передусім, нашого факультету. Роботи, виконані вихованцями кафедри, прикрашають й інші корпуси нашого університету. Приємно, що випускники залишаються тут працювати. І сьогодні кафедра – це органічне поєднання старшого, досвідченого, покоління з молодшим, креативним, сучасним. Що я хочу побажати? Справжнє життя буде у того колективу, який вміє цінувати свою історію. І сьогоднішня зустріч, до якої ми готувалися кілька тижнів, продемонструвала, що ви можете цінувати своє минуле».

У витоків кафедри був не художник, а докторка філологічних наук Ольга Калашнікова, яка багато зробила для її розвитку. «У 90-ті роки, коли ми з Іриною Степанівною відважно організовували цей підрозділ, адже тоді важко було будь-куди пробитися й знайти необхідні кошти, ми будували майстерні на першому поверсі головного корпусу, шукали фахівців і навіть студентів, які б погодилися тут навчатися, – розповіла про непрості роки становлення кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Ольга Леонідівна. – Ми усіляко намагалися створити культурно-художній простір. І ось, врешті-решт, цей культурно-художній простір є. Бажаю кафедрі успіхів. Вірю, що в тріаді світобудова, світогляд і спосіб відображення світу мистецтво разом зі словесністю є тим способом відображення світу, який дає нам світовідчуття цілісності, коли, можливо, те, що не повною мірою зможе передати слово, доповнять візуальні образи».

Проректор Михайло Д’яченко долучився до привітань: «Кафедра образотворчого мистецтва і дизайну проводить активну міжнародну діяльність, зокрема, вже 15 років співпрацює з польським Університетом Марії Кюрі-Склодовської. Із власного досвіду хочу відзначити такий факт: коли партнер протягом багатьох років прагне продовжувати з вами співпрацю, то, по-перше, вас визнають як професіонала, по-друге, ви пропонуєте щось нове, по-третє, підтверджуєте свою професійну надійність. Відомо, що Європейська комісія відкрила новий конкурс для фахівців і студентів творчих напрямів, що надає додаткові можливості та окреме фінансування найбільш вдалих проектів. Упевнений, що кафедра обов’язково візьме участь у цьому конкурсі, виграє грант і буде активною учасницею творення сучасного європейського артпростору».

У рамках святкувань викладачів і найактивніших студентів нагородили грамотами.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram