Версія для друку

50 університетських дерев у всеукраїнському мільйоні

У суботу, 17 жовтня, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара разом із ГО «Асоціація Ноосфера» долучилися до загальнонаціональної акції «Озеленення України».

На території рекреаційної зони GagarinPark, що входить до складу ботанічного саду ДНУ, висадили 35 дерев. Як зазначив директор ботанічного саду, доцент Анатолій Кабар, було висаджено дерева 15 сортів. «Фахівці ботанічного саду обрали найкращі локації для саджанців, які ми не один рік плекали в ботсаду. Сподіваємося, вони добре приживуться в GagarinPark і радуватимуть красою всіх дніпрян. Зокрема, ми вибрали ліщину деревовидну, метасеквою, кельрейтерію, катальпу, кілька видів кленів, ясен, дуб, церцис, айву японську, екзохорду та інші», – наголосив Анатолій Миколайович.

Співробітники університету та «Асоціації Ноосфера» прийшли в суботу в парк родинами, із маленькими дітьми, щоб приєднатися до глобального екопроєкту. Швейцарські вчені 2019 року оприлюднили масштабне дослідження, яке доводить, що найефективнішим способом боротьби із глобальним потеплінням є саме масова висадка дерев. За їхніми підрахунками, це має бути трильйон дерев, що здатні поглинути 750 млрд тонн вуглекислого газу, «напрацьованого» людством за останні 25-30 років. Екологи наголошують, що молоді дерева активно споживають вуглекислий газ і протягом перших кількох років будуть ефективно сприяти зниженню температури до показників доіндустріального рівня, щоб запобігти критичним для нашої планети кліматичним змінам. Українські екологи та екоактивісти ініціювали висадку 1 000 000 дерев у рамках акції «Озеленення України» як частини цього глобального проєкту.

Проректор ДНУ із адміністративно-господарської роботи Микола Ружин зазначає: «До нас звернулися наші давні добрі партнери ГО «Асоціація Ноосфера», за сприяння яких була реконструйована ця частина ботанічного саду, із ініціативою долучитися до всеукраїнської акції. Університет із радістю надав 35 саджанців, садовий інвентар та кількома відділами долучився до ініціативи. Особисто я протягом життя висадив більше 100 дерев і добре знаю, що просто посадити дерево – замало. Про саджанець потрібно дбати, поливати його, підживлювати. Михайло Рябоконь, співзасновник, голова правління ГО «Асоціація Ноосфера», який разом із родиною висаджував дерева, пообіцяв, що вони будуть їх поливати. Також у четвер, 15 жовтня, ми висадили 15 саджанців хвойників, якими опікуватиметься Наталя Меркулова, відповідальна за озеленення в нашому університеті», – додав Микола Миколайович.

Усього протягом тижня територію ДНУ імені Олеся Гончара прикрасили 50 саджанців, і, за словами проректора Миколи Ружина, на 78-ми гектарах університетської землі є вдосталь місця для подібних ініціатив. Адже зелений острівець ботанічного саду в центрі нашого міста-мільйонника є унікальною екосистемою, що поліпшує якість повітря для всіх містян.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram