Версія для друку

Піклуючись про безпеку життя в молодіжному середовищі

Період розвитку України в наші дні визначається великим бажанням суспільства будувати країну з новими сучасними цінностями та перспективами. Але ми вимушені, на жаль, жити у непростих умовах. До складного економічного стану в державі, бойових дій на сході України додалася пандемія, викликана COVID-19.

Кожного дня частина населення України потерпає від невідомості та страху, а дехто втомився від карантинних умов і нехтує елементарними заходами безпеки.

До того ж, реалії життя вимагають перебудови мислення, усвідомлення вимушеного існування в умовах епідемічної загрози на невизначений час.

Незважаючи на зміни в життєвому середовищі та загалом у суспільстві, громадяни України повинні навчитися не панікувати, не втрачати розсудливості, знаходити позитив у звичайних речах, не коритись, не бути байдужими заручниками неосвічених людей, а ретельно вивчати потенційні небезпеки, уміти запобігати їм і ліквідовувати їхні наслідки, відновлювати нормальну життєдіяльність людей. Тому надзвичайно важливо сьогодні постійно проводити системну роботу з підвищення рівня культури безпеки життєдіяльності населення, що полягає, згідно з визначенням у Кодексі цивільного захисту України, у сукупності цінностей, моральних норм і норм поведінки, спрямованих на підтримку самодисципліни як одного зі способів підвищення рівня безпеки.

У структурному підрозділі нашого університету – Фаховому коледжі економіки та бізнесу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (ФКЕБ) це добре розуміють, постійно популяризують культуру безпеку життєдіяльності серед студентів, їхніх батьків, співробітників.

Зупинимося на деяких заходах.

Ще в лютому 2020 року на міському методичному об’єднанні викладачів БЖД (проведене в коледжі) директор ФКЕБ Тетяна Мельник та доповідачі Володимир Романенко і Світлана Купріченкова звертали особливу увагу на формування у студентів елементів культури безпеки життєдіяльності, особливо в цей період, на необхідність дотримання правил безпеки при загрозі зараження інфекційними хворобами та поводження з вогнем у різних ситуаціях.

Викладач Володимир Романенко закликав колег більше уваги приділяти цивільному захисту на заняттях. Наразі в коледжі проведені і проводяться заходи з протидії інфекційним захворюванням. Директор коледжу особисто інструктувала співробітників перед початком навчального року.

Адміністрація, викладачі, працівники ФКЕБ уважно стежать за виконанням вимог карантину. У разі потреби, надається допомога студентам, що знижує рівень стресу і підвищує психологічну стійкість у здобувачів освіти. Не можна нехтувати досвідом, здобутим дорогою ціною.

Потрібно, щоб виконання заходів безпеки стало звичкою у кожного. Уже виникла необхідність поєднання зусиль усіх людей для подолання пандемії і недопущення переходу її в ендемію (постійне існування та поширення інфекційної хвороби).

Майбутнє без COVID-19 залежить від нас.

Людство завжди долало труднощі, які заважали нормальному життю. І ця сумна сторінка історії буде перегорнута.

Володимир Романенко, викладач дисципліни «Безпека життєдіяльності»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram