Версія для друку

Дистанційні засідання вченої ради університету

На виконання рішення Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. щодо введення обмежувальних заходів для запобігання розповсюдження захворювання на коронавірус COVID-19 засідання вченої ради, як і освітній процес, в університеті відбуваються в дистанційному режимі.

Зокрема, 14 травня 2020 року вперше в дистанційному режимі відбулося засідання вченої ради університету. В ньому взяли участь 75 з 80 її членів.

На початку засідання голова вченої ради, ректор університету Микола Поляков привітав членів ради із першою зустріччю в форматі відеоконференції.

Відповідно до порядку денного перший проректор Олег Дробахін запропонував вченій раді затвердити тарифи на навчання на 2020-2021 навчальний рік. Вчена рада шляхом відкритого голосування ухвалила таке рішення:

1. На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 р. № 191 «Порядок формування мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти на основі індикативної собівартості» для спеціальностей, на які поширюється дія цієї постанови, встановити плату за навчання за денною формою навчання за першим(бакалаврським) рівнем освіти у розмірі 22100 грн., за другим (магістерським) рівнем освіти у розмірі 28700 грн.

2. Розрахунок плати за навчання для вечірньої та заочної форми навчання для спеціальностей, які підпадають під дію Постанови КМУ, провести згідно цієї постанови, виходячи з затверджених тарифів для денної форми навчання.

3. Для спеціальностей, які підпадають під дію Постанови КМУ, встановити плату за навчання в аспірантурі за денною формою навчання у розмірі 29000 грн., за вечірньою формою у розмірі 24400 грн., за заочною формою у розмірі 10100 грн.

4. Для спеціальностей, які не підпадають під дію Постанови КМУ, для всіх рівнів та форм освіти, встановити плату за навчання у розмірі збільшеного на величину індексу інфляції (4,1 %) тарифу, який діяв у 2019-2020 н.р., з округленням до 100 гривень у бік меншої суми.

Далі проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Свинаренко поінформував членів вченої ради про підсумки акредитації освітніх програм у 2019-2020 н.р.

Відповідальний секретар приймальної комісії Михайло Дергачов надав на розгляд вченої ради пропозиції щодо роботи Приймальної комісії в умовах карантину. Вчена рада ухвалила:

1. Скасувати додаткове фахове вступне випробування для тих, хто вступає до магістратури на основі диплома бакалавра (спеціаліста, магістра), здобутого за іншою спеціальністю (напрямом підготовки);

2. Вступ до магістратури на основі диплома бакалавра (спеціаліста, магістра), здобутого за іншою спеціальністю (напрямом підготовки), дозволити на усі спеціальності в ДНУ, за виключенням спеціальностей 223 «Медсестринство» та 224 «Технології медичної діагностики та лікування»;

3. Вступ до магістратури на спеціальності 223 «Медсестринство» та 224 «Технології медичної діагностики та лікування»дозволити на основі диплома бакалавра (спеціаліста, магістра), здобутого лише за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я» (вимоги стандарту вищої освіти);

4. Створити небюджетні конкурсні пропозицій, на які можна вступати на основі диплома спеціаліста (магістра) із складанням іспиту з іноземної мови в ДНУ, на такі спеціальності (освітні програми):

031 Релігієзнавство;

073 Менеджмент (Бізнес-адміністрування);

073 Менеджмент (Управління навчальним закладом);

223 Медсестринство;

224 Технології медичної діагностики та лікування;

231 Соціальна робота;

281 Публічне управління та адміністрування.

Вченою радою також було висунуто кандидатури співробітників університету на здобуття однієї довічної та двох дворічних державних стипендій для видатних діячів освіти; внесено доповнення в розрахунок обсягу роботи науково-педагогічних працівників кафедри фізичного виховання та спорту факультету медичних технологій діагностики та реабілітації в зв’язку з особливостями організації освітнього процесу; рекомендовано до друку чергові номери науково-теоретичного і громадсько-політичного альманаху «Грані».

1 червня 2020 року відбулося друге засідання вченої ради в дистанційному режимі.

На ньому, зокрема, затверджено зміни до Положення про вчену раду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара у частині організації проведення дистанційних засідань.

Було обговорено лист Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації № 2545/0/211-20 від 29.05.2020 року про послаблення протиепідемічних заходів з 1 червня 2020 року.

Ректор університету Микола Поляков оголосив висновки кадрової комісії щодо принципів укладання контрактів на наступний навчений рік.

Було заслухано основні тези проміжного звіту голови Об’єднаної профспілкової організації працівників освіти і науки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, голови профкому, доцента Сніди О. Є.

Також було розглянуто питання про ефективність роботи наукових керівників аспірантів.

Далі було обговорене питання щодо резонансних матеріалів у ЗМІ. Декан механіко-математичного факультету проф. Хамінічем О. В. надав пояснення та вибачився перед членами вченої ради й ректором за свій вчинок: «Мені дуже прикро, що такою подією я мимоволі втягнув в негативний інформаційний потік університет, ректора, та й самого себе. Я публічно вибачаюся перед вами, перед ректором за вчинені мною дії, які призвели до репутаційних збитків як університету в цілому, так і моральних прикрощів кожного члена нашого колективу».

Ректор Микола Поляков зазначив: «Знаю, що переважна більшість членів вченої ради, співробітників університету поділяють мої почуття – соромно, прикро… Не такими вчинками пишається колектив університету. І це заслуговує на наше осудження. Як легко втрачати авторитет, який напрацьовується роками, через необачний вчинок. Пропоную вченій раді осудити вчинок декана механіко-математичного факультету. Він це відчуває і вибачився. Але мені соромно за ваш вчинок і образливо за університет, який заслуговує на пошану». Вчена рада прийняла рішення осудити вчинок декана механіко-математичного факультету Хамініча О. В.

Наприкінці засідання ректор Микола Поляков побажав усім вдалого завершення навчального року.

Вчений секретар, доцент
Тетяна Ходанен


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram