Версія для друку

Q&A session з Єгором Стадним

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

Ректор ДНУ, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков ознайомив заступника міністра із пріоритетними напрямами розвитку університету, перспективними науковими дослідженнями, впровадженням сучасних освітніх технологій в навчальний процес, розвитком міжнародного партнерства та академічної мобільності.

Зустріч із членами вченої ради університету проходила у форматі «запитання-відповідь»: коротко окресливши основні напрями законодавчих ініціатив МОНУ, Єгор Андрійович дав відповіді на всі запитання науковців та студентів ДНУ. Зокрема, йшлося про зміну критеріїв розподілу державних коштів між закладами вищої освіти. Єгор Стадний наголосив, що пріоритетними стануть показники якості діяльності університетів: позиції у міжнародних рейтингах, обсяг коштів, залучених на наукові дослідження із позабюджетних джерел, працевлаштування випускників. Останній відслідковуватиметься через онлайн-систему, зокрема реєстри платників податків – враховуватиметься відповідність напрямку діяльності підприємства та компетенції співробітників.

Також заступник міністра розповів про низку законодавчих ініціатив, спрямованих на автономію ЗВО, відмову від моделі «ручного» керівництва та зменшення податкового навантаження. «Сьогодні ми прагнемо створити стимули для державно-приватного партнерства. Це стосується і фінансування наукової діяльності, і розвитку дуальної освіти, яка буде закріплена на законодавчому рівні, – зазначив Єгор Стадний. – Нині вже працює пілотний проект дуальної освіти, до якого долучилися 44 ЗВО за сотнею освітніх програм. Перелік цих програм досить широкий: авіація, бізнес, ІТ, аграрні фахи, інженерія тощо. Передусім, така форма освіти (три дні – навчання, два – на виробництві) цікава для тих галузей освіти, де необхідно багато коштів вкладати в оснащення лабораторій, тоді як підприємства мають сучасне обладнання й технології і готові сприяти підготовці фахівців для реалізації своїх завдань».

Багато запитань науковців до заступника міністра стосувалося процедури ліцензування, акредитації, нових принципів формування індикативної собівартості навчання за контрактом, фінансування наукових досліджень, підвищення рівня знань школярів із математичних дисциплін та престижу природничих спеціальностей тощо. Студентів здебільшого цікавили питання працевлаштування після закінчення університету, зокрема отримання першого робочого місця фахівцем без досвіду роботи. Заступник міністра вичерпно роз’яснював позицію і дії міністерства з тих чи інших проблем, що накопичилися в галузі, визнаючи, що багато питань можна вирішити лише через «непопулярні» заходи.

Також під час візиту до ДНУ Єгор Стадний відвідав на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства іменні аудиторії видатних письменників – випускників нашого університету Олеся Гончара та Павла Загребельного. Декан факультету, професор Ірина Попова коротко розповіла заступникові міністра про діяльність Центру історії та розвитку української мови ДНУ, показала багатий творчий доробок студентів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну. Як історику за фахом Єгору Стадному запропонували ознайомитися із основними напрямами науково-дослідної роботи історичного факультету. Декан, професор Сергій Світленко розповів про плідну роботу археологічних експедицій, багату історію факультету та сучасну структуру.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram