Версія для друку

Інститут Конфуція – в ДНУ, Центр україністики – в Китаї

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація з Хейлунцзянського університету (м. Харбін, Китайська Народна Республіка). Мета візиту – відкриття на базі ДНУ Інституту Конфуція, основною діяльністю якого є співробітництво у сфері наукового дослідження культури та мовної підготовки студентів.

До складу китайської делегації увійшли троє представників харбінського університету: проректор з міжнародних відносин Янь Мін, директор департаменту з міжнародного співробітництва та обміну Ху Сяофєн та викладач Інституту російської мови Сю Рюі. Із нашого боку високих гостей приймали: перший проректор Олег Дробахін, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Д’яченко, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова та завідувач кафедри порівняльної філології східних та англомовних країн Вікторія Ліпіна та інші.

Перший проректор Олег Дробахін зазначив, що підготовка громадян КНР здійснюється у ДНУ з 1989 року. «За цей час нашим університетом для Китаю були підготовані 491 бакалавр та 338 магістрів за різними спеціальностями. Двоє громадян КНР захистили дисертації та одержали у нас ступінь PhD. Нині в Дніпровському національному університеті навчається 21 студент із Китайської Народної Республіки. Також на сьогодні наш університет – єдиний ЗВО регіону, що готує фахівців зі спеціальності «Китайська мова», яка, до речі, є однією з найпопулярніших. Відповідна підготовка студентів на кафедрі порівняльної філології східних та англомовних країн розпочалася ще у 1993 році, відтоді кафедра щорічно випускає в середньому 45 спеціалістів із китайської мови. Викладання забезпечують дев’ятеро українських філологів-викладачів китайської мови, а також викладачі-носії мови з Китаю, які працюють на кафедрі вже протягом 25 років. Задля кращого засвоєння нашими студентами китайської мови, університет двічі отримував грантову допомогу від Посольства КНР у вигляді лінгафонного кабінету та комп’ютерного класу», – наголосив Олег Олегович. Окрім філологічної підготовки, перший проректор також окреслив колегам головні досягнення і напрями сучасних дослідницьких інтересів науковців ДНУ з фундаментальних наук та інших галузей суспільного життя. Таким чином, запропонувавши закордонним гостям широке коло подальшої співпраці в академічній сфері.

Знайомство зі своїм класичним університетом для дніпровської сторони провів і проректор з міжнародних відносин китайського університету Янь Мін. Зокрема, пан Мін відзначив, що навчанню китайської як іноземної в Китаї наразі приділяється велика увага. Сильна лінгвістична школа діє й в університеті м. Харбін. «У провінції Хейлунцзян ми тримаємо найвищий А-клас у рейтингу кращих ЗВО з підготовки фахівців іноземних мов та входимо до сотні кращих гуманітарних центрів Китаю. При нашому університеті функціонує унікальний Інститут російської мови, який надзвичайно успішно займається створенням китайсько-російських словників. До слова, там же був укладений і перший в нашій країні загальний китайсько-український словник. Таким чином, з метою розвитку китайсько-українських відносин за фінансової підтримки уряду КНР ми пропонуємо відкрити на базі ДНУ перший в дніпровському регіоні Інститут Конфуція, а в університеті м. Харбін відповідно створити своєрідний центр україністики, який би займався не лише навчанням української мови, а й країнознавством, вивченням економіки, культури та соціальних питань України. Створити такий українсько-китайський центр для нас цілком можливо, поглиблюючи співпрацю з українськими ЗВО та використовуючи багатолітній досвід функціонування у нашому університеті схожих китайсько-російського та китайсько-французького центрів», – підкреслив Янь Мін.

Безумовно, першим кроком для цього має стати відкриття в Хейлунцзянському університеті спеціальності «Українська мова»/«Українська мова + додаткова спеціальність». Уже заплановано розпочати набір китайських студентів в експериментальну групу з фахового вивчення української як іноземної із подальшим визнанням бакалаврських та магістерських дипломів. Також на основі двосторонньої рамкової угоди можлива організація у Китаї та Україні літніх мовних таборів, обмін студентами-філологами і викладачами, надання для українців грантів для навчання у Китаї та ще багато інших форм співпраці. Усе в залежності від конкретних домовленостей між закладами (з урахуванням їхньої специфіки) та суспільного попиту.

«А попит на китайську мову в Україні, й у нашому регіоні зокрема, помітно зростає. На сьогодні в Україні існує лише три офіційних центри із фахового вивчення китайської мови (один із яких працює у нашому університеті) та безліч інших мовних курсів. Але тут, звичайно, необхідно добре розрізняти рівні викладання. Адже викладання на нашому університетському рівні – це філологія як наука. Це глибокі знання китайської мови та літератури від найдавніших часів, а також поглиблене вивчення мови англійської. Позаяк в університеті діє програма дуальної освіти, за якою студенти, навчаючись за освітньою програмою «Китайська та англійська мови і літератури», отримують спеціалізацію “Східні мови та літератури (переклад включно)”, де перша – китайська», – відзначила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова.

У свою чергу, майбутній Інститут Конфуція на базі кафедри порівняльної філології східних та англомовних країн ДНУ забезпечить нашим студентам та іншим слухачам не лише високоякісне навчання китайської мови з подальшим офіційним тестуванням та підтвердженням кваліфікації на її викладання; а й участь у різноманітних культурно-просвітницьких заходах для ознайомлення із культурою Китаю та зміцнення дружніх зв'язків між нашими країнами. У цьому всім, хто цікавиться Піднебесною, допоможе живий досвід спілкування з китайськими викладачами та студентами-волонтерами, які працюватимуть у Дніпровському національному університеті, а, можливо, й у школах Дніпра в спеціальних класах Інституту Конфуція, якщо буде потрібно.

Усі умови створення в ДНУ цієї масштабної організації члени китайської делегації докладно обговорили із керівництвом нашого університету. Також для іноземних гостей представники ДНУ провели огляд лінгафонного кабінету, придбаного у 2005 році за грантом китайської сторони, який нині функціонує на кафедрі порівняльної філології східних та англомовних країн.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram