Версія для друку

Наукова конференція об’єднала теоретиків і практиків з ракетної техніки

Фахівці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара 10-12 грудня взяли активну участь у роботі Науково-практичної конференції «Сучасні розрахунково-експериментальні методи визначення характеристик ракетно-космічної техніки», присвяченій видатним ученим ракетно-космічної галузі – засновнику наукової школи балістики, динаміки польоту і керування ракетами М.Ф. Герасюті та засновнику школи розрахунково-експериментального визначення характеристик міцності П.І. Нікітіну.

Конференція організована Національною академією наук України, Національним космічним агентством України і Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля. Науковий захід зібрав фахівців у галузі створення космічної техніки з підприємств, науково-дослідних інститутів і ЗВО всієї України. Так, понад 100 учасників із Дніпра, Києва, Львова, Харкова, Одеси, Житомира та інших міст вкотре підтвердили: сплав наукової думки і великого практичного досвіду – це потужна енергія руху до нових досягнень, могутній імпульс до розвитку науково-експериментальної бази створення новітніх зразків техніки.

У центрі уваги науковців були ретроспективний погляд на розвиток вітчизняної науки в галузі створення ракетно-космічної техніки, глибока аналітика проблем і можливостей сьогодення та різноманіття досліджень, спрямованих на досягнення принципово нових результатів у розвитку космічної діяльності. Були представлені потужні наукові школи, до яких входять фахівці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, ДП КБ «Південне» та Інституту технічної механіки НАН України.

Учасники конференції запропонували 80 доповідей за п’ятьма науковими напрямками: «Балістика та динаміка літальних апаратів, системи контролю й аналізу космічної обстановки, балістико-навігаційне забезпечення керування польотами космічних апаратів, враховуючи прогнозування часу існування та сходження з орбіти космічних апаратів», «Аерогазодинаміка і теплові процеси стартових споруд та літальних апаратів на всіх етапах підготовки до пуску, а також на етапах атмосферного й орбітального польотів», «Міцність, статичні й динамічні навантаження стартових споруд і літальних апаратів на всіх етапах підготовки до пуску, статичні та динамічні навантаження літальних апаратів і стартових споруд», «Проектно-теоретичні питання методів аналізу та способів розрахунку традиційних і нетрадиційних видів енергії. Упровадження нетрадиційних видів енергії», «Питання історичної спадщини видатних вітчизняних і зарубіжних учених в обчислювальній математиці, механіці та фізиці для формування пленарних виступів».

Конференцію відкрив Генеральний директор КБ «Південне», академік НАНУ, д-р техн. наук О.В. Дегтярев. Лунали привітання від представників наукових установ і підприємств з різних міст України. З привітанням від ДНУ виступив перший проректор д-р фіз-мат. наук, професор О.О. Дробахін. Він підкреслив важливість тісного зв’язку практичних розробок і наукових досліджень, необхідність високих темпів розвитку і наявності багатої наукової спадщини, на яку можна спиратися. Він також поділився особистими теплими спогадами про видатного ракетобудівника М.Ф. Герасюту. Великим подарунком для учасників конференції була пленарна доповідь від представника компанії HewlitPackard, у якій були розкриті сучасні тенденції розвитку комп’ютерної техніки.

Фахівці ДНУ представили 22 доповіді, у тому числі, підготовлені у співавторстві з фахівцями ДП КБ «Південне» та Інститутом технічної механіки НАНУ. Однією з перлин конференції була пленарна доповідь д-ра техн. наук, професора, чл.-кор. НАНУ В.С. Гудрамовича «Питання міцності та сталості неоднорідних конструкції РКТ із врахуванням пластичності і повзучості». У роботі конференції взяли участь фахівці чотирьох факультетів нашого університету: фізико-технічного, механіко-математичного, факультету прикладної математики і факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем. У тому числі, на пленарних і секційних засіданнях працювали 12 докторів наук із ДНУ.

Одним із прикладів багатопланової символічності конференції була секція за її першим науковим напрямком «Балістика та динаміка літальних апаратів…». У її роботі брали участь фахівці ДП КБ «Південне», де працював М.Ф. Герасюта, і фахівці кафедри третього напрямку фізико-технічного факультету ДНУ (сьогодні – кафедри систем автоматизованого управління), яку створював і очолював на початку її діяльності М.Ф. Герасюта. У секції працювали два видатних фахівця – брати, доктори наук А.Д. Шептун (очолював роботу секції), який є співробітником ДП КБ «Південне», і Ю.Д. Шептун, який є представником професорсько-викладацького складу ДНУ. На секції представили результати досліджень трьох докторів і трьох кандидатів наук, які належать до наукової школи М.Ф. Герасюти. А також – дослідження і розробки фахівців ДП КБ «Південне» із сорокарічним, із двадцятирічним стажем і перших років роботи, які є випускниками кафедри, створеної М.Ф. Герасютою. Таким чином, у секції працювали вчителі та їхні учні різних років.

Конференція була плідною, насиченою корисними і цікавими зустрічами та новими ідеями, планами про співпрацю. Головний її здобуток – поштовх до нових наукових і практичних досягнень.

Тетяна Лабуткіна, доцент кафедри
систем автоматизованого управління


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram