Версія для друку

Регіональна докторська школа: груднева сесія

16-18 грудня у рамках міжнародного проекту Еразмус+ «Структурування співпраці щодо аспірантських досліджень, навчання універсальних навичок та академічного письма на регіональному рівні України» відбулася низка майстер-класів із академічного письма (academicwriting) та навчання універсальних навичок (transferrableskills).

У майстер-класах взяли участь координатор проекту від ДНУ Сергій Оковитий, координатор від НУ «КМА» Людмила Криворучко, фахівці з навичок академічного письма з Університету Тампере (Фінляндія) Кетлін Мур та Ханна Парвіайнен, фахівці з навчання універсальних навичок з Лімерікського університету технології (Ірландія) Джеральд Кавана та Падрік Кірбі, підгрупа з академічного письма від ДНУ: Людмила Байсара, Олена Бесараб, Наталія Стирнік; підгрупа з академічного письма від ХНЕУ імені Семена Кузнеця – Вікторія Петренко, Оксана Коваленко, представниця підгрупи з академічного письма від МНУ імені В.О. Сухомлинського Олена Рудичик; підгрупа з навчання універсальних навичок від ДНУ – Сергій Шевцов, Олександр Кулик, Артем Данканіч.

Враховуючи те, що проект реалізується понад три роки, а його учасники спілкувалися неодноразово очно та заочно, спільна атмосфера всіх заходів була доброзичливою, діловою, інтелектуальною на численних дискусіях, які неминуче виникали завдяки майстерності фахівців та небайдужому ставленню аспірантів.

Існує низка стереотипів про фінів, про їхню замкнутість та флегматичність, але вони були повністю спростовані Кетлін Мур та Ханною Парвіайнен з університету Тампере. Їхні майстер-класи, що торкалися тонких лінгвістичних нюансів академічного письма, були насичені водночас змістовно та емоційно, що додавало виступам певного шарму.

Джеральд Кавана та Падрік Кірбі з Лімерікського інституту технології занурили аудиторію у дуже непростий світ сучасних технологій пошуку, збирання, відбору необхідної наукової інформації, а також тих умов, яким чином слід її використовувати у власних дослідженнях. Крім того, вони розповіли про деякі аспекти впровадження цифрових технологій у сучасну бібліотечну культуру.

Координатор проекту, директор докторської школи імені родини Юхименків НУ «КМА» Людмила Криворучка запропонувала аудиторії дискусійну тему про відкриту науку (OpenScience), яка з 2015 р. впроваджується на законодавчому та організаційному рівнях у країнах Європейського Союзу. Аспіранти нашого університету активно долучилися до обговорення цієї теми, оскільки одна з ключових тез пані Людмили полягала у тому, що сучасний науковець повинен включатися у різноманітні проекти, які здатні допомогти реалізації його ідей.

Будь-який науковий захід, зокрема, формальний містить також і неформальну складову, яка допомагає створити певну атмосферу співтворчості. Тож хочемо висловити низку подяк. По-перше, керівництву і співробітникам ботанічного саду ДНУ за організацію екскурсії до оранжереї, яка справила сильне враження на колег із Фінляндії, Ірландії, а також з Києва, Харкова, Миколаєва. По-друге, керівництву і співробітникам наукової бібліотеки нашого університету – за їхній творчий підхід під час екскурсії. Гарне враження наша наукова бібліотека справила на Джеральда Кавану та Падріка Кірбі, які працюють у відповідному підрозділі Лімерікського інституту технологій. Біля тематичного стенду «Ірландія» вони з радістю фотографувались. По-третє, доценту кафедри історії України Олегу Репану – за цікаву екскурсію історичними місцям Дніпра, яка відкрила гостям нові грані нашого міста.

Чекаємо наступної зустрічі, яка відбудеться 27-28 січня 2020 р. Людмила Криворучка та Сергій Оковитий зазначили, що її метою буде моніторинг втілення ідей проекту в практику вищої школи.

Сергій Шевцов,
професор кафедри філософії,
учасник проекту


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram