Версія для друку

15 років кафедрі харчових технологій

Тонкощі молекулярної кухні, секрети ароматного чаю, високі стандарти якості молочних виробів, користь і шкода харчових добавок, - усе це опановують студенти кафедри харчових технології Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, яка цьогоріч відзначає 15-річчя.

Як зазначив декан хімічного факультету, професор Віктор Варгалюк, відкриття такого освітнього напряму в класичному університеті не одразу сприйняли схвально. Хімічний факультет завжди славився наукоємними дослідженнями: розробляв проблематику електрохімії розчинів та теорії каталізу, нові методи фізико-хімічного аналізу, хімію епоксидних сполук, механізми електроосадження металів, технології високомолекулярних сполук. Харчова хімія, на перший погляд, здавалась не такою складною. «Наш факультет на той час вже мав досвід випуску фахівців хімічної інженерії, зокрема на кафедрі хімічних технологій і інженерії. Водночас відбувалася модернізація вітчизняних підприємств переробної, харчової промисловості, ресторанного бізнесу, що потребували фахівців нової формації, які б мали фундаментальні знання з хімії, досконало знали інженерію і технологію виробничих процесів. І як свідчать сьогодні досягнення науковців цієї кафедри, перемоги студентів і кар’єрні успіхи наших випускників – цей напрям було обрано правильно», – розповів декан факультету і перший очільник кафедри. Також Віктор Федорович відзначив усіх учених і педагогів, які доклали зусиль для розвитку кафедри.

Про сучасні напрями наукових досліджень розповіла завідувачка кафедри, доцент Наталія Кондратюк: «Сьогодні ми можемо говорити про роботу в форматі «science to business», адже напрацювання наших науковців є висококонкурентними в галузі харчової промисловості. Ми співпрацюємо із потужними молокопереробними комбінатами і маслозаводами, кондитерськими фабриками, розробляємо мультикапсульні оболонки для вітамінних комплексів, інноваційні харчові продукти з біофлаваноїдами. Серед наших партнерів ТОВ «Гудвіл-інвест», ПрАТ «Комбінат “Придніпровський”» («Злагода»), ТОВ «Веста-Лідер» (дочірнє підприємство крупного промислового рибопереробного комплексу), ТОВ «Світ ласощів», компанія «Моя торгова група 99топ», Університет «Люблінська Політехніка» (Польща), Нінбоський міжнародний науково-технічний Центр (м. Нінбо, Китай), Китайсько-український Центр науково-технічного співробітництва (м. Харбін, Китай) та інші», – наголосила Наталія В’ячеславівна.

Слід зазначити, що партнери також залучилися до привітань. Відзначаючи високий науковий потенціал кафедри, усі представники бізнесу наголошували на успішному трансфері технологічних розробок у виробництво та на комерційному ефекті. Також представники виробничої сфери радо запросили студентів на практику, а випускників – у штат компаній.

Нагороджуючи кращих співробітників і студентів кафедри, перший проректор ДНУ, професор Олег Дробахін відзначив, що успіх кафедри сприяє розвитку іміджевої стратегії нашого університету, адже на всіх загальноуніверситетських заходах експозиції технологів харчової промисловості привертають увагу, яскраво презентуючи потенціал ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram