Версія для друку

Фестиваль науки ДНУ

29 листопада у дніпровській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті №4 І-ІІІ ступенів відбулася презентація ДНУ імені Олеся Гончара. З освітніми та науковими можливостями нашого університету ознайомилися близько 200 учнів 7-11-х класів не лише цієї санаторної школи, а й двох інших подібних закладів – загальноосвітньої санаторної школи-інтернату №3 І-ІІ ступенів та загальноосвітньої санаторної школи-інтернату №5 I-III ступенів.

Професійно-орієнтаційний захід такого виїзного формату спеціалісти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провели на запрошення і за активної підтримки директора санаторної школи №4 Леоніда Олефіра. «Цими днями у нашому закладі проходить Тиждень науки, у рамках якого старшокласники для учнів молодших класів проводять відкриті уроки. Зокрема, демонструють їм захоплюючі фізичні та хімічні експерименти, пропонують вирішити цікаві математичні ребуси тощо. Таким чином, у нас виникла ідея залучити до нашого Тижня науки ще й досвідчених спеціалістів із центрального університету регіону», – розповідає заступниця директора Лариса Кулініч.

На поклик колег радо відгукнулися представники восьми факультетів ДНУ: хімічного, фізико-технічного, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, біолого-екологічного і факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, факультету економіки, а також історичного та юридичного факультетів. До уваги допитливих школярів вони запропонували оригінальні презентації різноманітних спеціальностей. «Сьогодні ми тут, щоби допомогти здійснити ваші мрії, – звернувся до юних глядачів відповідальний секретар приймальної комісії ДНУ Михайло Дергачов. – Зізнаюсь, я особисто дуже заздрю вам, адже ви поки що не затьмарені побутом, як дорослі, а отже, мрієте чисто і маєте багато часу для здійснення власних мрій. Наш Дніпровський національний університет – це університет із 100-річною історією, який пропонує на вибір 71 спеціальність за 80 освітніми програмами. Тож сьогодні уважно придивляйтеся: виявляйте свої здібності та обирайте те, чого прагне ваша душа», – закликав молоде покоління Михайло Петрович.

Галасливі діти поквапились ознайомитися з усіма продемонстрованими факультетами нашого університету. Із ажіотажем розглядаючи рухомі моделі космічних апаратів, мікроскопи зі справжніми біовзірцями та стенди із різними інноваційними матеріалами, учні наочно побачили практичне застосування набутих знань. Також, напевно, у пам’яті школярів іще надовго залишиться представлена юристами валіза криміналіста, призначена для проведення дактилоскопії; чи то смак класичного продукту молекулярної кухні – фруктової ікри, створеної фахівцями кафедри харчових технологій ДНУ. Жвавий дитячий інтерес викликали й теоретичні вікторини із солодкими призами. Наприклад, співробітники історичного факультету запропонували учням розібратися, хто такі та чим саме займаються професійні історики. А от університетські економісти влаштували дітлахам інтелектуальні випробування із швидкісного вирішення математичних прикладів, відгадування найцікавіших валют світу та економічних термінів.

У свою чергу, інформаційними матеріалами біолого-екологічного факультету і факультету медичних технологій діагностики та реабілітації активно цікавився семикласник школи №4 Максим Нечипоренко. Хлопець захоплюється біологією і вже серйозно задумується про вступ на кафедру зоології та екології ДНУ. «Хоча мені усі говорять, що я буду лікарем, бо маю найкращі оцінки із біології, хімії та дисципліни “Основи здоров’я”», – зізнався Максим.

А гостя із школи №5 одинадцятикласниця Анастасія Мусієнко більше не вагається. Дівчина мріє вступити до нашого ЗВО на спеціальність «Китайська та англійська мови і літератури». «Наскільки я знаю, Дніпровський національний університет єдиний у нашому регіоні готує перекладачів одразу за цими двома мовами. Цікавитися китайською мовою і культурою я почала ще з сьомого класу. Вважаю, що професія перекладача-китаїста стане перспективною для мене, адже ми всі бачимо, наскільки сильно зараз ця країна впливає на світ. Розумію, що вивчати китайську буде доволі важко. Проте я не шукаю для себе легких шляхів, бо знаю, що труднощі зроблять мене тільки сильнішою». І спинятися на цьому Анастасія точно не збирається, адже розглядає можливість отримати додаткову освіту з комп’ютерних наук.

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара також сподіваються, що цілеспрямована Анастасія, як й інші учасники Фестивалю науки в майбутньому обов’язково стануть нашими студентами. Саме тому було вирішено продовжити співпрацю між закладами, запросивши вихованців школи №4 відвідувати університетські лабораторії заради покращення підготовки за шкільними освітніми програмами.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram