Версія для друку

Зустріч із Героєм України Володимиром Жемчуговим

Напередодні Дня Гідності та Свободи Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Герой України Володимир Жемчугов. Зустріч відбулася у рамках освітнього проекту Міністерства інформаційної політики України «Бранці Кремля».

Просвітницька лекція на патріотичну тематику зібрала повну залу зацікавлених студентів, адже проходила вона у форматі «відкритого мікрофону», де кожен міг взяти участь у обговоренні та особисто поставити запитання Герою.

Володимир Жемчугов – активний учасник та організатор руху спротиву російській окупації на Луганщині. Із грудня 2014 року по вересень 2015 року провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. 29 вересня 2015 року під час виконання чергового бойового завдання підірвався на ворожій розтяжці, внаслідок чого втратив зір та кисті обох рук. Із важкими пораненнями потрапив у полон до бойовиків так званої ЛНР, де перебував цілий рік. У вересні 2016 року за особистого сприяння 5-го Президента України був звільнений. А в січні 2017 року за особисту мужність і героїзм, незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу був удостоєний звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка». Нині пан Володимир є активним учасником державних і волонтерських заходів в Україні та за кордоном, зокрема проводить військово-патріотичні лекції-бесіди зі студентами, школярами, курсантами та військовослужбовцями. З вересня 2018 року разом із дружиною Оленою він долучився до нового освітнього проекту під егідою Міністерства інформаційної політики України «Бранці Кремля». Таким чином, втративши змогу фізично відстоювати незалежність України, Володимир Жемчугов продовжує робити це в інформаційній боротьбі – за допомогою слова.

Від імені всього багатотисячного колективу нашого університету цю легендарну людину привітав директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді Валентин Іваненко. Валентин Васильович нагадав, що майже шість років тому всі ми стали свідками нечуваного виклику, потужну руйнівну силу якого Україна не переживала із часів Другої світової. «Анексія Криму та розгортання неоголошеної російсько-української війни, без перебільшення, сколихнули всю країну й стимулювали небачені раніше патріотичні та волонтерські рухи, коли десятки тисяч громадян стали на захист державного суверенітету й територіальної цілісності своєї Батьківщини. Не був осторонь цих доленосних подій і наш рідний університет. Багато вихованців і співробітників Дніпровського національного із честю виконували на Сході свій громадянський обов’язок, а десятеро із них навіть віддали за Україну свої молоді життя. Тому дуже символічно, що нинішня патріотична зустріч із Володимиром Павловичем проходить саме напередодні Дня Гідності та Свободи, який Україна традиційно відзначає 21 листопада», – зазначив Валентин Васильович.

Розпочинаючи спілкування із дніпровськими студентами, координатор проекту «Бранці Кремля» Олена Жемчугова презентувала тизер однойменного документального фільму, створеного на замовлення МІП телеканалом Мультимедійної платформи іномовлення України UA TV у лютому 2018 року до 4-ої річниці спротиву Криму агресії Російської Федерації. Стрічка розповідає про долю українських політв’язнів, утримуваних Росією за ідейні переконання, а ще проводить аналіз історії загарбницької політики сусідньої держави. Також наші студенти переглянули документальний репортаж, знятий під час звільнення Володимира Жемчугова з полону 17 вересня 2016 року.

У деталях про свавілля, яке влаштовує влада на окупованих територіях, та все пережите студентській спільноті розповів і сам Володимир Павлович. Свій виступ він показово розпочав зі слів: «Доброго дня, українці!» Тому що так тепер завжди звертається до присутніх на зустрічах, нагадуючи, що ми, українці, знаходимося у себе вдома, бо це наша країна. Етнічний росіянин, Володимир Жемчугов народився і виріс на Донбасі, проте виховувався в українському середовищі. Коли у його рідному місті Красний Луч на Луганщині розпочалася війна, він був успішним бізнесменом. Не сприйнявши того, із чим на його землю прийшли російські військові, він організував загін із місцевих патріотів України й, озброївши його власним коштом, розпочав партизанську боротьбу. Потім були важке поранення і полон… Саме тому зараз, зустрічаючись із молоддю, пан Володимир закликає її не бути сторонніми спостерігачами подій. «Вивчайте історію, цікавтесь політикою, намагайтеся самостійно розібратися в тому, що насправді відбувається і чому. А ще пам’ятайте тих людей, які боролися і продовжують боротися навіть там, за ґратами у Росії, за ваше майбутнє. Щоби тут, на вільній території, вам жилося мирно і добре. Щоб ви могли вчитися і отримати гарну освіту. Щоби могли трудитися на своє благо і розбудовувати Україну. Якраз у цей час вашого становлення дуже важливо робити правильні речі та вміти відрізняти швидкоплинні потреби від справжніх цінностей. Потрібно розуміти, що завжди є люди, які створили для вас ті цінності, всередині яких ви можете реалізовувати будь-які власні потреби. Для мене, наприклад, це мама… Так сталося, що тоді я йшов воювати не за Україну. Одного дня я просто помітив переляк в очах своєї матері, до дому якої прийшли бандити! Тож коли у нас почалися ті напади і грабежі, ми просто намагалися оборонятися. Отак почалося усе з простого: я захищав свій дім, своїх близьких, а згодом виявилося, що захищаю і всю Україну», – розповів молоді Володимир Жемчугов.

На згадку про цю важливу зустріч із Героєм України студенти ДНУ отримали диски із фільмом «Бранці Кремля» та тематичні книги і брошури від Міністерства інформаційної політики України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram