Версія для друку

Наука заради миру та безпеки

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара долучився до проведення у Дніпрі семінару-тренінгу «Інноваційні технології та протидія хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним агентам: поглиблений тренінг із реагування на конфліктні та безпекові виклики на сході України», що проходить під патронатом НАТО.

П’ятиденний тренінг для дніпровських цивільних і військових медиків організований Гуманітарною ініціативою Гарварда (Harward Humanitarian Initiative) у співпраці з Дніпропетровською обласною клінічною лікарнею ім. І.І.Мечникова за підтримки Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» (NATO the Science for Peace and Security). Подібний тренінг відбувається в Україні вперше. Протягом 11-15 листопада спеціалісти з найпрестижніших освітніх закладів США навчатимуть наших медиків роботі в екстрених ситуаціях та в обставинах військових дій на Сході України.

Однією з локацій цього міжнародного форуму стала наукова бібліотека ДНУ, де відбулася масштабна науково-практична конференція. На відкритті гостей заходу привітали ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков та перший проректор Олег Дробахін. Так, Микола Вікторович Поляков розповів присутнім про освітній і науковий потенціал нашого класичного університету. «Сьогодні на 14 факультетах ДНУ ведеться підготовка фахівців за широким спектром спеціальностей у поєднанні з практичною підготовкою на виробництві. Університет також є осередком передових наукових досліджень. Особливе місце серед усіх видів наукової діяльності посідають фундаментальні наукові дослідження, спрямовані на пошук нових закономірностей, принципово нових явищ в природі і суспільстві. Наразі у ДНУ працюють 34 наукові школи. За кількістю публікацій і цитувань у міжнародній науковометричній базі даних SCOPUS університет посідає восьме місце серед усіх ЗВО України. Про визнання ДНУ як потужного партнера також свідчать і понад 100 угод про співпрацю з провідними університетами світу. Адже наш університет завжди є відкритим до нових контактів, обміну науковцями та студентами, реалізації різних міжнародних програм і проектів», – зазначив ректор.

Власне, для нинішньої спільної конференції українські та американські вчені підготували особливу програму. Вона складалася як з дидактичних та міні how-to лекцій, так і зі спеціальних презентацій, демонстрацій інноваційної медичної продукції тощо. Серед іншого виокремлювалася секція, присвячена STEM-освіті. Її прикметною особливістю стало те, що у панельних дискусіях брали участь лише жінки. Учасниці з Лейдену (Нідерланди), Бостону та Сан-Франциско (США), а також із українських Житомира, Рівного, Черкас і Дніпра розповідали не лише про надбання своїх освітніх STEM-центрів, а й про помітний і надихаючий вплив жінок у науці. Зокрема, у цій секції Дніпровський національний університет представляли одразу семеро жінок-учених: Євгенія Булат (ЮФ), Крістіна Геті (ММФ), Наталія Гук (ФПМ), Олена Довбань (БЕФ), Анна Дяченко (ФФЕКС), Наталія Кондратюк (ХФ) та Вікторія Ящук (ММФ).

Головними ж темами, які обговорювалися вітчизняними та закордонними фахівцями, були: глобальна практика суспільного оздоровлення й проблеми безпеки населення, новітні технології на допомогу людям, а також питання професійної відповідальності медичних працівників у шпиталях.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram