Версія для друку

ДНУ долучився до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності

8 листопада кафедра української мови ДНУ вперше об’єднала всіх поціновувачів українського слова для написання радіодиктанту національної єдності. Представники різних факультетів прийшли в цей день перевірити свої знання рідної мови.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності традиційно звучить на Українському радіо до Дня української писемності та мови, який святкують 9 листопада. Цього року диктант проводиться вже вдев’ятнадцяте. «Університетський колектив вирішив приєднатися до цієї прекрасної акції, такої потрібної для нашої держави та всіх її громадян, – розповіла декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова. – Диктант – не лише нагода перевірити свої знання з української мови, але водночас – це акція, яка єднає всіх нас. Наскільки мені відомо, диктант не буде простим, проте у ньому не має бути авторських знаків, орфограм тощо. Але якщо вони навіть і будуть, а учасник написав відповідно до правил правопису, то це не буде помилкою. Укладає диктант і надиктовує його вже багато років відомий філолог Олександр Авраменко. Знаємо, що цього року вирішили внести елементи, пов’язані зі змінами в українському правописі, оскільки уже з 2019-го діє нова його редакція. Я теж буду учасницею диктанту і, безперечно, хвилююся, тому що згадую не лише студентські роки, а й шкільні».

Учасниця радіодиктанту, студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Яна Чайка прийшла писати диктант вже вчетверте: «Писати радіодиктанти – наша сімейна традиція. Моя бабуся, якій зараз 80 років, завжди писала радіодиктанти й досі їх пише. Особисто я сприймаю цю акцію як певний виклик для себе, адже це не контрольна робота, а добровільна перевірка себе і свого ставлення до рідної мови. Хоча й опановую фах українського філолога, все одно мені цікаво, чи покращилися мої знання за роки навчання в університеті. У цей день люди часто вдягаються у традиційний одяг, й ми бачимо, що вони хочуть визначити, наскільки українська мова втілюється не лише в повсякденному спілкуванні, а й у написанні».

Артур Мартиросян, студент-філолог четвертого курсу відзначив: «Вважаю, що диктант – найлегша форма перевірки знань. Коли вивчаєш четвертий рік мову, згодом стає важко побачити, в чому помиляєшся. Тому диктант – гарна нагода виявити власні прогалини».

Ініціатори акції в університеті переконані, що вона об’єднає університетський колектив у розумінні того, яке важливе місце мова посідає в житті кожної людини, особливо молодої. Й ще це нагода не лише посвяткувати, а й попрацювати в ім’я мови, яка завжди була і є найважливішою ознакою національної належності людини й ознакою самостійності нашої держави.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram