Версія для друку

На пошану Д.І. Яворницького

Вшанувати пам'ять видатного українського історика, професора Катеринославського університету Дмитра Яворницького у день його 164-річчя прийшли до його могили небайдужі містяни, серед яких і студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – майбутні психологи та дефектологи.

Від університетської спільноти виступив доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Сергій Світленко. Він розповів про надзвичайний внесок академіка, етнографа, дослідника козаччини, знаного краєзнавця-археолога Січеславського краю Д.І. Яворницького у розвиток науки і культури нашого регіону, про його роль як організатора музейної та архівної справи у нашому місті, дослідження історії запорозького козацтва, про продовження його справи молодими вченими і студентами ДНУ. Сергій Іванович сповістив також про заходи в університеті, пов’язані з річницею Дмитра Яворницького.

Учасники урочистого вшанування поклали квіти до підніжжя пам’ятника Дмитру Івановичу. За козацьким звичаєм били в тулумбаси, віддаючи належну шану Козацькому Батьку, козаки Старосамарської сотні розрядили козацьку гармату, зробили салют. Козак Еней вправно грав «Козацький марш». Молодь слухала гарматні залпи на честь Дмитра Яворницького, спілкувалася з шанувальниками його славного життєпису, волонтерами та працівниками Садиби-музею Дмитра Яворницького, робила світлини на добру згадку про захід.

Студенти академічних груп ДК-18-1 і ДК-18-2 спеціальності «Спеціальна освіта» та староста групи ДС-18-3 спеціальності «Психологія» Денис Ощипок факультету психології та спеціальної освіти ДНУ цього дня відвідали музейно-меморіальний комплекс «Садиба Дмитра Яворницького». Вони настільки пройнялися шаною до видатної постаті нашого краю, що захотіли продовжити вивчення сторінок життя Дмитра Яворницького саме там, де він мешкав. Працівники садиби в дуже оригінальний спосіб підготували екскурсію – від імені Катерини, працівниці у Яворницьких. Пані Марія Нудищук так гарно наповнила екскурсію, що студенти були в захваті від почутого й побаченого. Розповідь продовжилася біля садиби надворі – в улюблених куточках відпочинку Дмитра Івановича: степовій галявині та біля легендарної сосни-красуні, висадженої самим господарем. Емоції переповнювали наших студентів. Коли ми йшли до музею, зустріли студентів економічного факультету, які вже поверталися з екскурсії. Їхні щасливі обличчя випромінювали емоції вдоволення. Пам’ять про великого Яворницького продовжує жити!

Дякуємо всім організаторам урочистостей та окремо – пані Яні Тимошенко і пані Марії! До нових зустрічей!

Зоя Бондаренко,
заступник декана факультету психології та
спеціальної освіти ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram