Версія для друку

Урок мужності для студентів ДНУ від ветерана Івана Горбенка

Напередодні 75-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників у ДНУ пройшов Урок мужності «Відлуння Великої Перемоги» – урочиста й дружня зустріч студентів і викладачів з ветераном Другої світової війни Іваном Горбенком. Іван Іванович – людина надзвичайної долі, славний і мужній Воїн, який був удостоєний участі в Параді Перемоги 24 червня 1945 року, полковник у відставці.

Учасниками Уроку мужності стали студенти трьох факультетів, які розташовані в центрі міста: психології та спеціальної освіти, прикладної математики й факультету медичних технологій діагностики та реабілітації. Того дня зала була вщент переповнена: усі небайдужі прагнули, вочевидь, зустрітися з легендарною людиною, якій напередодні нашої зустрічі виповнилося 96 років. Іван Іванович мав напрочуд ошатний і стрункий вигляд, підтягнутий, красивий чоловік: роки не в змозі таку людину змінити…Щиро посміхався й радів численній молодіжній аудиторії. Стихла музика й Урок розпочався. «Саме у ці осінні дні понад сімдесят років тому відбулися дві вікопомні для нашого міста і країни події Другої світової війни: 25 жовтня 1943 року було звільнено від нацистських загарбників Дніпропетровськ (нині – місто Дніпро), а 28 жовтня 1944 року ворога було вигнано за межі України», – розпочала захід заступник декана факультету психології та спеціальної освіти, доцент Зоя Бондаренко.

Студентам і викладачам було цікаво дізнатися, що Іван Іванович родом із села Новодоманків Золотоніського району Черкаської області. З початку Другої світової воював у складі багатьох військових підрозділів – Центрального фронту, 1-го Прибалтійського, Брянського, Калінінського, 2-го та 3-го Білоруського фронтів.

Особливі життєві сторінки пов’язані з 1942-м роком, коли брав участь у битвах під Ржевом, у боях під Оршею, Мінськом, Смоленськом, Брянськом, був учасником Орловсько-Курської операції… Військова біографія багата у Івана Івановича. За бойові звитяжні заслуги він нагороджений найвищими державними нагородами: є кавалером трьох орденів «Червоної Зірки», нагороджений трьома орденами Вітчизняної війни першого ступеня, орденом Богдана Хмельницького другого та третього ступеня, має медаль «За відвагу» та безліч ювілейних медалей. Це засвідчує його бойовий дух, вмотивованість відважних вчинків, безкорисливе служіння Вітчизні. Після війни Іван Іванович закінчив Одеський електротехнічний інститут зв’язку, працював радіоінженером на Дніпропетровському радіозаводі.

Коли розповідали про нашого гостя, цікаво було спостерігати за його вдумливим поглядом, зверненим до молоді, за хвилюванням та емоційним самопочуттям військової людини.

Як правило, люди мужні й відважні небагатослівні про себе. Так і у нашого гостя було: він розповідав про бойових побратимів, їхні подвиги та звитягу й сміливість у боях. І соромливо додавав: «Так, я теж був разом з ними, навіть, попереду, бо доводилося керувати підрозділом. Маєш справою довести, що ти справжній командир!»

Військові спогади ветерана вдало доповнювала музична сторінка зустрічі. Є такий вислів, що музика – це ліки для пам’яті та для душі. Тому для нашого шановного гостя лунали невеличкі музичні привітання під гітару у виконанні студентів Академії музики Анастасії Федотової («Вальс» венесуельського гітариста й композитора Антоніо Лауро), Олексія Буральова («Тарантелла» Олександра Іванова-Крамського), Олексія Тернового («Танго» французького композитора і гітариста, музичного педагога Роланда Дьєнса). Наш гість дуже привітно зустрів ці музичні подарунки, бо й сам захоплювався грою на баяні та акордеоні, пригадав, як музика допомагала військовим під час війни…

Символічним було ще й те, що для зустрічі з нашим шановним ветераном студенти підготували поетичну сторінку, наголосивши на тому, що багато дніпровських поетів писали про Другу світову війну: і Олесь Гончар, й Ігор Пуппо, і Кость Дуб та інші. Згадали поетично одного з них – колишнього завідувача кафедри української літератури Віктора Федоровича Коржа. Його вірш «Присмак полину» прочитала студентка факультету прикладної математики Анастасія Дудка.

Наші талановиті студенти дивували гостя тим, що й самі пишуть вірші. Чимало з них присвячені військовій звитязі мужніх людей у будь-який час. Власну поезію «Захисникам» продекламувала Анастасія Дудка. Приємно вразила всіх поезією «И лишь теряя, мы находим» студентка-першокурсниця факультету психології та спеціальної освіти Аліна Болотова.

Почути віршовані рядки про нашу Батьківщину – Україну, її славетну історію і сьогодення завдяки поезії Семена Заславського «Тополина Україна» допомогла студентка-другокурсниця факультету психології та спеціальної освіти Аліна Московченко.

Потім були запитання до нашого гостя: поділитися спогадами про перший Парад Перемоги 24 червня 1945 року. Студентів цікавило, як військового запросили до участі в Параді, як він відбувався. Іван Іванович розповів, що його відібрали за бойові заслуги та військову вправність. Варто відзначити, що Іван Іванович Горбенко залишився одним із небагатьох живих учасників Параду…

«Що Вам допомагало дійти до Перемоги? Що Ви порадите сучасній молоді для того, аби прожити гідне і плідне життя й у поважному віці знаходитися у такій прекрасній формі, як Ви?» – запитав Данило Домбровський, студент першого курсу факультету психології та спеціальної освіти. І ветеран давав поради, як треба не розлучатися зі спортом, моржувати, не мати поганих звичок і просто любити життя. Він був неперевершений у цьому!

Студентка факультету психології та спеціальної освіти Вікторія Штагер запитала гостя, що він думає про щастя і чи є щасливою людиною, а після красивої відповіді прочитала поезію про щастя під назвою «Мешканці раю» сучасного музичного колективу «Грот».

Зустріч добігала кінця. З подякою від педагогічних колективів виступила заступник декана з виховної роботи факультету медичних технологій діагностики та реабілітації Юлія Борисова. Від студентів – першокурсники групи ДК-19-2 факультету психології та спеціальної освіти та студенти факультету прикладної математики. Вручили квіти та приємні дарунки.

Слова вдячності пролунали і дружині ветерана, яка була на зустрічі – Валентині Володимирівні Решетюк.

Захід був організований за сприяння Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді ДНУ.

Бадьорість і позитиві емоції усі присутні продемонстрували на спільному фото.

Ветеран дякував організаторам за приємну зустріч.

Зоя Бондаренко, заступник
декана факультету психології
та спеціальної освіти


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram