Версія для друку

Наукові читання пам’яті професора Віктора Якуніна

25 жовтня на історичному факультеті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулися наукові читання «Українське суспільство в ХХ ст.: проблеми методології, історіографії, історії», присвячені пам’яті відомого українського вченого, доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Кузьмича Якуніна.

Безпосереднім організатором наукових читань виступила кафедра української історії та етнополітики ДНУ, яку протягом 1990-2005 років очолював професор Якунін.

Учасниками пленарного засідання та роботи двох секцій конференції стали 30 науковців, аспірантів і студентів із різних закладів вищої освіти Дніпра та Запоріжжя, зокрема, 10 докторів історичних наук. Матеріали наукових читань охопили широкий тематичний спектр із проблематики, пов’язаної із цивілізаційним поступом українського суспільства у ХХ ст. При цьому у фокусі уваги доповідачів були суперечливі процеси суспільно-політичного та соціокультурного розвитку українських земель у радянський період, а також визначення історичних передумов формування незалежної Української держави на початку 1990-х років.

Усі виголошені доповіді, які містили чимало нових методологічних підходів та висновків, викликали зацікавлене обговорення учасників читань. Серйозна фахова дискусія засвідчила прагнення дослідників відійти від усталених схем і стереотипів у висвітленні проблем суспільно-політичного розвитку України у новітній час та готовність до поглиблених наукових пошуків у зазначеному напрямку.

Завідувач кафедри української історії та етнополітики,
професор Олексій Шляхов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram