Версія для друку

Рада молодих учених ДНУ звітувала про діяльність

24 жовтня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося заключне засідання вчених рад ЗВО, присвячене питанням діяльності рад молодих вчених та шляхам залучення молоді до наукової роботи.

До нашого університету завітали гості, зацікавлені у вивченні досвіду підтримки наукової молоді з боку адміністрації закладів вищої освіти. Серед них були: головний спеціаліст департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Марина Єлісєєва, голова ради молодих вчених Дніпропетровської області Олександр Іжболдін, голова ради молодих вчених НТУ «Дніпровська політехніка» Наталія Деревягіна, проректор з наукової роботи Дніпровського державного аграрно-економічного університету Юрій Грицан, в.о. начальника науково-дослідної частини Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Ольга Золотаревська і помічниця голови ради молодих вчених Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Оксана Шпатакова.

Презентуючи результати роботи очолюваного підрозділу, голова ради молодих учених ДНУ імені Олеся Гончара Валерія Лавренко ознайомила гостей із напрацюваннями в організаційному, інформаційному та соціальному напрямках, а також розповіла про мотивацію сучасної молоді займатися наукою. Зокрема, голова ради закцентувала увагу присутніх на ініціативності й активності молодих учених ДНУ з популяризації науки в Дніпропетровській області (відомі заходи «Ніч Науки», «День жінок і дівчат у науці»), а також на досвіді ради з подання аплікацій на гранти.

Молодий учений, в.о. завідувача кафедри загальної біології та водних біоресурсів Олег Маренков розповів про досвід молодіжного колективу біолого-екологічного факультету ДНУ в реалізації проекту з держбюджетної теми, підтриманого МОН України, та досвід отримання різноманітних національних грантів і премій. Також Олег Маренков наголосив на актуальності проведення у нашому університеті щорічного конкурсу «Науковець року ДНУ». Його лауреатом молодий учений ставав уже двічі. Наразі відповідний нагрудний знак, вкритий тонким шаром золота, та фінансове преміювання отримали вже восьмеро молодих науковців університету.

Проректор з наукової роботи ДНУ Сергій Оковитий навів загальну статистику щодо кількості молодих науковців у Дніпровському університеті: із 415 осіб 98 є штатними науково-педагогічними та науковими співробітниками, інші 317 – аспіранти. Він підкреслив зростання чисельності працевлаштованих молодих науковців за рахунок перемог на конкурсі держбюджетних тем від МОН України. Зокрема, у 2017 році перемогу в конкурсі наукових досліджень від МОН здобули два проекти ДНУ: «Оцінка фізіолого-біохімічного та цитологічного статусу аборигенних і чужорідних гідробіонтів за умов антропогенної трансформації водних екосистем»» (2 089 800 грн) та «Розробка екологічно-чистих методів регулювання чисельності найпоширеніших шкідників пшениці з використанням паразитичних організмів» (2 065 700 грн). 2018 року перемогу здобув проект «Екологічні засади раціонального ресурсокористання та розвитку агропромислового комплексу Придніпров’я в галузі аквакультури, рибництва та рибальства» (2 419 880 грн).

Голова ради молодих вчених Дніпропетровської області Олександр Іжболдін висловив високу оцінку роботі ради молодих учених ДНУ, особливо в організації просвітницьких заходів, зокрема й «Школи молодого вченого – лідера в науці», присвяченої питанням грантрайтингу.

Представниця департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Марина Єлісєєва подякувала адміністрації університету за організацію обговорення викликів, які нині стоять перед молодими науковцями України, та підкреслила необхідність подальшої підтримки ради молодих вчених ДНУ імені Олеся Гончара з боку керівництва ЗВО.

Присутні на засіданні змогли переконатися, що рада молодих вчених ДНУ імені Олеся Гончара є гарним прикладом самоорганізації молодих науковців на ґрунті пошуку додаткового фінансування наукових проектів, популяризації наукового стилю мислення та міждисциплінарної комунікації.

Голова ради молодих вчених ДНУ
Валерія Лавренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram