Версія для друку

Осінні біологічні квести

Уже стало гарною традицією восени, коли дерева одягаються в найяскравіше вбрання, на території ботанічного саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проводити командні змагання з біоквесту для школярів міста та області. Організують це популярне у Придніпровському регіоні дійство викладачі та студентська рада біолого-екологічного факультету ДНУ сумісно з Дніпропетровським відділенням МАН України. Цьогоріч взяти участь у триденному тематичному заході виявили бажання 30 загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів Дніпропетровщини.

Перед початком квесту учасників традиційно привітала і побажала перемоги декан біолого-екологічного факультету, доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії та фізіології, голова біологічної секції Придніпровського наукового центру НАН України, голова галузевої експертної ради з галузі знань 09 Біологія Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Олена Севериновська. Із правилами проведення квесту учасників ознайомили доцент кафедри загальної біології та водних біоресурсів, багаторазовий переможець конкурсу молодих вчених, стипендіат Кабінету Міністрів, кандидат біологічних наук Олег Маренков і голова ради студентів біолого-екологічного факультету Ірина Дернова.

За програмою квесту кожна команда мала у певній послідовності пройти сім наукових станцій. Правильність виконання завдань на кожному етапі відстежували студенти біолого-екологічного факультету (серед яких були випускники Дніпропетровського відділення МАН України), а також викладачі різних кафедр факультету. Варто відзначити ретельну підготовку наших студентів, які не лише брали участь у проведенні цього заходу, а й напередодні змагалися між собою на складання найцікавіших завдань для нього.

Отже, за сумою балів у перший день біолого-екологічного квесту І місце посіла команда «Переможці» під керівництвом учителя фізики та астрономії Ярослава Федька – представники НВО №136 «Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія – початкова школа – дошкільний навчальний заклад – валеологічний центр». На ІІ місці опинилися одразу три команди: «Paracels» (керівник – педагог-організатор, учитель біології Ганна Саленко) з Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату «Дніпро»; «Екохата» із ЗОШ №85 (керівник – учитель біології Тетяна Яковиніч); «Тушканчики» ЗОШ №77 (керівник команди – учитель біології Ольга Артюшина). ІІІ місце здобули також три команди: «Заможні будівельники» з Дніпровського вищого професійного училища будівництва (керівник – викладач хімії і біології Світлана Гаркуша); «Екобіохім» із Дніпровського професійного залізничного ліцею (керівник – викладач хімії, біології та екології Світлана Сусла); «Ноосфера» із Професійно-технічного училища №2 (керівник – викладач хімії, біології та екології Людмила Руденко).

За результатами другого дня переможцями визнані: І місце – команда «Стрілолист» павлоградської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (керівник – учитель біології та хімії Наталя Гусєва); ІІ місце – команда «Амінокислоти» дніпровської Спеціалізованої школи №55 інформаційно-технологічного профілю (керівник – учитель біології Дар’я Безхутра-Ярова) та команда «Біота» Новодачинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник – учитель біології Лариса Малихіна). ІІІ місце розділили три команди: «Мандрівники» з Обухівського НВК №2 «ЗОШ I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад» (керівник команди – учитель географії, керівник гуртка Оксана Мосна); «Адреналін» із Богданівської опорної загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (керівник команди – вчитель біології Тетяна Топорова) та «Протони» з дніпровської ЗОШ І-ІІІ ступенів №63 (керівник команди – вчитель біології Тетяна Біцоєва).

Третій день еколого-біологічного квесту відзначився наступними досягненнями: І місце виборола команда «Акліматизація» під керівництвом вчителя біології Анжеліки Антонової із кам’янської ЗОШ №4 ім. А.С.Макаренка. ІІ місце розподілили між двома командами: «Еколог» із кам’янської ЗОШ №5 ім. Г.Романової, яку підготувала вчитель хімії Ольга Більницька, та команда «Грін лайф» із апостолівської Української загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, підготовкою якої займалися вчитель хімії Антоніна Садика та вчитель біології Тетяна Лагода. А ІІІ місце заслужено посіли три дніпровські команди: «Адреналін» із ЗОШ №84 (керівник команди – вчителя географії Любов Губа); «Юні дослідники» із ЗОШ №132 (керівник – учитель біології Вікторія Стоякіна) та команда «Земляни» з Дніпровського регіонального центру професійно-технічної освіти (керівник – Наталія Стріленко).

Усі команди-переможниці та їхні керівники отримали відповідні грамоти. А після урочистого нагородження для учасників квесту організували екскурсію мальовничою територією ботанічного саду ДНУ імені Олеся Гончара, яку провів директор саду, кандидат біологічних наук Анатолій Кабар.

Ось які враження від нашого заходу залишилися у гостей. Учасники команди «Paracels» Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату «Дніпро»: «Квест пройшов реально круто! На кожній станції нас чекав сюрприз. Стільки експонатів можна було розглянути і помацати руками! Відразу відчувалася атмосфера університету, студенти всі такі розумні, грамотні. Загалом квест був непростий, змусив ворушити звивинами... У деяких завданнях наша команда виділялася (студенти-біохіміки навіть хвалили нас за правильні відповіді), а в дечому було важкувато. Але ж і перемоги – найбільше цінуються й радують лише ті, що здобуті у важкій боротьбі. Ми взяли ІІ місце. Хотілося б реваншу, бо не хочемо зупинятися на досягнутому».

Вікторія Александрова, вихованка Дніпровського вищого професійного училища будівництва: «Це було щось неймовірне! Ми отримали купу позитивних вражень та емоцій. Власне мені найбільше сподобалося на станціях «Біохімія» та «Анатомія». З анатомії нам потрібно було швидко визначити і скласти у правильній послідовності справжні кістки тіла людини за відповідними поясами кінцівок. Я вперше в житті тримала в руках людські кістки! А біохіміки запропонували нам завдання, в якому ми мали визначити наявність білків у продуктах харчування та вказати, в яких саме продуктах вони містяться. Це було дуже цікаво! Моя команда виборола ІІІ місце, після чого ми ще були запрошені на екскурсію у ботанічний сад ДНУ імені О. Гончара. Уявляєте, сам директор проводив для нас екскурсію – він розповів дуже багато важливої та цікавої інформації! Наприклад, там було багато рослин, які я не тільки вперше побачила, а й узагалі вперше почула про їх існування. Я би дуже хотіла побувати тут знову!»

Інший вихованець училища Михайло Піддубник говорить так: «Про біоквести ДНУ я знаю не з чуток, бо раніше вже брав участь в одному з них – квесті на базі науково-виставкового центру «Акваріум». Тому як тільки-но почув про новий – зразу записався до команди. Цього разу також було дуже багато цікавих завдань. Найбільше мені сподобалися ті, що були пов'язані з зоологією, біохімією і мікробіологією. Наша команда, як навіжена, бігала від станції до станції, виконуючи завдання. А, правду кажучи, завдання були не такими вже й легкими, хоча ми впоралися. Коли оголосили результати – ми були здивовані, раділи і вітали один одного. Приємним сюрпризом стала екскурсія до ботсаду, де я дізнався багато нової і корисної інформації».

Подяку організаторам еколого-біологічного квесту висловлює керівник команди «Екохата» вчитель біології середньої загальноосвітньої школи №85 Тетяна Яковиніч: «Щиро вдячні організаторам за підготовку та проведення такого унікального заходу. Ми всі отримали масу позитиву, діти дуже задоволені. Адреналін зашкалював! Із нетерпінням чекатимемо на участь у наступному конкурсі».

Голова ради студентів біолого-екологічного факультету
Ірина Дернова,
методист КПНЗ МАНУМ
Катерина Іванець


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram