Версія для друку

Конференція пам’яті академіка Володимира Моссаковського

10-12 жовтня в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася Друга міжнародна науково-технічна конференція «Актуальні проблеми механіки суцільного середовища і міцності конструкцій» пам’яті академіка Володимира Івановича Моссаковського. Науковий форум був присвячений 100-річчю від дня його народження.

Науковці висвітлили та обговорили актуальні проблеми механіки та прикладної математики, значна частина яких є розвитком наукових досягнень академіка В.І. Моссаковського. Усього на конференцію надійшло 173 доповіді, авторами яких були більше 300 вчених із різних регіонів України та інших країн. Серед авторів доповідей – академіки НАН України В.Л. Богданов, В.Т. Грінченко, Р.М. Кушнір, В.В. Матвєєв, В.П. Шевченко, члени-кореспонденти НАНУ А.П. Алпатов, В.С. Гудрамович, Г.С. Кіт, О.М. Кісельова, О.П. Круковський, В.Л. Мазур, В.М. Назаренко, М.В. Поляков, Я.Я. Рущицький, В.І. Тимошенко, П.В. Ясній. Були представлені тези доповідей учених із США, Німеччини, Франції, Японії, Польщі та інших країн. Про рівень цих робіт свідчить і те, що серед їх авторів були головний редактор журналу EngineeringFractureMechanics (імпакт-фактор 3,022), професор М. Куна (Німеччина) та заступник головного редактора журналу NonlinearDynamics (імпакт-фактор 4,604), професор В. Піліпчук (США).

Відкриваючи конференцію, ректор ДНУ, член-кореспондент НАН України М.В. Поляков відзначив вагому роль академіка В.І. Моссаковського в становленні Дніпропетровського державного університету і перетворенні його на один із провідних ВНЗ східної Європи. Йшлося і про особливі досягнення Володимира Івановича в українській механіці, його світову першість у започаткуванні і розвитку найважливіших розділів механіки контактної взаємодії, механіки руйнування матеріалів, теорії оболонок, його вагомий внесок у технічну механіку та проектування конструкцій ракетно-космічної техніки.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися директор Інституту геотехнічної механіки (ІГТМ) ім. М.С. Полякова НАН України, голова Придніпровського наукового центру, академік НАН України А.Ф. Булат; почесний ректор ДонНУ, академік НАН України, Герой України В.П. Шевченко; директор Інституту прикладних проблем механіки і математики НАН України, академік Р.М. Кушнір; директор Інституту технічної механіки НАНУ і ДКА України, чл.-кор. НАНУ О.В. Пилипенко; начальник комплексу ДП КБ «Південне» В.М. Сіренко; радник при дирекції Інституту прикладних проблем механіки і математики, чл.-кор. НАНУ Г.С. Кіт, заступник директора ІГТМ ім.М.С. Полякова НАН України, чл.-кор. НАНУ О.П. Круковський. Усі відзначили багатогранну роль В.І. Моссаковського як блискучого ректора, видатного вченого та Громадянина, поділилися спогадами про зустрічі з ним.

На честь ювілею вченого університет заснував пам’ятну медаль «Володимир Моссаковський – до сторіччя з дня народження». Серед перших нагороджених – М.В. Поляков, В.П. Шевченко, А.Ф. Булат, Р.М. Кушнір, О.В. Пилипенко, В.М. Сіренко, О.Е. Кашанов, Г.С. Кіт, О.П. Круковський, учні та багаторічні соратники В.І. Моссаковського чл.-кор. НАНУ В.С. Гудрамович, д-р. техн. наук, професор В.З. Грищак, д-р. техн. наук, професор А.П. Дзюба.

Ще однією визначною подією в рамках відзначення ювілею стало відкриття меморіальної дошки Володимиру Моссаковському на навчальному корпусі № 5а. Цей корпус, де розташована створена ним 50 років назад Проблемна науково-дослідна лабораторія міцності і надійності конструкцій і яка зараз носить його ім’я, був побудований за ініціативи та безпосередньої участі В.І. Моссаковського. У теплій, зворушливій атмосфері соратники вченого й гості конференції поділилися спогадами про нього.

Під час роботи форуму працювали три пленарних та секційні засідання за такими розділами механіки: «Контактні задачі, механіка руйнування та термоміцність деформівних тіл і конструкцій»; «Теоретичні і експериментальні дослідження, оптимізація та комп’ютерні технології в задачах динаміки і міцності конструкцій»; «Математичне та комп’ютерне моделювання в задачах механіки деформівного твердого тіла, аерогідромеханіки, біомеханіки, тепломасообміну і геомеханіки»; «Проблеми технічної механіки та проектування конструкцій ракетно-космічної техніки».

Усі промовці неодноразово зверталися до ідей та результатів досліджень В.І. Моссаковського, обговорювали сучасні досягнення у зазначених розділах механіки та перспективи їх розвитку.

Володимир Іванович Моссаковський – видатний учений-механік, талановитий педагог, блискучий організатор вищої школи, ректор Дніпропетровського державного університету 1964-1986 років, академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор, Почесний громадянин м. Дніпропетровська, Заслужений діяч науки і техніки України, Герой Соціалістичної Праці, Заслужений професор і Почесний ректор Дніпропетровського національного університету, Лауреат Державної премії СРСР у галузі науки і техніки та Премії Ради Міністрів СРСР, член Національного комітету з теоретичної і прикладної механіки, Людина 2000 року за оцінкою Міжнародного Бібліографічного Інституту (Кембридж, Велика Британія).

Декан механіко-математичного факультету
Олександр Хамініч,
завідувач кафедри теоретичної та
комп’ютерної механіки
Володимир Лобода


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram