Версія для друку

Найуспішніші студенти фізтеху отримали стипендії Президентського фонду Л.Кучми «Україна»

Під час візиту до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма взяв участь у церемонії нагородження кращих студентів фізико-технічного факультету іменними стипендіями Президентського фонду «Україна».

Урочиста церемонія вручення стипендій сімом найуспішнішим студентам відбулася у Палаці студентів під час розширеного засідання вченої ради університету. Видатного випускника фізтеху й талановитих стипендіатів вітали у залі ректор ДНУ Микола Поляков і вся викладацька громада факультету.

Зокрема, цього року гідними високої нагороди від почесного доктора ДНУ і голови фонду «Україна» були визнані п’ятикурсники Владислав Пророка, Герман Угланов, Артем Димченко, Антон Парфілко, Яна Маркова та чотирикурсники Костянтин Корячко й Ірина Савченко. Усі вони відзначені за особливі успіхи в навчанні, активну участь у прикладній та науково-дослідній роботі. Адже кожен із них уже має перемоги у профільних олімпіадах і конкурсах, брав участь у Міжнародних молодіжних науково-практичних конференціях, публікувався у престижних українських та закордонних фахових виданнях, а один із стипендіатів, Костянтин Корячко, навіть має патенти на власні винаходи.

Саме для підтримки такої обдарованої молоді, що прагне присвятити себе високотехнологічним галузям, у 2004 році благодійний фонд Леоніда Даниловича започаткував велику стипендіальну програму. Як відзначив ректор, член-кореспондент НАН України Микола Поляков, розповідаючи про минулі та сучасні успіхи фізико-технічного факультету, за 15 років діяльності престижної стипендіальної програми Фонду Л.Кучми її лауреатами вже стали більше 100 найрозумніших студентів ФТФ ДНУ. «І підтримка Фондом нашої молоді не була даремною, адже 42% стипендіатів сьогодні працюють за ракетно-космічною тематикою, 25% – закінчили або навчаються в аспірантурі нашого університету. Як бачимо, іменні стипендіати Фонду «Україна» гідно продовжують справу попередніх фізтехівських поколінь, осягаючи все нові обрії перспективних космічних трас. А це якраз і слугує переконливим доказом ефективності їхньої підтримки в студентські роки. Щиро сподіваюся, що цю естафету не менш достойно пронесуть і сьогоднішні номінанти таких стипендій», – наголосив Микола Вікторович.

Подальших успіхів майбутнім розробникам новітньої техніки та інноваційних технологій особисто побажав зі сцени і Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма. «Майбутнє – за космосом. І я переконаний, що саме цей напрямок розвитку суспільства має бути високим, аби Україна вважалася сильною і конкурентоспроможною державою. Та вже зараз багатьом іноземним вишам є чому повчитися у нашої технічної освіти. Тож хай у вас, шановні стипендіати, як у майбутньої інженерної еліти країни і надалі залишається впевненість у завтрашньому дні, віра у свій рідний факультет, університет і Україну в цілому. І хай нам щастить на цьому шляху!» – сказав Леонід Данилович.

За почесну справу підтримки та високу оцінку студентських здобутків у навчанні, науковій роботі, житті університету та міста Леоніду Кучмі висловив вдячність стипендіат програми Костянтин Корячко. «Велика Вам подяка за те, що помічаєте та підтримуєте наші прагнення і досягнення, надаєте подальшого стимулу в пошуках професійної реалізації. На знак нашої глибокої вдячності прийміть цю модель ракети-носія. Нехай вона допоможе Вам підтримувати шалену швидкість сучасного життя! Також сьогодні ми віддаємо велику шану адміністрації і професорсько-викладацькому складу фізико-технічного факультету, науковим керівникам і менторам Інжинірингової школи, заснованої ГО «Асоціація Ноосфера» на базі ДНУ, – усім, хто допоміг нам розібратися у тонкощах складних процесів і явищ. Тим, хто відкрив для нас двері науки і техніки!» – зазначив студент.

Наприклад, дворазовий стипендіат, п’ятикурсник спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» Герман Угланов сьогодні активно займається науково-дослідницькою роботою під керівництвом науковців кафедри двигунобудування Юрія Мітікова, Лілії Накашидзе та інших. Зокрема, був учасником низки науково-технічних конференцій і має публікацію у фаховому виданні України «Відновлювальна енергетика». Спільно із НДЛ «Проблем надійності технічних пристроїв відновлювальних джерел енергії» НДІ енергетики ДНУ брав участь у виконанні науково-дослідної роботи (д/б тема 6-339-18 «Фізико-технологічні основи створення захисту сонячних елементів від електричних перевантажень на основі полімерних нанокомпозитів»). «Моє зацікавлення відновлювальною та альтернативною енергетикою розпочалося ще у школі, де я вперше взяв участь у конкурсі Малої академії наук із цієї тематики. Це і визначило мій подальший шлях. Уже на ІІ курсі університету разом із директором НДІ енергетики ДНУ Лілією Валентинівною Накашидзе я досліджував геліоколектори та системи енергоефективного огородження, спробував розробити модель мобільного комплексу з енерго- та електроустановок (вітрогенераторів, сонячних батарей), які надавали би додаткову теплову енергію споживачам. Додатково вивчав і необхідну елементну базу – різні акумулятори, інвертори струму тощо. Тоді за проектом НДІ енергетики вдалося також встановити систему сонячного теплопостачання для спортивного комплексу ДНУ. Ось цей напрямок альтернативних джерел енергії сьогодні дуже актуальний. Згідно зі світовими тенденціями, частка альтернативної енергетики у деяких країнах досягає вже 50%. Тоді як в Україні, на жаль, усе ще залишається багато вільної енергії, яку ми не використовуємо. І даремно, бо нетрадиційні джерела енергії дозволили би нам її зекономити або ж узагалі відмовитися від занадто дорогих нафти, газу, атомної енергії», – пояснює Герман, який планує присвятити життя цій сфері. У мріях хлопця після закінчення університету відкрити власний бізнес із проектування та встановлення сонячних і вітрових електростанцій у Дніпрі.

Інша стипендіатка Фонду «Україна», студентка IV курсу спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» серйозно замислюється над запобіганням засміченню наземного і космічного простору продуктами ракето-космічної техніки. Свої наукові пошуки з цих важливих екологічних питань дівчина так само розпочала ще у школі. «У гімназії №3 я навчалася в математичному класі, який співпрацював із Національним центром аерокосмічної освіти молоді імені А. М. Макарова. Там мені було запропоновано виконати науковий проект під керівництвом доцента фізико-технічного факультету ДНУ Олександра Золотька. Тоді наша робота з обґрунтування двигунної установки ракети космічного призначення надмалого класу здобула І місце на обласному конкурсі Малої академії наук. Ця перемога і надихнула мене вступити на фізико-технічний факультет ДНУ. І хоч я обрала, можливо, найважчу з усіх технічних спеціальностей, мені вона надзвичайно подобається, бо навчаюся на «відмінно». Окрім програмного матеріалу, додатково намагаюся опановувати якісь нові дисципліни. До прикладу, в Інжиніринговій школі Noosphere, що функціонує на нашому факультеті, вивчала такі CAD, CAM та CAE системи, як: SolidWorks, SolidWorks Simulation, SolidWorks Flow Simulation, Solid CAM, ANSYS. А минулого року у складі команди школи навіть була учасницею запуску першої студентської ракети «CanSat 76». Багатий досвід у мене і виступів у різноманітних фахових конференціях та написанні наукових статей. Так, із І курсу під керівництвом Олександра Євгеновича Золотька я досліджую ефективні методи очистки від паливних залишків (роботи з багатокритеріального вибору методу знешкодження розливів токсичних компонентів, зменшення залишків компонентів палива у баках ракет тощо)», – розповідає Ірина. А ще талановита студентка кафедри двигунобудування є постійною учасницею престижних конкурсів. Зокрема, входить до сотні цьогорічних стипендіатів конкурсу Фонду В.Пінчука «Завтра.UA» та молодих лідерів Форуму YES. Попри таку освітню і наукову активність, дівчина успішно встигає виконувати обов’язки голови ради студентів фізико-технічного факультету. Всі студентські заходи на факультеті не проходять без її участі. Це і «День першокурсника», і програми «Студентський куратор», «День ФТФ», «Міс&Містер ФТФ», а також агітаційна робота серед школярів, благодійні ярмарки і пікніки, волонтерська робота в дитячих будинках і ветеринарних клініках, організація спортивних квестів тощо. Після закінчення навчання Ірина планує вступити до аспірантури. «З дитинства я багато займалася народними танцями і разом із колективом об’їздила пів-Європи. На власні очі побачивши рівень тамтешнього життя, я мрію своїми знаннями допомогти побудувати такий же добробут і в нас, в Україні», – зізнається дівчина.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram