Версія для друку

Біологи ДНУ присвятили наукову конференцію пам’яті професора Травлєєва

11 вересня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Геоботанічні, ґрунтові та екологічні дослідження лісових біогеоценозів степової зони: історія, сучасність, перспективи», присвячена 90-річчю з дня народження видатного українського вченого-еколога, заслуженого професора ДНУ Анатолія Павловича Травлєєва.

Загальновизнаний висококваліфікований фахівець у галузі ґрунтознавства, степового лісознавства і рекультивації земель професор Травлєєв був доктором біологічних наук, членом-кореспондентом НАН України, заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки України, почесним професором Університету Кордоби (Королівство Іспанія).

Вшанувати пам'ять нашого знаменитого вченого зібралися понад 20 науковців, серед яких: видатні вчені – колеги А. Травлєєва академіки НАН України Ігор Ємельянов та Яків Дідух, а також його учні – проректори й професори провідних закладів вищої освіти України. Спеціальним гостем форуму став друг і соратник Анатолія Павловича професор кафедри ботаніки, екології та фізіології рослин Університету Кордоби, почесний доктор ДНУ ім. О.Гончара Хосе Мануель Ресіо Еспехо.

На початку заходу учасники переглянули пам’ятний фільм про життя і діяльність Анатолія Павловича Травлєєва. Із вітальним словом до гостей конференції також звернувся ректор, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков. У своїй промові Микола Вікторович закцентував найпримітніші віхи наукової долі професора. «Розпочавши у 1956 році свою діяльність на посаді асистента кафедри геоботаніки тоді ще Дніпропетровського державного університету, під керівництвом професора О.Бельгарда Анатолій Павлович здійснив низку фундаментальних і прикладних робіт з проблем екології, біогеоценології, охорони та створення степових лісів, лісового ґрунтознавства та рекультивації земель. Наукові здобутки їхньої наукової школи згодом здобули визнання у нашій країні та далеко за її межами. Протягом 21 року професор Травлєєв очолював кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології ДНУ, де підготував чисельні кадри екологічного профілю найвищого кваліфікаційного рівня Україні, серед яких – 15 докторів та 34 кандидатів наук. Понад 35 років А.Травлєєв був головним координатором рекультиваційних робіт і куратором із питань степового лісознавства. Понад 50 років керував роботою Комплексної експедиції ДНУ ім. О.Гончара з дослідження лісів степової зони України та Молдови, а також Науково-навчального центру ДНУ «Присамарський біогеоценологічний стаціонар ім. О.Л. Бельгарда», побудованого під його безпосереднім керівництвом у середній течії р. Самари. Також за ініціативи та під керівництвом професора Травлєєва у 1970-ті роки на відвалах вугільної промисловості в Західному Донбасі були створені експериментально-виробничі ділянки лісової рекультивації. Утворені в тих умовах конструкції штучних ґрунтів виявили високий лісорослинний ефект, а випробувані лісові культури й до цього часу зберігають меліоративне та рекреаційне значення», – наголосив Микола Вікторович.

Про сучасність та перспективи лісових біогеоценозів степової зони України надалі говорили й на пленарному засіданні. Зокрема, представлені доповіді науковців стосувалися актуальних уявлень про рівні організації живого, екологічних особливостей перетворюючого впливу лісової рослинності на степове середовище України, питань створення концепції управління трансформаціями сучасного біорізноманіття тварин степової зони України в умовах змін клімату тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram