Версія для друку

Математика – спільний інтерес

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація з італійського Університету м. Салерно – професори Чіро Д'Апіче i Росанна Манзо. Метою зустрічі було підписання Договору про співпрацю та обговорення деталей щодо підготовки спільного міжнародного наукового проекту.

Під час зустрічі з ректором університету, членом-кореспондентом НАНУ Миколою Поляковим було підписано Угоду про співробітництво між ЗВО. Також сторони окреслили освітні та дослідницькі галузі, що співпадають для обох університетів і могли б розвиватися у співпраці. Сфера спільних наукових інтересів українського та італійського університетів – математична теорія керованих процесів, проблеми моделювання технологічних процесів, задачі векторної оптимізації та оптимального керування системами з розподіленими параметрами.

Механіко-математичний факультет ДНУ вже багато років підтримує плідні наукові контакти з фахівцями Університету м. Салерно: співпраця з Чіро Д'Апіче i Росанною Манзо та їхніми колегами з департаментів математики та інформатики розпочалася ще з 2005 року. За цей час було підготовлено та опубліковано понад 30 наукових статей у провідних математичних виданнях. Завідувач кафедри диференційних рівнянь ДНУ, професор Петро Когут виступав з доповідями на наукових семінарах, спільних конференціях та міні-симпозіумах, читав лекції для аспірантів та студентів старших курсів Університету Салерно, неодноразово був головою спеціалізованої ради із захисту дисертацій у цьому університеті.

Варто також відзначити, що вже багато років з Університетом м. Салерно співпрацює і професор кафедри геометрії та алгебри механіко-математичного факультету Леонід Курдаченко. Зокрема, навесні 2018 р. він в італійському університеті був учасником наукової конференції «Іскіа – Теорія груп 2018». А в травні 2019 р. Леонід Андрійович проводив наукові дослідження з працівниками Департаменту математики та ознайомив італійських колег із науковими здобутками співробітників кафедри геометрії та алгебри ДНУ.

Наразі в нашому університеті продовжує діяти рамкова угода з Університетом Ла Сапієнса (м. Рим) та угода за проектом мобільності Erasmus+ (КА1) з Університетом Ка Фоскарі (м. Венеція).

Петро Когут, д-р фіз.-мат.наук, професор,
завідувач кафедри диференційних рівнянь


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram