Версія для друку

Фрагменти життя клубу творчої молоді «Паростки»

Для загальноуніверситетського клубу творчої молоді «Паростки» цей навчальний рік був насичений різноплановими заходами, подіями, новими знайомствами, натхненням та щирими емоціями. Кожен захід супроводжувався не лише безпосереднім виступом учасників клубу, але й, традиційно, ми намагаємося долучати до пізнання культури, мови і мистецтва України студентів, колег-викладачів, а також, при нагоді, гостей ДНУ.

Зокрема, у листопаді виповнилося 30 років Дніпровському Будинку-музею імені Д.І. Яворницького. У цей вечір у гостинній кімнаті музею-ювіляра звучала українська музика, поезія, екскурси в історію відродження садиби Д.І. Яворницького та створення музею від безпосередніх учасників та свідків. Пізнавальні розповіді чергувалися з творами музично-літературного мистецтва від митців міста і країни, серед яких були соліст відомого гурту «Тінь сонця», Сергій Василюк з козацьким роком, кобзар, к. техн. наук Микола Шапа з творами на слова Т. Шевченка, а також керівник клубу «Паростки», доцент ДНУ Олена Бесараб з власними патріотичними піснями.

На початку листопада учасники клубу взяли участь у ювілейному творчому вечорі відомого майстра художнього слова, автора понад трьох десятків поетичних збірок, прози та публіцистики, члена Національної спілки письменників України Сергія Бурлакова. Для молодих авторів, студентів ДНУ, учасників клубу «Паростки» дуже хвилюючою і чудовою була нагода презентувати власні літературні й літературно-музичні твори відомим письменникам та поетам, членам Спілки письменників України. Поезії «паростківців», зокрема, Карини Коденчук з факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства і Валерії Дев`ятко з факультету систем і засобів масової комунікації отримали позитивне сприйняття майстрів слова, а власна пісня від керівника клубу Олени Бесараб «Живи, Україно!» закріпила позитивне враження та віру митців у краще майбутнє української культури, мистецтва та України в цілому.

У період «Від сесії до сесії» як більш-менш спокійний період життя студент має можливість помріяти, помедитувати, віднайти натхнення до творчості. Результатами цих медитувань і творчих пошуків поділилися з присутніми на зимовому заході клубу «Паростки» нові та постійні члени нашого творчого об`єднання. Власні поезії гостям і учасникам заходу подарували студентки Карина Коденчук, Анастасія Береза та Ольга Мунтян, а також випускниця-філолог, викладач коледжу ракето-космічного машинобудування Юлія Андруцька та викладач кафедри іноземних мов для гуманітарних спеціальностей ДНУ Світлана Рябовол. Прем’єрами власних пісень надихнули студент фізико-технічного факультету Тимофій Савенко та режисер клубу «Паростки» Олена Бесараб. Також творчим натхненням поділилися з нами у музичній формі студент фізико-технічного факультету Єгор Годованець та студентки факультету суспільних наук та міжнародних відносин Катерина Сокуренко і Дар’я Кирдань. Концептуально незвичною хореографічною композицією вразили всіх присутніх студенти-філологи під керівництвом Софії Сокуренко. «Родзинкою» заходу був stand up від студентки факультету суспільних наук та міжнародних відносин Валерії Пилипенко.

Весняний семестр запам’ятався низкою ювілейних творчих зустрічей та заходів. Наприклад, представники клубу стали учасниками зустрічі в Дніпровському Будинку мистецтв, присвяченому 70-річчю від дня народження видатного композитора-виконавця, поета Володимира Івасюка. Учні та студенти різних навчальних закладів міста мали змогу дізнатися про особистість, життєвий і творчий шлях В. Івасюка, почути запис його голосу та пісні у його виконанні, дізнатися цікаві історії від людей, які колись особисто зустрічалися з цією легендою української музики. Той факт, що творчість поета й композитора XX століття знаходить відгук у серцях сьогоднішньої молоді через творчість довели учасники клубу «Паростки», студенти ДНУ Катерина Сокуренко (ФСНМВ), Єгор Годованець (фізтех) та режисер клубу Олена Бесараб, виконавши легендарні пісні Володимира Івасюка. Карина Коденчук присвятила пам’яті поета власного зворушливого вірша «Посвята».

Фінальне у цьому навчальному році, весняне засідання клубу «Паростки» «Черпаємо натхнення звідусіль» було присвячене весні, красі й відродженню природи та почуттів і приурочене до ювілейного дня народження засновниці клубу Валентини Архіреєвої. Адже думки, оздоблені словом, розливалися яскравими емоційними потоками та захоплювали слухачів, не залишаючи осторонь жодного присутнього у залі. Отже, студенти ДНУ Вікторія Штагер та Марія Ромашко з факультету психології та спеціальної освіти, Дар’я Безвенюк, Анастасія Береза, Анастасія Яковенко, Віталій Гайдай, Полiна Горєлова, Карина Коденчук з факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, викладач Світлана Рябовол та декан історичного факультету, професор Сергій Світленко поділилися з глядачами власними поезіями. Студенти Катерина Сокуренко, Олександр Сідаш (фізтех), Володимир Пелин (ФУІФМ) та Олена Бесараб заспівали натхненні весною пісні відомих авторів. Була на цьому засіданні і «вишенька на торті» – перші спроби власних мультиплікаційних доробок презентувала майбутня дизайнерка, студентка ФУІФМ Маргарита Бездітко. Як завжди, підтримала творчі ініціативи молоді та побажала подальших творчих успіхів і натхнення керівник групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Наталя Олійник.

Підсумовуючи цьогорічну діяльність клубу загальноуніверситетського клубу творчої молоді «Паростки», можна відзначити, що було багато цікавого та корисного для виховання, інформування та мотивування молоді до звершень, академічної і творчої активності, до саморозвитку. Дякуємо всім, хто причетний до заходів клубу «Паростки», за підтримку, а учасникам – за бажання ділитися натхненням. Чекаємо на наступні зустрічі!

Олена Бесараб,
керівник клубу творчої молоді «Паростки»,
доцент кафедри іноземних мов
для гуманітарних спеціальностей


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram