Версія для друку

Запрошення у світ сучасної лузофонії

Зі студентами Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара зустрілися Надзвичайний і Повноважний Посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда та лектор Посольства, викладач португальської мови і літератури Жозе Емануел Коелью Віейра.

Для вихованців факультетів української й іноземної філології та мистецтвознавства, суспільних наук і міжнародних відносин, юридичного та факультету економіки шановні гості підготували лекцію на тему перспектив співробітництва Португалії та України. Окрім огляду міждержавної співпраці у галузі економіки, особлива увага дипломатів була прикута до питань академічної мобільності й, звичайно ж, можливостям викладання у ДНУ португальської мови.

Активно вивчати іноземні мови дніпровських студентів закликала і пані Кріштіна ди Алмейда, яка сама вільно володіє п’ятьма мовами. У здібностях українців вона нітрохи не сумнівається. «Ще 30 років тому про Україну в Португалії мало хто знав. Тепер же у нашій країні мешкає велике число українців, і ми радо сусідимо з ними. Особливо захоплює друге покоління українських емігрантів. Такі ж як і ви, юні португальські українці – просто неймовірні! Талановиті й добре підготовані, вони є одними з найкращих у наших школах. Вони люблять вчитися, тож зазвичай отримують високі бали і вільно вступають навіть на найпрестижніші спеціальності в країні – медицину та архітектуру», – зазначила пані Посол. Надалі дипломат докладно розповіла нашим студентам про освітню систему Португалії, і зокрема про традиції академічного життя в одному з найстаріших університетів Європи – Коїмбрському, заснованому ще у 1290 році. Вона нагадала: навчатися в Португалії студенти з України можуть за програмою ERASMUS+. Дипломи португальських університетів визнаються всіма країнами-членами ЄС. «Дешевизна проживання, привітність жителів і, звичайно ж, яскраве сонце та Атлантичний океан – ось запорука приємного студентського життя у нашій красивій південноєвропейській країні», – підкреслила португалка.

Зазначимо, що з метою подальшого розвитку відносин України з португаломовними країнами в галузях освіти, науки й культури у вересні 2010 року на базі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ (при кафедрі романської філології) було відкрито Центр португальської мови. Центр укомплектований повноцінною португаломовною бібліотекою та необхідними навчально-методичними матеріалами. Відкриття такого унікального осередку дозволило спочатку проводити факультативні заняття з португальської мови, а вже з другого семестру 2010-2011 навчального року студенти-філологи ДНУ почали офіційно вивчати португальську як третю іноземну. Крім того, результатом успішної роботи Центру стали численні мистецькі та наукові заходи для наших студентів – творчі зустрічі з носіями мови, знавцями португальської культури, спільні наукові конференції, симпозіуми й семінари з дослідження мови, літератури і культури України, Португалії та інших португаломовних народів (лузофонів).

Власне, чому б українцям не почати вивчати португальську?! Саме з таким запитанням до дніпровської аудиторії найперше звернувся, викладач португальської мови та літератури Університету міста Коїмбра та Київського національного лінгвістичного університету Жозе Віейра. Мовознавець розповів, що португальська мова посідає сьому позицію в світі за кількістю носіїв (понад 220 мільйонів мовців, серед яких тільки 10 мільйонів – жителі Португалії). Нині це важлива лінгва-франка для населення деяких країн Африки (Ангола, Гвінея-Бісау, Кабо-Верде, Мозамбік, Сан-Томе і Принсипі), Південної Америки (Бразилія) й Азії (Східний Тимор, Макао)», – наголосив пан Віейра. До слова, в наш час носії португальської продовжують докладати зусилля для популяризації своєї мови, проводячи чимало безкоштовних офлайн та онлайн курсів із її вивчення по всьому світу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram