Версія для друку

Посол Португалії: «ДНУ – сучасний, ефективний, європейський університет»

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда. Під час зустрічі з ректором, членом-кореспондентом НАНУ Миколою Поляковим йшлося про спільну участь у проектах Європейського Союзу ERASMUS+.

Пані Посол висловила захоплення головним корпусом університету, адже, на її думку, саме так має виглядати європейський університет: яскравим, сучасним, ефективним. «Метою мого візиту є активізація співпраці українських університетів із партнерами в Португалії та Бразилії в рамках програми Європейського Союзу ERASMUS+. Зокрема йдеться про академічний обмін студентами. Також ми працюємо над розширенням кількості університетів в Україні, де викладається португальська, та готові сприяти підвищенню кваліфікації викладачів», – зазначила Кріштіна ди Алмейда.

«Наразі в ДНУ виконуються дві рамкові угоди із Університетом Алгарве (м. Фару) та Університетом Лузофона (м. Лісабон). В Університеті Алгарве в рамках програм з академічної мобільності навчалися троє студентів і стажувалися двоє викладачів. Від 2010 року в ДНУ функціонує Центр португальської мови, де навчалися викладачі й молоді фахівці ДНУ, які долучалися до реалізації українсько-бразильської програми на космодромі Алькантара. Ми дуже зацікавлені в академічній мобільності не тільки для філологів, а й математиків, механіків, економістів, геологів, адже наш класичний університет має один із найширших в Україні спектр спеціальностей», – наголосив Микола Вікторович.

Про функціонування Центру португальської мови розповіла високоповажній гості декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова: «Сьогодні наші студенти обирають португальську мову як другу або третю іноземну для опанування протягом навчання в ДНУ. Упродовж дев’яти років роботи Центру ми докладали чималих зусиль для технічного оснащення, поповнення літературних фондів, підбору методичних видань. Дуже допомогла в цьому українська діаспора в Бразилії. Але ми змушені констатувати, що в університетах України не вистачає викладачів португальської. Наш факультет і університет в цілому дуже зацікавлені в залученні носіїв португальської до освітнього процесу: як в рамках викладання мови, так і для впровадження різних форм мовленнєвої підготовки», – зауважила Ірина Степанівна.

Разом із Послом науковці ДНУ обговорили можливості доступу до онлайн-ресурсів португальських університетів, залучення до фахових дистанційних курсів викладачів-філологів, умови участі в однорічних програмах стажування та літніх школах.

Пані Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда пообіцяла всебічну підтримку університетських ініціатив та доступ ДНУ до освітніх ресурсів університетів Португалії для удосконалення викладання португальської.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram