Версія для друку

Конкурс декламаторів «Сакури рожеві кольори…»

XIII міжвузівський конкурс декламаторів «Сакури рожеві кольори…» зібрав у ДНУ знавців української та російської мов серед студентів-іноземців Дніпра. Найрізноманітніші відтінки любові в поетичній та пісенній формі були гарним подарунком глядачам. Організатор популярного щорічного конкурсу – кафедра перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ.

Продемонструвати власні лінгвістичні здобутки й водночас випробувати себе перед публікою виявили бажання студенти-іноземці різних ЗВО нашого міста з Анголи, Ірану, Китаю, Колумбії, Конго, Кот-д’Івуару, Марокко, Туркменістану, Узбекистану.

З участю в конкурсі, покликаному дарувати усім сонячний весняний настрій, привітала іноземних студентів начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів управління міжнародної співпраці ДНУ, доцент Кристина Геті: «Сьогодні ми зібралися в теплій та хвилюючій атмосфері. Раді вас вітати в нашій альма-матер». Кристина Віталіївна переконала студентів, що не потрібно занадто хвилюватися, адже вони вже володіють українською та російською мовами, й запропонувала подякувати їхнім викладачам, тому що все, представлене на конкурс – завдяки їхньому терпінню і старанням.

«Сьогодні тут зібралися люди, які розмовляють усіма мовами. У цей день ми будемо говорити про прекрасне – про любов, весну й щастя, – звернулася до учасників завідувач кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ, професор Олена Панченко. – Сподіваюся, що це свято зробить наше життя радіснішим і кращим. Любов – прекрасне почуття, яке розцвітає весною, про неї написано безліч поезій. Ми також вас, наших студентів, любимо й бажаємо вам успіхів».

Україномовні та російськомовні мініатюри репрезентували твори сучасних авторів і класиків. Так, надзвичайно проникливими і виразними були вірші «Чари ночі» Олександра Олеся у виконанні Сатуата Желсона з Анголи (ДНУЗТ), «Думи мої, думи…» Тараса Шевченка у виконанні студента з Марокко Латифа Мозаммеда (ПДАБА). Вразив щирим ліризмом у пісні «Берег озера Байкал» студент з Китаю Яна Сюнзе (НМАУ), запальною й позитивною пісенною мініатюрою «Я і Сара» – Севара Мухаммадієва (Узбекистан) та Сіро Есмеральдо Де Жезуж (Ангола) з ДНУЗТ, піснею «Дитячі долоньки» – студентка ДНУ з Узбекистану Хуршеда Асророва.

Легендарні хіти «Бітлз» під акомпанемент гітари студентів-перекладачів ДНУ Олега Лепатова та Микити Журавльова були у якості музикальних пауз між трьома частинами конкурсу.

Рохер Давид Кілагуй Перес з Колумбії навчається на другому курсі спеціальності «Міжнародні відносини» в ДНУ. Розповів, що фах обирав за таким принципом, щоб не було математики, натомість була можливість вивчати ще одну додаткову мову – юнак обрав німецьку. Якістю освіти в Україні задоволений. На конкурс підготував «Причинну» Тараса Шевченка. Зазначив, що українську мову розуміє, але ще не розмовляє нею. «В Україні подобається все, крім зими: у моїй країні ніколи не буває менше, ніж вісім градусів тепла», – поділився враженнями Рохер.

Севара Мухаммадієва з Узбекистану опановує в ДНУЗТ фах «Управління перевезеннями». На конкурс підготувала разом зі своїм колегою з Анголи пісню «Я і Сара». «Ми самі обирали номер для виступу, тому що ця пісня позитивна, і за змістом у ній все буде добре. Ми будемо і співати, й танцювати, – розповіла дівчина. – Мені подобається Україна, тут добрі й гарні люди. Коли мені важко, викладачі завжди допомагають. Також мені дуже подобається погода в Україні, адже в Узбекистані дуже спекотно, а у вас є всі пори року».

Мухамед Хрідуш з Марокко навчається на архітектора у ПДАБА. На конкурс підготував пісню Макса Барскіх «Тумани». Україну обрав для навчання через якість та доступну ціну освіти. Російську мову вивчав на підготовчому відділенні в Полтаві. Відзначив, що в Україні доброзичливі, спокійні люди.

Номери оцінювалися за такими критеріями: артистизм, виразність, дотримання мовленнєвих норм. До складу журі увійшли: Олена Панченко (Дніпровський національний університет), Лариса Кушнір (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури), Алевтина Дайчик (Національна металургійна академія України), Лариса Бондаренко (Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту).

За підсумками конкурсу, кращі декламатори цього року – Камола Асророва з Узбекистану, ДНУ (1 місце), Ян Сюнзе з Китаю, НМАУ (1 місце), Сатуата Желсон з Анголи, ДНУЗТ (2 місце), Сіро Есмеральдо Де Жезуж з Анголи та Севара Мухмаммадієва з Узбекистану, ДНУЗТ (2 місце), Мозаммед Латиф з Марокко, ПДАБА (2 місце), Мухамед Хрідуш з Марокко, ПДАБА (2 місце), Хуршеда Асророва з Узбекистану, ДНУ (3 місце) та Лейла Белжаід з Марокко, ПДАБА (3 місце).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram