Версія для друку

ДНУ провів форум для молодих науковців

Уп’яте на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов Всеукраїнський форум студентів, аспірантів і молодих учених.

Учасниками молодіжного наукового зібрання були представники Київського національного університету імені Т. Шевченка, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Державної установи «Інститут гастроентерології НАМН України», Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту, Вінницького національного аграрного університету. Захід організований за підтримки Національної академії наук України, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, ГО «Асоціація Ноосфера», Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля», Національного центру аерокосмічної освіти молоді України імені О.М. Макарова.

Молодих дослідників привітали ректор ДНУ Микола Поляков, генеральний директор Національного аерокосмічного центру освіти молоді імені О. Макарова Олексій Кулик, проректор з наукової роботи ДНУ Сергій Оковитий, начальник відділу молодіжної політики та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Сергій Луденський. «Завдання нашого форуму – пробуджувати інтерес у молоді до наукових пошуків. Студентська наука – основа основ, від якої залежить кадровий потенціал країни, – відзначив Микола Поляков. – Найбільш затребуваними є глибина і якість наукових досліджень. Саме університети є тими потужними центрами, які здатні генерувати фундаментальні наукові дослідження. Й лише класичні університети можуть продукувати гідну наукову зміну». Ректор наголосив, що у науковому середовищі має бути атмосфера творчості, свободи з обов’язковим висловлюванням власних думок, і навіть суперечливих, атмосфера вимогливості й доброзичливості, де радіють за успіхи колег.

Олексій Кулик зазначив, що сьогодні непросто збирати подібні форуми і зацікавлювати молодь. Але ті, хто беруть у ньому участь, мають унікальну можливість здобути цінний науковий досвід і отримати шанс на наукову діяльність.

На пленарному засіданні форуму учасники мали нагоду послухати двох молодих кандидатів наук та двох докторів наук, які є гарним взірцем того, як треба починати науковий шлях. Зокрема, Валерія Корольова, доктор філологічних наук, доцент, професор кафедри української мови ДНУ розповіла про пріоритети сучасної лінгвістики, яка розширює межі свого наукового пошуку. «Наприклад, це когнітивна лінгвістика, яка досліджує межі між мовою і мисленням; соціолінгвістика, яка досліджує напрями між мовою і соціумом; корпусна лінгвістика, що унормовує, збирає текстові корпуси різних мов; комп’ютерна лінгвістика, яка намагається автоматизованим шляхом вивчати природну мову, – зазначила Валерія Володимирівна. – Окрім напрямів, розширюється також джерельна база, тому що лінгвістам цікаво все, що вимовлене, надруковане, написане, адже все це може стати об’єктом лінгвістичного коментаря. Ми вивчаємо мову реклами, чат, блог, пересічне і віртуальне спілкування. Власне, моя наукова розвідка побудована на дещо аматорських художніх творах сучасної української драматургії, про які не можна сказати, що вони є естетичним взірцем. Натомість як філолог і читач порадила б українському читачеві п’єси Неди Нежданої, Олександра Ірванця, Василя Кожелянка тощо».

«Наполегливість і праця – провідники до здійснення мрії» – тема виступу Анни Дяченко, наукового співробітника кафедри твердого тіла та оптоелектроніки ДНУ. «Навчаючись в університеті, я долучилася до наукової роботи нашої кафедри, мене зацікавила фізика активних діелектриків. Тому після захисту диплому я вирішила вступити до аспірантури, – розповіла Анна. – Це був виклик, перш за все, собі, тому що для дівчини – це дуже складний шлях, на якому виникло багато суперечностей, підводного каміння. Було багато моментів боротьби із собою – відступити чи все-таки докласти зусиль і досягти власної мрії. І, мабуть, велике бажання і любов до того, чим займаєшся, допомогли мені: я захистила дисертацію у 2018 році, отримала ступінь кандидата наук і сьогодні працюю науковим співробітником та за сумісництвом викладаю курси «Фізика» та «Оптика». Мені дуже приємно долучитися до талановитого співтовариства нашого університету. Завдяки такій праці життя стає цікавим, сповненим саморозвитку. Щодо теми мого виступу, то якраз із власного досвіду хотілося б сказати слова настановлення нинішнім студентам, аспірантам, молодим людям, які хочуть загалом досягти успіху, що наполегливість і праця – провідники до мрії. Чому саме наполегливість і праця? Сьогодні реклама, маркетинг направлені на те, щоб поширити формулу легкого успіху. І дійсно, багато молоді шукає легкого шляху до здійснення мрій. Але я можу однозначно сказати, що його немає. Є лише одна сила, здатна допомогти реалізуватися – це наполеглива праця. Для студентів нею є навчання. Тому хочу наголосити, щоб молоді люди, перш за все, були вірні в малому – старанному навчанні, яке згодом стане міцним фундаментом для саморозвитку у власній професії.

Обмінятися цікавими ідеями та знаннями, подискутувати учасники могли під час роботи секцій: «Соціально-гуманітарні науки», «Розвиток людського потенціалу та формування громадянського суспільства», «Економічні науки», «Природничі науки та охорона навколишнього середовища», «Математичні науки та нові комп’ютерні технології», «Новітні технології, речовини та матеріали».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram