Версія для друку

Зустріч Посла Королівства Бельгія зі студентами ДНУ

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс. Зі студентами ДНУ пан Ленартс обговорив питання захисту прав людини у світі, євроінтеграційної політики України й дипломатичних відносин між Бельгією та Україною.

Розмова навколо цих питань об’єднала студентів факультету суспільних наук і міжнародних відносин, систем і засобів масової комунікації, юридичного та історичного факультетів ДНУ. До їхньої уваги пан Посол запропонував доповідь про Загальну Декларацію Прав Людини, прийняту Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, як перше глобальне вираження невід'ємних прав і свобод людей по всьому світу. Для легшого закріплення цієї важливої інформації серед студентської аудиторії Алекс Ленартс підготував яскраві ілюстрації. Це – художній проект Ради ООН з прав людини у стилі всесвітньовідомої бельгійської серії коміксів Spirou. Спостерігаючи від одного малюнка до іншого за кумедним героєм Spirou, молодь змогла швидко ознайомитися зі змістом усіх 30 статей Декларації. У такий оригінальний спосіб Посол Ленартс зумів переконливо пояснити, чому й сьогодні (після 70 років від прийняття міжнародного договору) так важливо говорити про проблему захисту прав людей по всій земній кулі, незалежно від їхньої культурної приналежності.

Алекс Ленартс також розповів студентам про власну історію та досвід роботи Послом у різних країнах. Він відзначив особливу роль дипломатії у дотриманні міжнародного права загалом. Власне, повага права суверенітету, підтримка позитивних змін, допомога у побудові мирного співіснування, дотримання прав людини – саме так визначає для себе головну місію дипломатії пан Посол. Сам він, колишній журналіст, приєднався до дипломатичного корпусу своєї країни у 2001 році. Працював у дипломатичних місіях Бельгії в Венесуелі, Боснії та Герцеговині, Лівані, а із жовтня 2018 року призначений Надзвичайним і Повноважним Послом Бельгії в Україні. «Як бачите, на посаді дипломата я завжди обирав непрості держави. Саме тому я вирішив попрацювати і в Україні, оскільки сьогодні ваша країна – це новий виклик для Європи. Будьте певні, міжнародна спільнота повністю підтримує цілісність і суверенітет України, обраний курс на європейську інтеграцію та прагнення до розбудови нової демократії. Уже зараз ваша країна демонструє очевидний прогрес, але, звичайно, потрібно далі продовжувати долати корупцію, проводити більше інституційних реформ, і на це потрібен час. Проте у всякому разі ви на вірному шляху», – переконаний бельгієць.

Долучатися до цих позитивних перетворень він закликав і молоде покоління українців. Зокрема, за сім місяців перебування в Україні бельгійський дипломат уже встиг ознайомитися з нашою освітньою системою та залишитися приємно враженим нею. «Сьогодні це вже четвертий мій візит до українських закладів вищої освіти. Раніше я відвідав національні університети інших регіонів України (Києва, Одеси, Ужгорода) й особисто переконався, наскільки високим є рівень фахових знань українських студентів та викладачів. Вважаю, що вам не потрібно копіювати освітні системи інших країн, а, навпаки, зберігати власні надбання. Єдине, що порадив би наразі, – залишатися відкритими світу: надавати більшого пріоритету мультилінгвальній освіті та брати участь у програмах Європейського Союзу Erasmus+. Це стане великою перевагою для вашої кар’єри», – сказав дніпровській молоді пан Ленартс.

Крім того, упродовж зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол обмінявся зі студентами ДНУ своїм баченням майбутніх відносин Бельгії із новим Президентом України, євроатлантичних перспектив України, реформи української виборчої системи та антикорупційних органів. А ще розповів про політичний устрій своєї країни, докладно роз’яснив позицію бельгійського уряду щодо українсько-російської війни й антиросійських санкцій і загальноєвропейської міграційної політики. Також на прохання наших студентів Алекс Ленартс дав поради як стати дипломатом і, зокрема, влаштуватися в дипломатичне представництво Бельгії в Україні.

Зазначимо, що Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара приймає вже третю офіційну делегацію Королівства Бельгії. Раніше з візитом наш університет відвідувала Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні (2011-2014) пані Яна Зікмундова, а також її наступник Люк Якобс разом із сином короля Бельгії Альберта ІІ Принцем Лораном Бельгійським.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram