Версія для друку

У ДНУ відбулась 1/8 фіналу першості світу з програмування

Три студентські команди ДНУ посіли перше й другі місця в І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, яка 13 квітня проходила на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Згідно з наказом Міністерства освіти та науки України № 307 від 30 березня 2018 року наш університет був призначений базовим для проведення І і ІІ етапів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування (АСМ AUCPC) у Центральному регіоні України. ACM AUCPC є складовою Міжнародної студентської олімпіади з програмування (ACM ICPC), а І етап ACM AUCPC є 1/8 фіналу першості світу.

13 квітня у змаганнях Центрального регіону взяли участь 192 команди, у тому числі 162 команди із 42 ЗВО (І-ІІ рівня акредитації) та 33 команди із 18 загальноосвітніх шкіл Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей України (поза конкурсом).

Під час турніру були задіяні комп’ютерні класи факультету прикладної математики ДНУ та Ліцею інформаційних технологій при ДНУ. Зокрема, урочисте відкриття олімпіади відбувалося на факультеті прикладної математики, де зібралися 50 команд з дев’яти університетів та двох ліцеїв області. З вітальним словом перед учасниками виступив координатор AUCPC в Центральному регіоні України, доцент кафедри комп’ютерних технологій ДНУ Олександр Хижа.

Він розповів про регламент і правила змагань та відповів на запитання тренерів і студентів. Так, початку олімпіади передувало жеребкування, адже всі учасники мали бути в рівних умовах.

Самі ж інтелектуальні змагання тривали аж п’ять (!) годин. За правилами олімпіади, кожній команді з трьох студентів надавався один комп’ютер. Це створювало для них додаткові труднощі в розв’язанні завдань та написанні відповідних програм.

Усього учасникам пропонувалося розв’язати 12 задач.

Підсумкову таблицю результатів команд Центрального регіону можна переглянути на сайті Міжнародної олімпіади: команди студентів та команди школярів.

Загалом, за результатами олімпіади найкращі результати цього року показали наступні команди студентів:

І місце посіла команда DNU_FIBONACCIPLUSPLUS Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (Андрій Селіванов (ПЗ-18м-1), Єгор Панасенко (ПА-17-2), Євгеній Герасимов (ПА-17-2));

ІІ місце розділили також команди нашого університету DNU_47th_Bit (Данило Сівер (ПЗ-16-1), Даніїл Тищенко (ПЗ-16-1), Владислав Бондарь (ПЗ-16-1)) та DNU_Toxic_and_Proud (Ярослав Загоруйко (ПС-17-2), Дмитро Байнак (ПС-17-2),

Поліна Ліфаренко (ПС-17-2));

ІІІ місце посіли NMU_SPQR (Державний вищий навчальний заклад НТУ «Дніпровська політехніка»), DNURT_Capcha (Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна) та DSTU_Animals (Дніпровський державний технічний університет).

Тренер наших університетських команд – Олександр Хижа.

Серед шкільних команд, які виступали поза конкурсом, призерами стали:

І місце – sLITDNU_StartUp Дніпровського ліцею інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара;

ІІ місце – sLITDNU_Runners Дніпровського ліцею інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара;

ІІІ місце – sCoders_in_low КЗО «Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю».

Поздоровити переможців олімпіади завітали представники ІТ-компаній Дніпра: AMCBRIDGE, Ciklum, DataArt, ISD, Luxoft, RubyGarage, SoftServe, Yalantis. Від імені IT-Dnipro Community переможців вітав директор спільноти Євген Гостіщев.

Наступний ІІ етап Всеукраїнської олімпіади відбудеться 13-15 вересня 2019 року. Для команд Центрального регіону – на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Нормативні та методичні матеріали щодо проведення олімпіади у 2019 році доступні на сайті Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

До зустрічі в ІІ етапі олімпіади! Місце зустрічі змінити не можна)

Олександр Хижа,
координатор Всеукраїнської студентської олімпіади
в Центральному регіоні України


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram