Версія для друку

Тиждень здоров’я в ДНУ

З 18 березня по 22 березня в Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара за ініціативи факультету медичних технологій діагностики і реабілітації пройшов Тиждень здоров’я.

Серед запланованих заходів були: відкриті лекції викладачів кафедри сучасних технологій діагностично-лікувального процесу, майстер-класи з різних технік масажу, безкоштовні консультації провідних лікарів різних спеціальностей, студентські конкурси, що викликали жвавий інтерес серед студентів, а саме: конкурс на краще есе за різними аспектами здоров’я, конкурс на кращий вірш про здоровий спосіб життя, а також конкурс плакатів «Куріння вбиває не тільки людську волю, а й здоров’я людини».

Протягом тижня відбулися консультації провідних лікарів різних спеціальностей: гастроентеролога (В.М. Гладун, М.Б. Щербиніна) – 12, кардіолога (Т.Г. Останіна) – 11, дерматолога (А.А. Франкенберг) – 10 і педіатра (С.А. Лацинська) – 5. Загалом за консультацією звернулись 38 осіб.

На сайті факультету розміщені перші есе студентів, які швидко й творчо відреагували на запропоновані теми. Протягом усього тижня ми отримували есе з різних факультетів.

19 березня у головному корпусі ДНУ відбулася лекція кандидата медичних наук, доцента кафедри сучасних технологій діагностично-лікувального процесу, лікаря-гастроентеролога Вікторії Гладун «Людина як світобудова для червів-паразитів». Лекція супроводжувалася демонстрацією препаратів червів та виставкою бібліотечних наукових видань за цією тематикою, що люб’язно були надані біолого-екологічним факультетом і науковою бібліотекою ДНУ. Усі присутні мали змогу обрати для себе книги: студенти для підготовки до семінарів та практичних робіт, викладачі – для підготовки та проведення лекцій. Лекція викликала жвавий інтерес у слухачів та спонукала замислитися над щоденними звичками, бути обачними, харчуватися лише термічно обробленою їжею тощо.

Також у рамках Тижня здоров’я пройшла відкрита лекція з «Різних технік масажу як сучасних засобів в системі СПА та реабілітації» (лектор – Денис Румілов) на базі кафедри cучасних технологій діагностично-лікувального процесу в 4 корпусі ДНУ з одночасними майстер-класами за різними видами масажу.

Для нашого університету та факультету медичних технологій діагностики та реабілітації – це перший подібний захід, що засвідчив неабиякий інтерес для запрошених фізіотерапевтів, масажистів, реабілітологів, медичних сестер, що працюють у масажних кабінетах, та студентів, які в майбутньому пов’яжуть свій фах саме з напрямом реабілітації. Окрім оглядової презентації, у програмі були майстер-класи з техніки та методик класичного лікувального масажу; нейрорефлекторного масажу шиї; гавайського масажу ломі-ломі; масажу обличчя та косметичного догляду тіла.

21 березня у Палаці спорту (методичний кабінет) університету кандидат медичних наук, доцент кафедри сучасних технологій діагностично-лікувального процесу Павло Полушкін кваліфіковано прочитав лекцію «Перша долікарська допомога при невідкладних станах». Присутність великої кількості і студентів, і викладачів сприяла дискусії та безлічі питань щодо різних технік та методик надання допомоги. Бажаючі могли ознайомитися з виставкою наукових видань за цією тематикою, підготовлених співробітниками наукової бібліотеки ДНУ.

21-22 березня на факультеті пройшла виставка Плакатів студентів, що взяли участь у конкурсі «Куріння вбиває не тільки людську волю, а й здоров’я людини». Всього до деканату надійшло близько 30 плакатів з різних факультетів університету у різних техніках виконання, вони мали філософський характер, спонукали до роздумів та осмислення проблеми. Голосуванням серед студентських груп та за висновками журі (декан ФМТДР М.Б. Щербиніна, заступник директора Дніпровського центру здоров’я Ю.А. Корягін, заступник декана з навчальної роботи Ю.С. Воронкова, заступник декана з виховної роботи Ю.В. Борисова, представники студентської ради факультету М. Луста і Р. Желтяков) визначені переможці серед конкурсантів:

1 місце – Валерія Клименко, студентка 3-го курсу групи УД-16 факультету української та іноземної філології та мистецтвознавства;

2 місце – студенти факультету української та іноземної філології та мистецтвознавства Микита Дмитренко та Маргарита Бездетко;

3 місце – Катерина Щокіна, студентка 2-го курсу групи ББ-17-1 біолого-екологічного факультету.

Плакати та колажі побачили не тільки студенти та викладачі ФМТДР, а й гості – лікарі-лаборанти, що проходять підвищення кваліфікації на базі університету та абітурієнти, що відвідали факультет. Конкурсні плакати будуть виставлені в експозиції Дніпровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова із закликом до здорового способу життя та подолання шкідливих звичок серед молоді.

Також студенти мали змогу випробувати себе в якості авторів коротких есе за темами, що були запропоновані в рамках тижня здоров’я: думки з приводу вакцинації; паління, в тому числі кальяну; вживання алкоголю; значення екологічного забруднення; якості харчування; інфекцій, що передаються статевим шляхом; контрацепції тощо. Приємно, що студенти досить свідомо та з великою відповідальністю поставилися до завдання, виявилися начитаними, відповідальними і дорослими людьми, які закликають до здорового способу життя та свідомого вибору світоглядних позицій, справжніми наставниками для усієї молоді та оточуючих. За результатами відкритого голосування на офіційній сторінці ФМТДР у Фейсбуці визначені переможці кращих есе:

1 місце – Анастасія Рижкова, 2 курс, ФМТДР, група РС-17-1 (131 вподобання)

2 місце – Олена Голубок, 2 курс, ФМТДР, група РС-17-1 (120 вподобань)

3 місце – Катерина Ященко, 2 курс, ФМТДР, група РД-17-1 (71 вподобання).

Усі охочі можуть передивитися роздуми-есе про здоров’я на нашій офіційній сторінці факультету у Фейсбуці.

Також у п’ятницю 22 березня підбиті підсумки конкурсу віршів «Здоровий спосіб життя». Студентам запропонували 50 слів на тему здоров’я, здорового способу життя і шкідливих звичок, за якими потрібно було написати вірша, застосувавши не менше 6 слів зі списку. Переможцями стали студентки 2-го курсу біолого-екологічного факультету Ольга Біла, Дарина Полянська і Катерина Щокіна.

Щиро дякуємо усім за гарний настрій, участь у конкурсах, за відповідальність та усвідомленість!

Заступник декана ФМТДР з навчальної роботи,
доцент кафедри сучасних технологій
діагностично-лікувального процесу
Юлія Воронкова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram