Версія для друку

Один день із життя «збурювача спокою»

19 березня в Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбулась вистава для студентів ДНУ «Один день із тисячі ночей».

Це – одна з помітних робіт відомого режисера Володимира Назарова, створена за п’єсою українського драматурга Анатолія Крима «Стара нова історія» та романом Леоніда Соловйова «Збурювач спокою».

Головним героєм музичної комедії є персонаж середньовічного східного фольклору Ходжа Насреддін у виконанні Ярослава Безкоровайного. Він уособлює образ народного захисника, дотепного хитруна, розумного сміливця, який дошкуляє володарям, порушує встановлені вельможами порядки, але здобуває щиру повагу і любов у простих людей. Селяни і ремісники Бухарського емірату, де Насреддін з’явився після десяти років вигнання, завдячують йому звільненням від інтриг лихваря Джафара. Ходжа рятує від бридкого пройдисвіта, який розорює бідних, не тільки свою кохану Гюльджан і її батька, але й усіх боржників.

Ще одним майстерно зіграним персонажем є Емір Бухари (роль виконує актор театру і кіно Ігор Томілов) – підступний і жадібний правитель, оточений злодійкуватими міністрами і жорстокими катами. Щоб звільнити з гарему Гюльджан, Насреддін перетворюється на вченого з Багдаду, проникає у палац і стає головним радником. Насміхаючись над володарем і придворними, він їх перехитрює і залишає місто разом з коханою.

У яскравому видовищі задіяна значна частина трупи театру імені Шевченка, є багато оригінальної музики та інтерактивних сцен, привертають увагу досконала хореографія й живий вокал багатьох персонажів. Режисер зміг органічно поєднати гостру сатиру і щирий романтизм, вміло вплітаючи в казковий сюжет суспільні проблеми сучасності.

Вистава відома серед поціновувачів театрального мистецтва не тільки талановитою грою акторів. Справжньою окрасою «Одного дня із тисячі ночей» є неперевершені декорації, які переносять глядача у давню Бухару: палац, сади, ставки дають відчуття реального простору. Викликають захоплення і чудові пісні, створені на вірші відомого українського актора і телеведучого Петра Маги.

Все це змогли побачити і почути більше трьохсот студентів з усіх факультетів нашого університету, які завітали на виставу й аплодували акторам стоячи. Відвідання театру було організоване групою аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, й стало ще одним з довгого переліку заходів культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ», спрямованих на задоволення духовних і культурних потреб студентства.

Сергій Ляпін,
старший лаборант групи аналізу,
у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді,
фото Максима Сухопара та Сергія Ляпіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram