Версія для друку

Як знайти мотивацію та створити власну історію успіху

На такі теми зі студентами Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара спілкувалася творча група нового українського молодіжного фільму «Сквот32».

У рамках всеукраїнського промо-туру по ЗВО України команда вже відвідала вісім міст, аби не тільки презентувати свою картину, а й поспілкуватися з молоддю, мотивувати її до здійснення мрій та саморозвитку.

«Ми зустрічаємося зі студентами, щоби поговорити з ними про шляхи побудови їхньої власної історії успіху. Адже в якому місті ми би не були, чуємо, що нашу молодь цікавлять схожі речі – сьогодення, стосунки із батьками, пошук себе у цьому світі… Тому для нас дуже важливо надати їй певного поштовху – розповісти, як зберегти віру в майбутнє України, як жити з позитивом та перспективою, і чому це варто робити. Ми не претендуємо на певний авторитет, просто розповідаємо і на власних прикладах показуємо аудиторії, як зберегти відчуття оптимізму, де знайти сили для мотивації, як навчитися отримувати задоволення від життя і цінувати кожен його момент», – прокоментував продюсер фільму «Сквот32», CEO Garnet International Media Group Андрій Єрмак.

«Раніше такого відкритого діалогу не було, – переконує 32-річний актор фільму, хiп-хоп виконавець і чайний майстер Денис Михальченко. – Наприклад, коли я вчився в університеті, до нас приїздили значно старші спікери, які відверто повчали, як нам жити. Я ж, навпаки, сьогодні намагатимуся створити у залі «живу», невимушену атмосферу, аби самому почути молодь і навзаєм розповісти їй цікаві історії, пов’язані з фільмом, чи приклади з мого особистого життя, де були і злети, і падіння. Тому що спілкування з молодшими за мене людьми я сприймаю як новий дивовижний досвід, який дозволяє мені змотивувати їх зайнятися саморозвитком. А точніше, породити хоча би бажання спробувати, зрушити з місця, почати займатися улюбленою справою та заробляти нею гроші», – наголосив хлопець.

І як показало подальше спілкування київських гостей із цільовою аудиторією, їм це насправді вдалося! Так, наші студенти почули, як поєднувати роботу та хобі, як зробити із хобі справу всього життя і, звичайно ж, як стати відомим та успішним. Головний меседж спікерів – досить відкладати життя на завтра. Прийшов час змін, потрібно лише «зловити хвилю» і у вирішальний момент сміливо скористатися шансом. «Не факт, що вийде з першого разу, але не бійтеся помилятися! Робити перший крок завжди страшно, але і зовсім не пробувати – було би також нерозумно!» – переконував слухачів Денис Михальченко. А ще для успіху, говорять актори, потрібно вірити у власні сили, довіряти інтуїції і не боятися йти обраним шляхом. «Завжди залишайтеся собою та радійте навіть невеликим своїм перемогам. І вірте: все можливо, вам все під силу!» – запевнив виконавець однієї із ролей, звукорежисер, баскетболіст Артур Макунді. «Себе не обдуриш... Тому просто займайтеся тим, що найбільше любите, і чим по-справжньому живете. Повірте: те, у що ви насправді вкладаєте душу, обов’язково знайде відгук в оточуючих. Адже це просто неможливо не полюбити!» – зазначив сценарист фільму, кінокритик Богдан Панкрухін.

Ось так щиро говорили спікери з дніпровською молоддю – простою і зрозумілою їй мовою… та мовою кіно. Упродовж зустрічі присутні ексклюзивно переглянули кілька фрагментів фільму. Автори запевняють, працюючи над стрічкою «Сквот32», намагалися якнайглибше зануритися у світ сучасного молодого покоління українців. Усе заради єдиної мети – вдихнути у нього бажання активно жити і діяти. За сюжетом, юна дівчина-фотограф Ліза несподівано потрапляє у старий київський будинок, де знаходиться сквот, в якому вже тривалий час проживають музиканти, художники та танцюристи. Вони об’єднані довкола спільних цілей, яких прагнуть досягти через творчість. На відміну від представників вуличної культури, у Лізи мотивація для розвитку відсутня, але ця зустріч докорінно змінює її життя. Фактично цей фільм – про життя молоді, яка знаходиться в пошуках себе та свого місця в божевільному ритмі сучасного мегаполісу. Фільм сповнений елементами арту і хіп-хоп культури: фото, графіті, реп, брейк-данс, бітбокс… «У ньому органічно зійшлися яскраві світи акторів, музикантів і танцівників. Це дуже неординарна компанія, яка здатна запалити будь-кого із середини. Бо нам вдалося зібрати найталановитішу творчу молодь з усієї України. До прикладу, головним героєм фільму є львів’янин Олександр (DRUD) Богачук – діючий чемпіон світу з брейк-дансу та мотиваційний тренер. Інші актори – не менш цікаві, бо є справжніми сквотерами», – розповів кінопродюсер Андрій Єрмак.

Зазначимо, що ідея створення фільму на тему *сквотингу від Garnet International Media Group перемогла в міжнародному пітчингу Boat Meeting, що проводився у 2017 році у рамках фестивалю «Молодість. Пролог». Задум підтримало Державне агентство України з питань кіно, й наразі оригінальна повнометражна україномовна стрічка вже повністю готова. Прокат у всіх кінотеатрах України розпочнеться 11 квітня. «Чому саме «Сквот32»? Бо це реальна історія одного київського будинку по вулиці Гоголівській, 32, де протягом трьох років через протиправні дії забудовника мешканці жили без електрики і води. Цей будинок знайшла фотограф Євгенія Бєлорусець і спробувала допомогти. Її професійні світлини навіть завоювали престижну нагороду Британського Королівського фотографічного товариства і газети The Guardian. Але після того так нічого і не змінилося… Нам ця історія видалася цікавою, і ми вирішили її трохи переробити, перетворивши той будинок на сквот. Варто сказати, що сквотинг – це не якась модерна тенденція для України. Сквоти були поширені в Києві та інших містах України і раніше. Так само цей рух був модний і в інших європейських містах, таких як Берлін чи Варшава, звідки вийшло чимало відомих митців», – пояснив Андрій Єрмак.

Зауважмо, що з метою привернення уваги до соціально важливої теми збереження пам’яток архітектури України творчим колективом «Сквот32» також був запроваджений спеціальний арт-конкурс у Instagram. «Ми закликаємо українців бути відповідальними і розказати про занедбану будівлю у своєму місті, яка потребує ремонту. Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно лише підписатися на сторінку нашого фільму www.instagram.com/squat32film та до 1 квітня зробити фото чи відео на фоні зруйнованої/старовинної пам'ятки архітектури. Це може бути просто оригінальне фото або ж Ви можете танцювати/співати/читати вірші на відео. Далі необхідно запостити свою роботу в Instagram з хештегом #відкрийсквот32 і написати нам адресу цієї будівлі та чому Ви обрали саме її. Переможець отримає два запрошення на зіркову прем’єру нашого фільму (звичайно ж, із повною оплатою проїзду та організацією Вашого дозвілля у Києві протягом цього дня)», – повідомив кінопродюсер. Він щиро вірить, що стрічка приємно здивує своїх глядачів висококласною операторською роботою, якісною музикою (саундтреки, до слова, писали відомі виконавці Jamala, Onuka та інші), красивими, талановитими і вільними акторами.

А поки, в очікуванні прем’єри, допитливе студентство ДНУ засипало творців сучасного українського кіно численними питаннями про знімальний процес. Молодь цікавило все: від критеріїв відбору акторів на кастингу до найсмішніших моментів на зйомках. Двом нашим найактивнішим та найкреативнішим студентам кіномитці підготували подарунки – брендований мерч фільму. А ще наші студенти змогли зробити красиві селфі з творчою групою. Немає сумніву, що настільки жваве і неформальне спілкування з дружною компанією продюсерів, сценаристів та акторів фільму «Сквот32» надовго запам’ятається студентам ДНУ, подарує їм натхнення і шалений заряд емоцій та мотивації для нових звершень. «Це харизматичні і вкрай креативні люди, у яких є цілі, і вони вміють їх досягати. Вони несуть дивовижний позитив і гарній настрій, – поділилася враженнями студентка ІІ курсу факультету психології та спеціальної освіти Аліна Марченко. – А фільм я хочу повністю подивитися вже якомога швидше!»

*Сквотинг (англ. squatting) – акт самовільного заселення покинутого або незайнятого місця/будівлі особами (сквотерами), які не є його юридичними власниками чи орендарями, а також не мають інших дозволів на його використання.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram