Версія для друку

Свято Масляної на факультеті економіки

Масляна – це свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. Воно не закріплене за певним днем на календарі, але традиційно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом і в українців називається Сиропусним тижнем. Не став винятком і факультет економіки ДНУ імені Олеся Гончара, адже за ініціативи декана факультету, професора Тетяни Гринько та студентської ради у внутрішньому дворику відбулося справжнє свято. І хоч такі гуляння відбуваються в нас вперше, немає сумнівів, що це стане ще однією традицією факультету.

Головною особливістю святкування Масляної є споживання українцями вареників із сиром і сметаною, а також млинців, яких у нас було вдосталь: до процесу приготування долучилися і студенти, і викладачі, які готували млинці прямо на сковорідках на очах у гостей.

Щирою промовою свято відкрила декан факультету економіки, професор Тетяна Гринько, яка привітала всіх із приходом такої довгоочікуваної весни і побажала тепла не тільки на вулиці, але й у душі. Варто зазначити, що на святі були присутні гості із компанії Noosphere, які відзняли розваги з висоти пташиного польоту.

Яких тільки млинців не було на столах: з маслом, сметаною, медом, повидлом, варенням, а яких дивних форм – усіх не перелічити. А домашні вареники, приготовлені на «парі», танули у роті, і на думку спадали спогади про героя повісті М. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». А про те, що млинці і вареники були надзвичайно смачними, свідчить той факт, що за годину святкування з такої кількості млинців не лишилось жодного.

Звичайно, це дійство не могло пройти без української музики – жвавої та веселої, національних костюмів та опудала, що символізує все старе, що пов’язане із зимою. І хоча, щоб не порушувати техніку безпеки, воно не було спалене вогнем, усе відбувалося під його пильним оком.

Також гостями заходу стали учні Дніпровського ліцею інформаційних технологій, які були у захваті від дружньої атмосфери та яскравих виступів ради студентів факультету економіки.

Масляна завершується «прощеною» неділею, коли українці прощаються з масляним, смачним і веселим тижнем і, що найголовніше, просять у близьких, друзів, знайомих вибачення за всі образи. Тож не забудьмо і ми зробити це, особливо після таких яскравих гулянь. Адже Економ на щасті та враженнях не економить!

Юрій Гуртовий,
студент ІІІ курсу факультету економіки


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram