Версія для друку

Книга «Ректори ДНУ (1918-2018)» – маркер університету вищого ґатунку

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла презентація збірки біографічних нарисів про видатних особистостей в історії закладу – «Ректори ДНУ (1918-2018)». Автором унікального видання є відомий учений – кандидат біологічних наук, професор кафедри теоретичної фізики, історик науки і знаний краєзнавець, доктор історичних наук Варфоломій Савчук.

Книга «Ректори Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара» відкриває цикл видань, створених спеціально до відзначення славного 100-літнього ювілею університету. Ювілейний проект, що складається із презентованої книги та 5-го видання «Історії Дніпровського національного університету» і 3-го видання «Професори Дніпровського національного університету», покликаний відтворити славний історичний шлях нашого класичного університету. Адже як і всі провідні освітні заклади світу, що мають не тільки потужну матеріально-технічну базу, кількісні і якісні показники науково-педагогічного складу та студентського загалу, ДНУ звертається й до проблеми історичної пам’яті, закарбованої якраз у подібних виданнях.

Таким своєрідним маркером історичної пам’яті альма-матер, безперечно, стала книга Варфоломія Савчука, присвячена ректорському корпусу ДНУ, – людям, які впродовж століття були лідерами багатотисячного колективу університету, організаційною силою його поступу до вершин загальнонаціонального та міжнародного визнання. До речі, ідея зібрати у книжковій формі відому інформацію про ректорів усіх поколінь народилася в нашому університеті ще на початку 2000-х років. І от нещодавно за фінансової підтримки Дніпропетровської обласної ради у видавництві «Ліра» вийшла перша масштабна версія такого видання, що містить 26 біографічних нарисів про очільників альма-матер.

Привітати автора із завершенням його 10-літньої кропіткої пошукової праці прийшли ректор Микола Поляков, радник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Сергєєв, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко, автор портретів ректорів Василь Тевяшов, декан історичного факультету Сергій Світленко, заступник директора наукової бібліотеки Людмила Лучка, директор видавництва «Ліра» Оксана Нечай, викладачі та студенти ДНУ.

У своєму вітальному слові радник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Сергєєв зазначив, що, сприяючи виходу цієї важливої книги, депутатський корпус обласної ради прийняв цілковито мудре рішення, адже інвестиції в освіту – це завжди найвигідніше капіталовкладення. «Представлена сьогодні монографія – серйозна науково-історична праця, яка уміло доносить об’єктивну історичну правду. А це є дуже важливим для розвитку соціального діалогу, в результаті якого можна віднайти компроміси, такі необхідні для нашого спільного поступу. Переконаний, що, виявивши увагу до такого важливого видавничого проекту, обласна влада віднині зможе ще більше зорієнтувати розвиток освіти та науки дніпровського регіону в цілому й Вашого університету зокрема», – сказав на презентації Віктор Володимирович.

«Ця репрезентативна наукова праця Варформія Савчука є гідним пам’ятником для всіх ректорів, які в різні роки робили особистий внесок в розбудову університету. Без сумніву, вона допоможе нам ще більше зрозуміти місію і стратегію історичного розвитку рідного закладу. Тож ми вдячні нашому видатному колезі за таку актуальну і корисну роботу з відтворення соціокультурного портрету очільників ДНУ. Щиро зичимо йому творчого довголіття й успішної реалізації нових ідей у наступних авторських проектах», – насамперед побажав Варфоломію Степановичу ректор Микола Поляков.

Дійсно, розглядаючи питання управлінської еліти, це одноосібне документальне дослідження є унікальним, позаяк відкриває нові постаті та події з історії рідного університету. Так, у книзі вперше на основі опублікованих і неопублікованих архівних джерел та літератури з історії ДНУ простежено життєвий і творчий шлях усіх 26-ти ректорів університету в місті на Дніпрі. «Прикметно, що цей історико-персоналістичний вектор реалізується не у відокремленому вигляді, а на тлі славетної, визначної, а почасти трагічної історії університету. Наприклад, завзята пошукова робота нашого вченого посприяла поверненню до університетського літопису імен двох (невідомих досі) репресованих у 1930-ті роки ректорів, а саме Франца Андрійовича Кондрацького та Петра Семеновича Палька. Ці повернені із забуття імена керманичів сьогодні у ХХІ столітті дають нам змогу осягнути весь драматизм часів сталінських репресій. Оскільки тоді, за дослідженнями наших університетських істориків, жертвами репресій стали близько 100 професорів, викладачів та студентів ДНУ, у тому числі й десятеро ректорів, семеро з яких були розстріляні», – прокоментував проректор Валентин Іваненко.

«Створенню колективного портрету соціальної групи «ректор» я, насправді, присвятив 10 років своєї наполегливої праці. Задля цього збирав і опрацьовував інформацію з архівів нашого університету, а також Центрального державного архіву вищих органів влади України, Архіву СБУ в Дніпрі, Миколаївського архіву та одного з центральних архівів Києва. Тому можу сказати, що кожен рядок у цій збірці документально, архівно та історіографічно підтверджений. Сьогодні я дуже хочу подякувати усім, хто на цьому довгому шляху щиро допомагав матеріалами або порадами. Це неабияк мене підтримувало і надихало! А от що по-справжньому здивувало під час роботи – те, що як регіональний лідер освіти і науки ДНУ завжди мав сильний ректорський корпус. Я не знаю іншого такого університету в Дніпрі, очільниками якого були би четверо академіків Національної академії наук України, засновники всесвітньо відомих наукових шкіл, чиїми іменами названі вулиці міста, ба навіть двоє його почесних громадян!» – розказав у своєму виступі Варфоломій Степанович.

Варто зазначити, що видань про ректорів, подібних до створеного нашим відомим ученим, в Україні обмаль. Водночас й роботу над нашим, дніпровським, виданням не можна вважати завершеною. За словами самого автора, в університетській історії ще є невідомі постаті. «Ті ж Ринська, Шляхов чи Павлов, про яких дуже мало відомо… Також є дані, що дуже короткий період (кілька місяців) ще хтось був виконуючим обов’язки ректора. Тоді одного зняли, а іншого не призначили, і ми не знаємо цієї людини. Тому пошук повинен продовжуватися», – наполягає дослідник.

Символічно, що у день презентації книги «Ректори ДНУ (1918-2018)» університетському загалу також були представлені портрети двох віднайдених ректорів П. Палька та Ф. Кондрацького, виконані доцентом кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, членом Національної спілки художників України Василем Тевяшовим. Віднині полотна доповнюватимуть портретну галерею керманичів ДНУ у залі засідань ректорату. «Це абсолютно нові люди і нові портрети, – наголосив Василь Олександрович. – Для мене як художника було великою честю долучитися до такого неординарного проекту. Працюючи, я відчував особливу відповідальність. Через те, що фігури зазначених ректорів були незаслужено забуті, фактичного графічного матеріалу було достатньо мало, тому їх іще належало правильно вписати в уже наявний портретний ансамбль ректорів», – поділився своїми враженнями живописець.

Маємо надію, що така велика робота наших фахівців, виконана з дотриманням усіх вимог сучасної історичної науки, з інтересом сприйметься не лише в університетському колі, а й стане гарним подарунком усім небайдужим до минулого і сьогодення одного з кращих класичних університетів України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram