Версія для друку

Бережімо рідну мову!

21 лютого міжнародна спільнота відзначила День рідної мови, який став уже традиційним і для Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Цього року провідні фахівці Центру історії та розвитку української мови факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства разом зі студентами групи УУ-18м підготували вікторину під назвою «Лінгвоінспекція».

Кожен охочий мав змогу перевірити свої знання з української мови. За правильні відповіді на питання учасники отримували у нагороду календарі до святкової дати.

Також у цей день доценти кафедри української мови Ярослава Рибалка та Тетяна Шевченко брали участь у засіданні круглого столу у Дніпропетровській обласній державній адміністрації, а Ніна Левун разом зі студентами-магістрами виступили з промовами про важливість рідної мови для кожного з нас на місцевому радіо «Дніпро».

Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

Для нас рідна мова – це мова батьків, дідів, а отже, мова роду, це перша після народження мова. Мова, у якій українець почуває себе душевнокомфортно, мова, якою він найкраще володіє і з якою найбільш емоційно споріднений. І найосновніше те, що наша національна мова – це відмітна ознака українця, це мова нашої держави. Увесь світ ми сприймаємо так, як змушує нас робити структура нашої мови, у якій закодовано досвід усіх попередніх поколінь.

Культура рідної мови зростає разом із національною свідомістю народу. Народ, що розуміє силу й значення рідної мови й працює для збільшення її культури, безсумнівно, стане свідомою нацією й відчуватиме її особливий вплив на дорозі до державності.

Заступник директора Центру історії
та розвитку української мови
Тетяна Шевченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram