Версія для друку

Зустріч студентів із військовими

У ДНУ імені Олеся Гончара пройшла зустріч студентів-п’ятикурсників із військовослужбовцями однієї із військових частин, що дислокується на території Дніпропетровської області.

Захід відбувся у рамках широкої програми заходів із військово-патріотичного виховання, яка реалізується в Дніпровському національному університеті.

Представляючи шановних гостей, проректор із науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко, зокрема, зазначив, що військово-патріотичний напрям виховної роботи в нашому університеті здійснюється в різноманітних формах, у тому числі й шляхом залучення студентів до волонтерського руху з надання допомоги родинам тимчасово переміщених осіб, військовослужбовцям, які перебувають на лікуванні у медичних закладах Дніпра тощо. «Усі ми зараз є свідками дуже непростих і болісних, але таких неминучих і навіть доленосних трансформаційних процесів з утвердження підвалин державної незалежності і соборності України. Безперечно, на цьому шляху пошуку й утвердження свого гідного місця в європейському та світовому співтоваристві наша країна, як ми знаємо, стикається з численними зовнішніми та внутрішніми викликами. І в цьому протистоянні із силами, що прагнуть позбавити Україну цілісності й такої вистражданої віками незалежності, особливо важлива місія належить нашим збройним силам – головній опорі захисту територіальної цілісності й державних інтересів країни. І саме в цих непростих умовах, як ми всі бачимо, заново народжується українська армія. Армія нового типу, яка отримує потужну підтримку як з боку держави, так і з боку суспільства, а особливо волонтерів. Так і в Дніпровському національному університеті за останні роки волонтерський рух набув надзвичайно високої динаміки. Адже наші добровольці із числа студентів та викладачів надають кваліфікований і централізований волонтерський супровід у межах громадського об’єднання ДНУ – Центру соціальних ініціатив і волонтерства, що діє на базі факультету психології та спеціальної освіти», – нагадав Валентин Васильович.

Власне, про те, чим живе сьогодні нова українська армія, надалі зі студентською аудиторією говорили запрошені представники ЗСУ. А саме: заступник командира роти бойового забезпечення військової частини Національної Гвардії України, старший лейтенант Роман Лоза та діловод відділення по роботі з особовим складом, старшина Наталія Димура. Гості повідомили нашим студентам, як саме стати військовим, та відверто розповіли про переваги й недоліки військової кар’єри порівняно з цивільною. Зокрема, п’ятикурсники дізналися про вимоги вступу на службу за контрактом та можливості отримання військової спеціальності. «Для тих із вас, хто за покликом серця бажає приєднатися до команди фахових військових, аби професійно та гідно захищати рідну країну, є можливість вступити на службу й продовжити своє навчання у відомчому закладі вищої освіти – Академії Національної Гвардії України, – звернувся до студентів ДНУ Роман Лоза. – Там ви можете на спеціальних курсах за один рік пройти перепідготовку й отримати військову спеціальність і відповідне офіцерське звання. Зокрема, у вас є змога обрати одну із військових професій, які пропонують факультети Академії: командний (управління спеціальними підрозділами), технічний (автомобільний та збройний напрями) чи філологічний (військові психологи та перекладачі)», – розповів пан Роман.

Уважно послухавши військовиків, університетська молодь продовжувала додатково запитувати їх про різні аспекти військової служби й перспективи здобуття військової професії. Наших студентів найперше цікавили детальні умови служби за контрактом (строки служби, матеріальне, речове, продовольче й медичне забезпечення військовослужбовців), а також гендерний аспект служби в українській армії. Зокрема, відповідаючи на останнє питання, старший лейтенант Роман Лоза зазначив, що нині в Збройних силах України проводиться виважена гендерна політика. «Згідно з наказом, військовослужбовцями України можуть бути як чоловіки, так і жінки, отримуючи однакові звання. Наприклад, у моїй роті із 170 військовиків 50 – це жінки. У нас вони переважно служать завідувачами складів, кухарями, швачками, пралями, але так само нарівні з чоловіками можуть бути й зв’язківцями, експедиторами чи служити у бойових підрозділах стрільцями або ж розвідниками. Це залежить виключно від бажання самих жінок. Головне, аби вони, як і будь-який солдат у війську, повністю виконували поставлені завдання та нормативи», – розказав присутнім пан Лоза.

Сподіваємося, що на цій зустрічі студенти ДНУ дізналися чимало нової та корисної для себе інформації. Можливо, дехто з них у майбутньому обере службу в Збройних Силах України. А поки Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара навзаєм пропонує солдатам-строковикам після закінчення служби здобувати освіту в нашому закладі. Університет завжди відкритий для співпраці!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram