Версія для друку

Заява ректорату ДНУ

Дніпровський національний університет повідомляє, що чисельні протягом 2018 року й особливо останнім часом інформаційні атаки на університет у ЗМІ розцінюються, як можливі спроби порушити стабільність у студентському середовищі одного з найбільших і конкурентоспроможних ЗВО країни, розхитати політичну ситуацію в країні з допомогою дестабілізації діючої системи освіти на фоні офіційно введеного Президентом воєнного стану в окремих регіонах України.

Висловлюємо офіційну позицію ректорату університету та оцінюємо опублікований на Інтернет-ресурсах сфальсифікований матеріал і неправдиву інформацію, як провокацію, поширювану з політичною метою.

Підсумки вступної кампанії ДНУ в 2018 році, з умисне опублікованим у пресі некоректним результатом – 760 вступників, – не співпадають з реальними даними. Ознайомитися з рейтингом ЗВО за результатами вступної кампанії можна на інформаційних системах МОН і Єдиної державної бази з питань освіти, офіційному сайті ДНУ.

Офіційно повідомляємо, що в 2018 році до ДНУ вступили 1868 громадян України та 46 іноземців на І курс і 1596 бакалаврів для продовження навчання за магістерськими програмами. Тож у підсумку вступної кампанії 2018 року до університету зараховано 3464 студенти.

За інтегрованими рейтингами МОНУ, ДНУ ім. О. Гончара стабільно входить до десятки кращих університетів України, а за кількістю заяв від абітурієнтів за останні кілька років університет посідає 7-11 місця в рейтингу ЗВО України. Жоден університет регіону не має таких показників!

У зв’язку з трансформацією ринку праці в Україні, зміною пріоритетів держави в розвитку окремих галузей виробництва, переорієнтацією затребуваності фахівців серед працедавців, спостерігається зниження попиту на фахівців деяких напрямків, що, як ви самі розумієте, не залежить від діяльності адміністрації університету.

Для підвищення гнучкості й тісних зв’язків з промисловим сектором, створення відповідності при підготовці фахівців в умовах зростаючої конкуренції на ринку освітніх послуг, номенклатура найпопулярніших спеціальностей в університеті постійно розширюється. За підсумками вступної кампанії, по набору абітурієнтів на престижні спеціальності університет не лише повністю виконав план держзамовлення, але й заповнив усі місця на позабюджетну форму навчання.

Рейтинговий відбір абітурієнтів за принципом пріоритетності з конкуренцією 10-15 осіб на 1 конкурсне місце, які подали заяви на навчання в ДНУ, наочно демонструє престижність університету та його популярність серед молоді.

Фінансування наукової діяльності в ЗВО України визначається державним замовленням на науково-технічні (експериментальні) розробки та інтелектуальну продукцію. Зокрема, на 2019 рік учені ДНУ подали 7 інвестиційних проектів на конкурсний відбір серед науково-дослідних розробок, фінансованих із державного бюджету. За три роки розробки і фінансування цих проектів ДНУ має заробити близько 18 мільйонів гривень. Сьогодні виконуються проекти попередніх років загальним обсягом фінансування близько 13 мільйонів гривень. Нагадаємо, що наукову діяльність здійснюють не лише наукові, а й науково-педагогічні співробітники, а в ДНУ це 170 докторів наук і 605 кандидатів наук, які і є науковим потенціалом університету.

Університет протягом багатьох років стабільно посідає 7-8 місця в міжнародній бібліографічній і реферативній наукометричній базі даних Scopus, яка є всесвітньо визнаним ідентифікатором наукового рейтингу професорсько-викладацького складу університетів. Знову наголошуємо, жоден університет Дніпропетровської області не увійшов до першої десятки, а до ТОП-20 увійшов іще Український державний хіміко-технологічний університет.

До речі, в усьому світі наукові досягнення вимірюються не кількістю співробітників у штатному розкладі, а науковим рейтингом і присутністю професіоналів у міжнародних наукометричних базах.

Постійно використовуючи наклепницьку, свідомо неправдиву інформацію, певні медіа-джерела спекулюють на питаннях про ліквідацію деяких факультетів ДНУ.

Згідно із Законом України «Про освіту» (2017) і положень Статуту ДНУ (2017), «Факультет – це структурний підрозділ ВНЗ, який … забезпечує підготовку не менше, ніж 200 здобувачів вищої освіти». Відповідно, факультет не може функціонувати, якщо на ньому менше 200 студентів денної форми навчання. Протягом останніх років на геолого-географічному факультеті здійснювалася підготовка всього лише 140 студентів. Тому було прийнято рішення розформувати факультет, а кафедри з контингентом студентів і професорсько-викладацьким колективом у повному обсязі перевести до складу інших факультетів ДНУ.

Стосовно факультету міжнародної економіки, то у 2017 році Вчена рада ДНУ за узгодженням з МОНУ, прийняла рішення про оптимізацію існуючих в університеті факультетів підготовки фахівців у галузі економіки – факультету міжнародної економіки і економічного факультету – шляхом їх об’єднання і створення Єдиної Школи Економіки. Така трансформація є законною і логічною, відповідає існуючим західним педагогічним рішенням й обумовлює перспективи для різкого стрибка розвитку співпраці на міжнародній арені.

Звинувачення в розпродажу університетського майна і об’єктів, які належать ДНУ, є свідомим ігноруванням загальновідомого факту, що вся інфраструктура ДНУ знаходиться на балансі Міністерства освіти і науки України. При цьому університет як державна бюджетна організація, яка здійснює свою діяльність на засадах неприбутковості, не має права продавати і купувати будівлі, землю, мережі тощо.

До складу ДНУ входять багато об’єктів і структурних підрозділів. Серед них: 4 коледжі, 14 факультетів, 85 кафедр, 3 науково-дослідних інститути, науково-дослідні лабораторії, наукова бібліотека, Палац спорту, Палац студентів, регіональний центр безперервної освіти «Придніпров’я», навчально-методичний центр післядипломної освіти і підвищення кваліфікації, Регіональний навчально-методичний центр моніторингу освіти, Регіональний навчально-методичний центр інтенсивного навчання іноземним мовам, Ресурсний центр ІТ-освіти і технологій, Регіональний дистанційний центр учнівських і студентських олімпіад. На балансі університету навчальні корпуси, гуртожитки, котельні, складські приміщення та багато іншого. Який ЗВО Дніпра має на балансі хоч би половину із вищевказаного?

Так, і Ботанічний сад, і навчально-науковий комплекс «Акваріум» з експозиційною залою і спеціалізованими лабораторіями, Біогеоценологічні станції в с. Андріївка, і с. Кочережки (Павлоградський р-н).

Очевидно, що утримувати таку інфраструктуру досить важко, особливо утримувати структури, які не входять до складу університету.

Так, колишня Дніпропетровська міська студентська поліклініка (сьогодні поліклініка №5) понад 15 років займала приміщення ДНУ за адресою: пр. Гагаріна, 38, без оформлення орендних відносин і укладання відповідних угод. Університет щомісяця витрачав великі кошти: платив комунальні платежі, здійснював заходи по утриманню будівлі і т.ін. При цьому порушувалося бюджетне законодавство України: заклад Міністерства освіти і науки розміщувало на своїх площах і фінансувало зі свого кошторису установу Міністерства охорони здоров’я. Тому в 2009 році міська студентська поліклініка стала здійснювати свою діяльність і обслуговувати студентів різних ЗВО Дніпра на власних площах, за адресою: вул. Гусенка, 13.

Сьогодні на першому поверсі гуртожитку №2 працює підрозділ університету: навчально-наукова лабораторія кафедри сучасних медичних технологій діагностично-лікувального процесу з обладнаними лабораторними відділами, навчальними аудиторіями, з організованою реальною моделлю діючого лабораторного комплексу. За допомогою орендарів – невеликого медичного центру, з яким університет у рамках положень Закону України «Про освіту» (2017) підписав угоду на принципах державно-приватного партнерства, – з’явилася можливість забезпечення навчального процесу на цій кафедрі необхідними реагентами і витратними матеріалами, на придбання яких в бюджетах ЗВО кошти не передбачаються.

У Статуті ДНУ не передбачено надання послуг з харчування і побутового обслуговування, тому громадське харчування університет передав на аутсорсинг. У їдальнях і буфетах харчуванням студентів займаються орендарі. Для забезпечення якісного харчування студентів ДНУ відкритий для орендарів і готовий розглядати пропозиції на конкурсній основі.

Стосовно пам’ятних знаків. До 100-річного ювілею ДНУ мерія Дніпра зробила особливий подарунок. Концептуальний арт-об’єкт «Лекторій», встановлений біля 1-го корпусу ДНУ, і є тим пам’ятним знаком, який був запланований до розміщення.

У якості подарунку для університету у міської ради були різні варіанти – від пам’ятних знаків до бронзових скульптур. Але вибір зупинили на цій інсталяції. Кожен із стільців присвячений видатним випускникам університету. Дніпро – сучасне місто, яке дивиться в майбутнє, і ця інсталяція – символ того, як потрібно розвиватися і зростати.

Згідно зі Статутом університету, оплата праці в ДНУ здійснюється відповідно до діючого законодавства про працю в Україні, Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», встановлюється за схемами посадових окладів і тарифних ставок, які регламентуються Кабінетом Міністрів України. Умови і показники преміювання співробітників університету, порядок встановлення надбавок за високі показники в роботі, за виконання особливо важливої роботи (на термін її виконання), за складність і напруженість роботи визначається в особливому порядку, затвердженому Вченою радою ДНУ. Таким чином, псевдоінформація про низькі зарплати в ДНУ і відсутність мотивації також є неправдивою.

Варто відзначити, що за останній рік в Інтернет-виданнях почастішали випадки оприлюднення неправдивої інформації та свідомо перекручених фактів. Вважаємо за необхідне вказати, що згідно із Законом України «Про освіту» (ст. 54, п. 1), будь-який співробітник освітньої сфери має право на захист професійної честі й гідності.

Закликаємо авторів статей, журналістів, редакторів і власників інформаційних порталів користуватися відкритими даними, розміщеними на сайті Міністерства освіти і науки України, звітними матеріалами університету, які доступні широкій аудиторії, а також аналізувати їх, виходячи з реального стану економіки держави.

Ректорат Дніпровського національного
університету імені Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram