Версія для друку

Інформаційний день «Досвід практичної реалізації програм європейської кооперації»

5 грудня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов інформаційний день «Досвід практичної реалізації програм європейської кооперації». Захід відбувся з метою поширення інформації та надання практичних рекомендацій щодо можливостей участі у Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» та в Європейській мережі підприємств (Enterprise Europe Network).

До організації та участі в інформаційному дні долучилися представники Національного контактного пункту «Горизонт 2020» Дніпровського національного університету (напрям «Космос»), Національного контактного пункту «Горизонт 2020» Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (напрям «Безпечна, чиста та ефективна енергетика»), консорціуму Європейська мережа підприємств (ENN). Керівник Національного контактного пункту «Горизонт 2020» ДНУ за напрямом «Космос» Сергій Алексєєнко відзначив: «Цього року ми вирішили провести спільний захід, тому що у наших колег є гарні приклади реалізації успішних проектів у рамках Програми «Горизонт 2020». Тож важливо буде послухати про їхній досвід. Щодо консорціуму Європейська мережа підприємств (ENN), то це – потужна система для пошуку партнерів як у Програмі «Горизонт 2020», так і в інших напрямах досліджень. Вдячні представникам консорціуму з Київського національного університету ім. Т. Шевченка, що вони сьогодні на нашому заході і продовжать нас знайомити з цією системою».

Інформаційний день відзначився тим, що кожна презентація була орієнтована на ті проекти Горизонт 2020», у яких доповідачі мають досвід участі. Промовці нагадали учасникам робочої зустрічі, що Україна є асоційованим членом Програми «Горизонт 2020» і може брати участь у ній на рівні з іншими. Її мета – консолідувати усю наукову думку в Європі і надавати консультації, як повинні відбуватися сучасні інноваційні наукові дослідження. Всього у Програму, започатковану в 2015 році, закладено 87 млрд євро. Загалом, на сьогодні 114 представників з України стали учасниками Програми. Також, посилаючись на слова заступника міністра освіти і науки України Максима Стріхи, відзначили, що «Горизонт 2020» є для України комерційно успішним, тому що вітчизняні науковці вже залучили більше 20 млн євро на виконання проектів у рамках «Горизонт 2020», що перевищує загальний внесок України у Програму.

Про тематичний напрям «Космос» у Програмі «Горизонт 2020» розповів представник Національного контактного пункту «Космос» ДНУ Сергій Алексєєнко. «Чому я вирішив поговорити про космос? – звернувся до учасників робочої зустрічі Сергій Алексєєнко. – Тому що Європа дивиться на нього під іншим кутом зору. Для неї – це не лише система виводу корисного навантаження на орбіту, а, передусім, користь, яку можна отримати для економіки, для суспільства від космічних технологій. Це можуть бути проекти на стиках різних напрямів: здоров’я, водних ресурсів, клімату, сільського господарства, навколишнього середовища тощо. Тому напрям «Космос» заслуговує на особливу увагу».

Про можливості Програми «Горизонт 2020» за напрямом «Безпечна, чиста та ефективна енергетика» поінформував керівник НКП Програми «Горизонт 2020» Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» за відповідним напрямом Роман Дичковський. «Енергетичний сектор у Програмі «Горизонт 2020» – це дослідження, які ще років 20 тому сприймалися, ніби «з космосу» – створення енергоефективних помешкань, міст, підприємств, – відзначив учасник зустрічі. – Сьогодні саме на матеріальний добробут окремої людини, тобто формування середньої ланки суспільства, яка має стати найсильнішою, направлені ці дослідження».

Детальніше про можливості Програми «Горизонт 2020» можна дізнатися на сторінці Національного контактного пункту ДНУ за напрямом «Космос»: http://www.ncpdnu.dp.ua/

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram