Версія для друку

Пойдівські читання – інтелектуальна традиція ДНУ

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшли традиційні наукові читання, присвячені пам’яті професора Дмитра Пойди. Кафедра східноєвропейської історії історичного факультету вже вдванадцяте вшанувала пам'ять свого засновника.

На захід завітали учні й колеги Дмитра Павловича. Як відзначив нинішній завідувач кафедри східноєвропейської історії, кандидат історичних наук, доцент Володимир Бурмага, читання сформували певне коло однодумців, постійних учасників, які обговорюють питання аграрної історії України, що були об’єктом досліджень Д. Пойди, та діляться спогадами про колегу й учителя.

Так, зокрема, обрисам повсякденності професора Д.П. Пойди присвятив свій виступ декан історичного факультету ДНУ, учень і колишній аспірант ученого Сергій Світленко. Сергій Іванович наголосив, що визначив темою доповіді повсякденність, оскільки цей аспект дає можливість більш рельєфно дослідити обрану постать. Доповідач нагадав, що Дмитро Павлович відновлював історичну традицію в умовах кадрової руїни. Особисто йому Д.П. Пойда розповідав, що в 1930-і роки, коли відбувалося становлення сталінського режиму, Дніпропетровськ був знелюднений, відчувалася нестача кадрів. Згодом розвиток аграрних досліджень був ускладнений повоєнними реаліями. Це був час, наповнений ідеологічними кампаніями, коли важко було зберегти «людське» обличчя, ділові якості. Також промовець зазначив, що Дмитро Пойда належав до радянської еліти, але не розкошував. У побуті проявився його життєвий стиль – скромність. Цінностями для вченого були знання, спілкування, книги.

Доктор історичних наук, професор Дніпропетровського національного університету ім. В. Лазаряна Геннадій Кривчик теж присвятив виступ спогадам про свого вчителя «Школа професора Пойди». На його думку, головним талантом Дмитра Павловича був талант педагога. Він умів зробити аспірантів своїми друзями, довіряв їм, цікавився самопочуттям їхніх батьків, звертався до них по імені й по батькові, завжди ставав на захист своїх учнів. Важливо також, відзначив Геннадій Кривчик, що Дмитро Пойда зумів створити на очолюваній ним кафедрі спокійну атмосферу без інтриг, де кожен мав змогу бути особистістю.

Наукова бібліотека ДНУ до заходу підготувала виставку рідкісних видань XIX-поч. XX ст. аграрного спрямування. Заступник директора наукової бібліотеки, кандидат історичних наук Людмила Лучка представила доповідь, присвячену огляду цих книжкових пам’яток із сільськогосподарської галузі, які зберігаються в бібліотеці. Доповідач опрацювала близько 50 видань, які є національним надбанням. Цікавими, на її думку, є місцеві книги, видані у Катеринославі на початку XX ст. Їх автори – земські діячі або аграрії. До прикладу, одна з них авторства Гертопана – старшого аграрія сільськогосподарського відділу місцевого земства, на пропозицію якого він видав книгу «Кукурудза і сорго». Тож виставка може розглядатися і як краєзнавча подорож до історії аграрних наук Катеринославської губернії.

Доктор історичних наук, професор Національної металургійної академії України Олександр Михайлюк розповів про демографічні процеси в селах України в кінці XIX – на поч. XX ст. Він відзначив, що у цей період змінилася сама система відтворення населення: зменшилася смертність, а народжуваність залишилася високою (характерною для традиційного суспільства). Такі зміни відбулися насамперед у Західній Європі, Росії, що було пов’язано, зокрема, зі зростанням рівня санітарії. Унаслідок цього скоротилася дитяча смертність, й чисельність населення швидко зростала. Збільшилася кількість молоді, для якої характерно проявляти деструктивні погляди й поведінку, наприклад, хуліганство. Наслідком аграрного перенаселення тоді став соціальний конфлікт.

Також у секції «Аграрна історія як об’єкт історичних досліджень» були розглянуті доповіді: «Підприємницька діяльність селян Півдня України наприкінці XIX – на поч. XX ст. (на матеріалах торговельного флоту Азовсько-Чорноморського басейну) д-ра іст. наук, професора ДНУ Олексія Шляхова; «Селянство в уявленнях Олександра Кониського» канд. іст. наук, доцента ДНУ Ольги Дяченко; «Катеринославська школа садівництва, городівництва та бджолярства: історія становлення та навчально-виробнича діяльність» канд. іст. наук, доцента Дніпровського державного аграрно-економічного університету Юрія Берестеня; «”Аграрна реформа” нацистської окупаційної влади (1941-1944 рр.) д-ра іст. наук, професора ДВНЗ «Криворізький національний університет» Віталія Стецкевича та інші.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram