Версія для друку

На хімічному факультеті відкрили іменну аудиторію

Під час святкування 100-річчя ДНУ ім. О. Гончара 13 жовтня на хімічному факультеті відбулося урочисте відкриття аудиторії № 418, яка відтепер буде носити ім’я відомого вченого, хіміка-аналітика, професора Федора Олександровича Чмиленка (22.06.1948-15.02.2016).

Усе життя доктора хімічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, відмінника освіти України, академіка Академії наук вищої школи України, заслуженого професора ДНУ Федора Чмиленка пов’язане з рідним хімічним факультетом, зокрема з кафедрою аналітичної хімії.

На відкритті іменної аудиторії були присутні однокурсники Федора Олександровича, учні, колеги, друзі. Усі з теплотою, посмішками, а іноді й зі сльозами на очах згадали різноманітні епізоди з минулого. Багато яскравих спогадів сколихнули душі колег, які прийшли на урочистість.

Декан хімічного факультету, професор Віктор Варгалюк відзначив надзвичайне оформлення аудиторії, гідне видатного вченого, наголосив, що цей вражаючий інтер’єр виконаний з ініціативи та за матеріального сприяння вірної соратниці Федора Олександровича – його дружини Тетяни Степанівни Чмиленко.

Тетяна Степанівна приділила дуже багато часу та зусиль не тільки ремонту й дизайну аудиторії, але й створила сайт www.chmilenko.com, на якому розміщено відомості про життя та науковий шлях Федора Олександровича.

У 1971 році Федір Олександрович з відзнакою закінчив хімічний факультет нашого університету, у 1974 – аспірантуру ДДУ з достроковим захистом кандидатської дисертації «Застосування арсенатів для концентрування мікродомішок металів». З 1974 р. він – асистент, з 1982 р. – доцент, з 1994 р. – завідувач кафедри аналітичної хімії ДНУ, яку очолював до 1 квітня 2015 р.

У 1997 році захистив докторську дисертацію на тему: «Оптимізація аналітичного процесу інтенсифікацією пробопідготовки та посилення аналітичного сигналу» та у 1998 році отримав учене звання професора.

Ф.О. Чмиленко – автор і співавтор більш ніж 1000 наукових робіт, серед яких монографії, навчальні посібники (12 з них отримали гриф МОНУ), майже 70 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, 6 державних стандартів щодо аналізу харчової солі. Під його керівництвом захищено 17 кандидатських та 1 докторська дисертація.

Професор Федір Чмиленко – лауреат премії Міжнародного освітнього фонду ім. Ярослава Мудрого, нагороджений нагрудним знаком державного департаменту інтелектуальної власності МОН України «Творець», відзначений Міжнародною академією авторів наукових відкриттів та винаходів орденом «Золота корона» й дипломом за відкриття «Закономірний зв'язок між інтенсивністю потоку γ-квантів випромінювання, що пройшли шар багатофазного матеріалу, і його фізико-хімічними характеристиками»

Керівництво, а також усі співробітники та студенти хімічного факультету висловлюють вдячність Тетяні Чмиленко за вдосконалення матеріальної бази та внесок у збереження історичної спадщини факультету.

Доцент кафедри аналітичної хімії
хімічного факультету
Наталя Смітюк


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram