Версія для друку

Освіта і наука в умовах глобальних трансформацій

У Дніпровському національному університеті імeні Олеся Гончара пройшла Друга всеукраїнська наукова конференція «Освіта і наука в умовах глобальних трансформацій», присвячена 100-річчю університету.

Науковці обговорювали стан та проблеми сучасної освіти і науки в Україні та світі, обґрунтовували заходи та оптимальні шляхи подолання негативних явищ в освітній та науковій сферах, обмінювалися досвідом викладання навчальних дисциплін у ЗВО, узагальнювали його та визначали шляхи реалізації виваженого підходу до подолання кризових явищ у сфері вищої освіти в Україні, пропонували стратегії ефективного використання освітньо-наукового досвіду країн світу з огляду на глобальні виклики сучасності.

На конференцію надіслали доповіді 517 вчених з Києва, Дніпра, Вінниці, Запоріжжя, Харкова, Миколаєва, Мелітополя, Львова, Маріуполя, Одеси, Полтави, Черкас, Тернополя, Рівного, Кам’янець-Подільського та інших міст України, а також з Актюбінська (Казахстан) та Баку (Азербайджан). Широкий спектр заявленої проблематики обговорювався в 11 секціях.

Відкриваючи конференцію, професор кафедри міжнародних відносин ДНУ доктор політичних наук Олександр Висоцький наголосив на унікальній ролі Дніпровського національного університету в розвитку освіти та науки в Україні, який робить вагомий внесок в освітньо-науковий потенціал Української держави.

З вітальним словом до гостей конференції звернулися: від ректорату – проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко, від факультету суспільних наук і міжнародних відносин – завідувач кафедри соціології, професор Віталій Кривошеїн, від кафедри міжнародних відносин – її завідувач, професор Ігор Іщенко, які вказали на високу кваліфікацію та вражаючу активність викладацького складу факультету, що сприяє ефективному просуванню університету вперед на шляху до нових досягнень в освітній та науковій сферах, наголосили на визначальному внеску кафедри міжнародних відносин у продовження та зміцнення традицій класичної вищої освіти в рамках університету, у підготовку молодих професіоналів та науковців, майбутнього покоління успішних політиків, управлінців та дипломатів.

Кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії ДНУ Василь Пацан (архієпископ Новомосковський Євлогій) виступив з доповіддю, присвяченою рефлексії граничного комунікативного досвіду у постнекласичному просторі філософствування.

Філософії та системності знань в освіті присвятив свій виступ професор кафедри філософії та соціології Українського державного університету залізничного транспорту (м. Харків) Іван Загрійчук. Він наголосив, що «системності знань, яку плекають окремі науки, явно недостатньо. Це відчувається особливо тоді, коли на заняттях з філософії студенти часто навіть не здогадуються, що вони можуть використати вже наявні у них знання з окремих дисциплін для аналізу філософських проблем і навпаки».

Дитяча письменниця та доцент кафедри філософії Дніпровської академії неперервної освіти Наталія Дев’ятко в своєму виступі проаналізувала вектори розвитку сучасної літератури в умовах глобалізації.

Проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, доктор історичних наук Валентин Лазуренко свою доповідь присвятив українському фермерству та сільському самоврядуванню на початку 1920-х років.

Формування нової освітньої парадигми стало темою виступу завідувача кафедри філософії та політології Університету Державної фіскальної служби України Любові Воробйової. Вона зазначила, що найважливішим із завдань сучасної освітньої парадигми має бути формування нового уявлення про людину і нового гуманізму.

Викладач кафедри філософії Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Віктор Міщенко присвятив свій виступ духовному обличчю особистості в контексті сучасної стратегії філософії освіти.

Дослідження подвигів П’ятихатського винищувального батальйону у Другій світовій війні на території Дніпропетровської області у 1941–1945 рр. представив викладач суспільно-гуманітарних дисциплін Машинобудівного коледжу ДНУ Андрій Терновський.

Зацікавлення наукової спільноти викликали доповіді з актуальних проблем філософії, історії, психології, політичної науки, медицини, освіти та освітніх технологій, державного управління, правових та економічних проблем, комунікативних технологій та інші.

Кафедра міжнародних відносин
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram