Версія для друку

Читацький портрет першокурсника

На початку навчального року в науковій бібліотеці ДНУ ім. О. Гончара було проведено анкетування серед студентів-першокурсників на тему «Читацький портрет першокурсника». Опитування проводилося з метою визначити читацькі вподобання першокурсників, їхні потреби, інтереси та очікування від бібліотеки.

При першому відвідуванні та запису до бібліотеки студентам перших курсів усіх факультетів пропонувалося відповісти на декілька питань анкети. В анкетуванні взяли участь 112 респондентів. Аналіз отриманих матеріалів показав, що більшість опитаних (34%) до вступу в університет користувалися тільки шкільною бібліотекою, 27% взагалі не користувалися бібліотеками, 26% користувалися рідко і тільки 13% були постійними читачами бібліотек міста.

У зв’язку з сучасною тезою, що паперова книга відходить у минуле, нам було цікаво дізнатися думку наших читачів з цього приводу. На питання «Яким носіям інформації ви надаєте перевагу?», 71% опитаних вибрали відповідь «залежить від того, де є необхідна інформація», 19% користуються тільки електронними варіантами книг і 10% до вподоби традиційна паперова книга.

Враховуючи те, що сучасні студенти приділяють величезну кількість свого часу соціальним медіа, нам було важливо дізнатися, яким саме соцмережам вони віддають перевагу. Результати дослідження виявили, що 70% опитаних є активними користувачами Instagram. З чого можна зробити висновок про необхідність створення сторінки НБ ДНУ в Instagram як додаткового каналу поширення інформації.

Від того, наскільки різноманітними та змістовними будуть просвітницькі заходи для студентів-першокурсників на початку навчання, залежить те, як часто вони будуть приходити до бібліотеки потім. На питання «В якому із бібліотечних заходів Вам було б цікаво взяти участь?», 60% респондентів віддають перевагу можливості спілкуватися в бібліотеці з письменниками та цікавими людьми, але є 10%, що бажають продемонструвати свої таланти й здібності й це, звичайно, ми обов’язково врахуємо в підборі форм культурно-просвітницької роботи зі студентами.

Дякуємо всім за активну участь у опитуванні. Для нас є дуже важливою ваша думка щодо організації роботи в бібліотеці. Ми обов’язково врахуємо ваші поради та побажання. Сподіваємося на подальшу співпрацю, тому що лише разом ми зможемо зробити нашу бібліотеку сучасною, затишною та цікавою для вас.

Світлана Соболь, завідувач відділу художньої літератури


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram